8 μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να απαλλαγούν από το άγχος

8 μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να απαλλαγούν από το άγχος

Οι ψυχολόγοι είναι οι ειδικοί που μας βοηθούν να επιλύσουμε προβλήματα, να ξεπεράσουμε τους φόβους και να λύσουμε τα συναισθήματά μας ώστε να είμαστε ήρεμοι και υγιείς. Αλλά είναι και αυτοί άνθρωποι και μερικές φορές πρέπει να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι αγχωτικές καταστάσεις.

Στη συνέχεια αναφέρονται ορισμένες μέθοδοι που ακόμη και οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν για να μειώσουν το στρες.

8. Καταγράψτε όλα όσα σας έρχονται στο μυαλό.

Ο John Duffy, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας ενός βιβλίου σχετικά με την ανατροφή των εφήβων, λέει: «Για να μειώσω το στρες, κρατάω σημειώσεις. Σκέψεις, καταστάσεις, σχέσεις με ανθρώπους, ιδέες. Γράφω όλα όσα έρχονται στο μυαλό μου. Αυτή η δημιουργική διαδικασία είναι πραγματικά βοηθητική επειδή ξεχνάμε τα προβλήματά μας, το μυαλό μας ξεθολώνει, η ένταση μειώνεται. Μετά από αυτό, μπορώ να δω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. ».

7. Να είστε επιλεκτικοί όταν αγοράζετε τα υλικά για ένα πιάτο που θέλετε να μαγειρέψετε.

Ο ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και καθηγητής Jeffrey Sumber χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους για να αντιμετωπίσει το άγχος: «Όταν νιώθω κατάθλιψη, μου αρέσει να τρώω. Αλλά θα πρέπει να είναι ένα υγιεινό φαγητό ή ένα πιάτο που δεν έχω μαγειρέψει ποτέ πριν. Ξοδεύω πολύ χρόνο ψωνίζοντας, επιλέγοντας με προσοχή τα υλικά. Στη συνέχεια, τα κόβω προσεκτικά, προετοιμάζω τα dressings και σιγά-σιγά απολαμβάνω το γεύμα μου. Δημοσιεύω συχνά τα αποτελέσματα στο Facebook για να κάνω τους φίλους μου να ζηλέψουν! »

6. Σφίξτε όλους τους μύες σας.

Ο Αμερικανός ψυχοθεραπευτής Kevin Chapman χρησιμοποιεί τη μέθοδο προοδευτικής χαλάρωσης των μυών που αναπτύχθηκε το 1920. Η ιδέα είναι απλή: μετά από κάθε δυνατή ένταση, έρχεται έντονη χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σφίξετε τους μύες σας για 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εστιάσετε στο αίσθημα χαλάρωσης για 20 δευτερόλεπτα. Υπάρχουν 200 ασκήσεις για όλες τις μυϊκές ομάδες συνολικά. Απλά μην ξεχάσετε να δώσετε προσοχή σε κάθε ομάδα μυών.

5. Αντιδράστε σωστά ή μην αντιδράσετε καθόλου.

Η ψυχολόγος Susan Krauss Whitbourne δεν πολεμάει το άγχος. Έχει ένα ειδικό μάντρα που επαναλαμβάνει όταν βρίσκεται σε μια αγχωτική κατάσταση. Λέει, «Δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση, αλλά μπορώ να αλλάξω την αντίδρασή μου». Μια θετική αντίδραση σε μια αρνητική κατάσταση βοηθάει στην αποφυγή άγχους, ακόμη και να αποκτήσετε κάποια εμπειρία, εάν το αντιμετωπίζετε ως πρόκληση. Μπορείτε επίσης να μάθετε από τα λάθη σας.

4. Σταματήστε τη ροή των σκέψεών σας.

Ο ψυχολόγος Martin Seligman συστήνει μια εύκολη και δημοφιλή μέθοδο που βοηθά να «καθαρίσετε» το κεφάλι σας. Χτυπήστε παλαμάκια με τα χέρια σας και φωνάξτε: «Σταμάτα! Θα το σκεφτείς αργότερα! «Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα λαστιχάκι στον καρπό σας και να το τραβήξετε ή να τσιμπήσετε τον εαυτό σας, όποτε σκέφτεστε κάτι που δεν σας ωφελεί αυτή τη στιγμή. Χρησιμοποιήστε τέτοια κόλπα για να σταματήσετε τον κύκλο σκέψεων και να αναβάλλετε ένα πρόβλημα για λίγο. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε κάποια άλλη ασχολία.

3. Ασχοληθείτε για μία ώρα με πράγματα που σας αρέσουν.

Η ψυχοθεραπεύτρια Amy Przeworski συνιστά να αφιερώνετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να κάνετε ό, τι θέλετε. Διαβάστε, ζωγραφίστε, μαγειρέψτε, ασκηθείτε – ό, τι σας κάνει ευτυχισμένους. Καμία δουλειά, καμία ευθύνη, καμία αρνητική σκέψη, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να σας κάνει να αναστατώνεστε.

2. Διεγείρετε τα νεύρα σας.

Ο Toni Bernhard προτείνει μια ασυνήθιστη, αλλά αποτελεσματική μέθοδο, βασισμένη στη φυσιολογία. Περάστε τα χείλη σας με τον δείκτη του χεριού σας. Αυτή η κίνηση αγγίζει τα νεύρα που βρίσκονται στην επιφάνεια των χειλιών, τα οποία διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και σας βοηθούν να ηρεμήσετε.

1. Δοκιμάστε διαφορετικές κλασικές μεθόδους.

Φυσικά, υπάρχουν κλασικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος που λειτουργούν εξίσου καλά. Για παράδειγμα, η Deborah Serani, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Living With Depression», προσπαθεί να δώσει στο σώμα της όλα όσα χρειάζεται. «Χρησιμοποιώ όλα όσα αγγίζουν τα συναισθήματά μου. Για παράδειγμα, μπορώ απλώς να καθίσω στο αυτοκίνητό μου και να ακούσω τζαζ μουσική στο ραδιόφωνο, να ζωγραφίσω, να χαλαρώσω στη μπανιέρα ή να απολαύσω ένα εξαιρετικό τσάι «.

Η θεραπεύτρια Joyce Marter χρησιμοποιεί μια κοινή μέθοδο: Για να καθαρίσετε τις σκέψεις σας, πρέπει να κάνετε κάτι χρήσιμο. Για παράδειγμα, καθαρίστε τον χώρο εργασίας, πλύνετε τα πιάτα κ.ο.κ. Ο βασικός κανόνας λέει ότι η μέθοδος αυτή θα πρέπει να σας αποσπάσει την προσοχή από το να σκεφτείτε ο,τιδήποτε είναι αυτό που σας αγχώνει.

Η ψυχολόγος Susan Newman πιστεύει ότι δεν υπάρχει καλύτερο αντικαταθλιπτικό από τους φίλους μας. Και η γιατρός Stephanie Sarkis επιλέγει τη γιόγκα, τον αθλητισμό ή απλά να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί.

Η βασική ιδέα

Η βασική ιδέα για να απαλλαγείτε από το στρες είναι να αποστασιοποιηθείτε από το πρόβλημα για λίγο. Και όσο καλύτερα καταφέρετε να το κάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψετε και θα είστε έτοιμοι για νέες προκλήσεις.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva,Truelife.gr