Κλασική μουσική, τζαζ, κλασικά τραγούδια, κλασικό ροκ το καταφύγιο στην κρίση της μουσικής

Κλασική μουσική, τζαζ, κλασικά τραγούδια, κλασικό ροκ το καταφύγιο στην κρίση της μουσικής

Κλασική μουσική, τζαζ, κλασικά τραγούδια, κλασικό ροκ με Doors, Rory Gallagher, Simon and Garfunkel, Neil Young, Stones, Beatles, και εκατοντάδες άλλους το καταφύγιο στην κρίση της μουσικής

Οι αλλαγές που βιώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν αγγίξει βέβαια όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι πια δεν παρακολουθούν την μουσική με την ευλάβεια που την παρακολουθούσαν οι μεγαλύτεροι.

Στην δική μας την γενιά θα χάναμε τον ύπνο μας αν δεν ακούγαμε το τοπ 40 και πολλές φορές θυμάμαι ότι έμενα ξύπνιος μέχρι τις 3 την νύχτα, κρυφά από την μητέρα μου για να ακούσω το τοπ του Radio Luxembourg.

Σε γενικές γραμμές, εγώ που εξακολουθώ να παρακολουθώ σχετικά τα τσαρτς, νομίζω ότι τότε ήταν καλύτερα, γιατί, γιατί πολλά από τα τραγούδια από τις δεκαετίες '60 και '70 έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, όπως συνέβη και με πολλά από τις δεκαετίες του '30 και '40 παρά το γεγονός ότι τότε ήταν σπάνιο το φαινόμενο να μείνει ένα τραγούδι μέσα στα 20 πρώτα περισσότερες από 8 εβδομάδες.

Τώρα μένουν πολλούς μήνες κι όμως δεν έχουν όπως πιστεύω την ίδια ακτινοβολία, ο χρόνος βέβαια μπορεί να με διαψεύσει.

Διάβασα ότι η Grimes, η οποία μ' αρέσει ιδιαίτερα, δεν θα βγάλει νέο άλμπουμ γιατί πιστεύει ότι η μουσική σήμερα δεν πάει καλά.

Και έχει δίκιο, ποιος θα παίξει τραγούδια της στο ραδιόφωνο σήμερα, ακόμα και στην Αμερική; Αυτοί που κατευθύνουν τις τύχες της μουσικής έχουν διαφορετικά γούστα.

Προχθές ο Frank Ocean, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς, διασκεύασε το Moon River, τραγούδι 57 ετών και σκέφτηκα ότι τα κλασικά τραγούδια από το παρελθόν έχουν σήμερα περισσότερες πιθανότητες να ακουσθούν στο ραδιόφωνο από πολλά καινούργια.

Όσοι αγαπούν την μουσική έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν χιλιάδες δίσκους και καλλιτέχνες που ιστορικά είναι πολύ καλύτεροι από τους περισσότερους σημερινούς καλλιτέχνες.

Τζαζ, κλασική μουσική, τραγουδιστές και συγκροτήματα από το παρελθόν περιμένουν να τους ανακαλύψετε.

Ελάχιστοι έχουν εκτιμήσει το περιεχόμενο των 6 ηλεκτρονικών βιβλίων που έχουμε θέσει στην διάθεση σας με την καταβολή οποιουδήποτε ποσού το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες του site.

Ακόμα και μέλη του περιβάλλοντος μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αξία και το περιεχόμενο αυτών των βιβλίων, που το περιεχόμενο τους μπορεί να δώσει μια μικρή βοήθεια σε όσους αναζητούν πληροφορίες για το τι αξίζει από το παρελθόν,δεν πειράζει όμως, όλα είναι ένας κύκλος, αυτά που σήμερα κάποιοι σχεδόν περιφρονούν μην δίνοντας ιδιαίτερη σημασία, στο μέλλον ίσως βρουν τον δρόμο τους.

Τα 6 βιβλία που είχαμε κυκλοφορήσει σε έντυπη μορφή, είχαν σημαντική απήχηση, κάτι που δείχνει ότι πριν από 10 χρόνια το ενδιαφέρον για την μουσική ήταν σαφώς μεγαλύτερο από σήμερα, κάτι που βέβαια αποτελεί κοινό μυστικό.

Η δίψα για μουσική εκμάθηση που υπήρχε στην δική μας την γενιά, αλλά και σ'αυτούς που πέρασαν από την εφηβεία στον περασμένο αιώνα, ειδικά στην Ελλάδα, δεν υπάρχει σήμερα.

Η μουσική δεν θα εξαφανισθεί βέβαια επειδή στην Ελλάδα μας στρέφουν στα τηλεοπτικά παιχνίδια που είναι πραγματικά μέτρια, γιατί έχουν υπάρξει παιχνίδια που είχαν ενδιαφέρον, απλά αυτοί που δημιουργούν τα σημερινά δεν έχουν γούστο, ειδικά στα μουσικά, άστα, ότι χειρότερο.

Θα περάσει κι αυτό, θα ξυπνήσουμε από τον λήθαργο που έχουμε πέσει όσον αφορά τον πολιτισμό.

Κώστας Ζουγρής