Θα συνεχισθεί η άνοδος του βινυλίου;

Θα συνεχισθεί η άνοδος του βινυλίου;

Από τον Κώστα Ζουγρή

Στον προηγούμενο χρόνο συνεχίσθηκε για 12η χρονιά στην σειρά η άνοδος του βινυλίου σε όλο τον πλανήτη.

Στην Αμερική η άνοδος αυτή ήταν σε ποσοστό 9%, μειωμένη σε σχέση με την άνοδο που σημείωσε το 2016, αλλά σύμφωνα με άλλη μέθοδο υπολογισμού των πωλήσεων ήταν γύρω στο 20%.

Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στην Αγγλία όπου σημείωσε το εντυπωσιακό ποσοστό του 27%. Η άνοδος αυτή είχε σαν πηγή τις πωλήσεις του τελευταίου άλμπουμ του Ed Sheeran, αλλά τα περισσότερα άλμπουμ στα 10 πρώτα ήταν κλασικοί δίσκοι από το παρελθόν όπως τα Dark Side Of The Moon, Abbey Road, Rumours, Legend του Bob Marley και το Thriller του Michael Jackson.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι σχεδόν όλα τα δημοφιλή άλμπουμ κυκλοφορούν πια και σε βινύλιο, αφού υπάρχουν και αυξάνονται οι νέοι φίλοι αυτής της μουσικής φόρμας που κυριαρχούσε από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Όμως παρά την άνοδο, ακόμα μόνο 1 στα 10 αντίτυπα που πωλούνται σε φυσική μορφή είναι σε βινύλιο, τα υπόλοιπα 9 είναι σε cd.

Αρκετά μεγαλύτερη είναι η άνοδος σε πλατφόρμες όπως το Discogs στις οποίες μπορεί να βρει κανείς βινύλια που δεν κυκλοφορούν πια.

Το βινύλιο ήταν βασικό θέμα στο σενάριο αρκετών διαφημίσεων σε Αμερική και Αγγλία, γεγονός που βοήθησε την άνοδο του, το αν αυτή η άνοδος θα συνεχισθεί θα έχει περισσότερες πιθανότητες αν χαμηλώσουν οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές.