Όταν οι ήρωες του ροκ (κι όχι μόνο) γίνονται αγάλματα

Όταν οι ήρωες του ροκ (κι όχι μόνο) γίνονται αγάλματα

Τα αγάλματα που κοσμούν τις πόλεις σε όλον τον κόσμο απεικονίζουν συνήθως σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της ιστορίας ενός τόπου, της τέχνης. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει στη θέα αγαλμάτων που με τον τρόπο τους τιμούν προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής και ειδικότερα της rock. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες πλην της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν όσο γνωρίζω τέτοιου είδους αγάλματα παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ειδικότερα δε στην περίπτωση της Ελλάδας θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να συνδεθούν με την κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της χώρας, όσον αφορά στο χώρο της μουσικής. Η αλήθεια είναι ότι ναι μεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιων αγαλμάτων, αλλά δεν είχα ποτέ αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες, ώστε να έχω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Σε μια σύντομη λοιπόν αναζήτηση και διασταύρωση πληροφοριών βρέθηκα συχνά προ εκπλήξεως, οπότε και μοιράζομαι μαζί σας φωτογραφίες και υλικό. Βέβαια, η ύπαρξη ενός αγάλματος σε δημόσιο χώρο κουβαλά μαζί της πλήθος σημασιών και συμβολισμών μιας και απαιτείται προφανώς η σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών , ενώ την ίδια στιγμή, προϋποθέτει και την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τη διερεύνηση της δυναμικής του μνημείου μέσα στο ευρύτερο πολιτισμικό και αισθητικό προφίλ του περιβάλλοντος εντός του οποίου εντάσσεται. Η δυναμική αυτή περιλαμβάνει προφανώς και την προοπτική του μνημείου να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες της πόλης. Η «μνημειοποίηση» ή «μουσειοποίηση» ενός ολόκληρου πολιτιστικού φαινομένου, όπως πρόκειται στην περίπτωσή μας για την rockμουσική,θα αποτελέσει όμως το αντικείμενο ενός άλλου άρθρου που σκέφτομαι να γράψω σύντομα κι ελπίζω να έχει αρκετό ενδιαφέρον και για όλους εσάς, εδώ, στο αpotis4stis5.

Ας κάνουμε προς το παρόν ένα σύντομο ταξίδι σε πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής για να γνωρίσουμε μερικά από τα πιο γνωστά αγάλματα rock,και άλλων σύγχρονων καλλιτεχνών, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συνδεθεί με τη popκουλτούρα της μεταπολεμικής Δύσης.

Ξεκινάμε από πού αλλού; Από τους Beatles στο Liver Building του Liverpool στην Αγγλία.

Φωτογραφία: Christopher Furlong/Getty Images

Beatles

Συνεχίζουμε με τον John Lennon στην Αβάνα της Κούβας.

John Lennon Statue Havana Park

Η μουσική των Beatles είχε απαγορευτεί στην Κούβα κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ως προϊόν ενός παρακμιακού καταναλωτισμού. Το Δεκέμβριο του 2000, στην επέτειο της δολοφονίας του Lennon, το έργο που βλέπουμε το εγκαινίασε ο ίδιος ο Castro στο πάρκο της Αβάνας. Όπως είπε ο ίδιος, μετά από χρόνια ανακάλυψε ότι έχουν πολλά κοινά με τον Lennon, ενώ αναφέρθηκε στο τραγούδι Imagine, δηλώνοντας κι αυτός ονειροπόλος που είδε μάλιστα τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα.

Φωτογραφία: STR/AFP/GettyImages

Από την Κούβα περνάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Memphis του Tennesee για να δούμε ποιο άλλον, τον Elvis στην Beale Street του Memphis.

Elvis

Φωτογραφία: Richard I'Anson/Getty Images/Lonely Planet Images

Από το Memphis πάμε στο University City του Missouri για να συναντήσουμε τον Chuck Berry.

Φωτογραφία: Michael B. Thomas/Getty Images

Berry

Αν ο Berry άνοιξε το δρόμο που έμελλαν να ακολουθήσουν χιλιάδες γνωστοί και άγνωστοι κιθαρίστες του rock, ο Jimi Hendrix εξερεύνησε τα όρια της ηλεκτρικής κιθάρας, εκτοξεύοντας τις δυνατότητές της! Το άγαλμα του Hendrix σε πραγματικό μέγεθος μπορούμε να δούμε στη γενέτειρά του, το Seattle των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Alamy Stock Photo

O Hendrix στην Broadway Avenue του Seattle.

Jimi Hendrix statue

Παραμένουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μεταφερόμαστε στη Τζαμάικα όπου μπορούμε να δούμε το άγαλμα του Bob Marley στο Βοb Marley Museum του Kingston.

Φωτογραφία: Alamy Stock Photo

Marley

Σειρά έχει ο Jerry Garcia των Grateful Dead, με ένα μπρούτζινο άγαλμα που έχει φιλοτεχνηθεί με τη μορφή ενός δέντρου, το οποίο μπορεί να δει κανείς στο Edgefield που βρίσκεται κοντά στο Portland του Oregon στις ΗΠΑ.

Jerry Garcia statue

Το επόμενο άγαλμα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άγαλμα. Όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε μια τεράστια μορφή της αφροαμερικάνικης μουσικής, αλλά γιατί αποτελεί έναν ολόκληρο μηχανισμό, μια σύνθεση που ξεπερνά τα όρια του απλού μνημείο. Το άγαλμα του Ray Charles που βλέπουμε στη φωτογραφία και υπάρχει στο Albany της Georgia, απεικονίζει τον Ray Charles σε φυσικό μέγεθος. Το άγαλμα βρίσκεται επάνω σε ένα περιστρεφόμενο βάθρο που περιστοιχίζεται από λωρίδες πεζοδρομίου στο σχήμα των πλήκτρων του πιάνου. Γύρω γύρω τρέχει νερό, ενώ την ώρα που ο Ray Charles περιστρέφεται, ακούγoνται από ηχεία διάσημα κομμάτια όπως τα Georgia on my Mind, I Can’t Stop Loving You, και Hit the Road Jack.

Ray Charles statue

Πάμε αρκετά χρόνια μπροστά από τότε που μεσουρανούσε ο Ray Charles για να συναντήσουμε τον Johnny Ramone των Ramones. Όταν έδινε τη μάχη του με τον καρκίνο του προστάτη, κι εμπνευσμένος όπως έχει ειπωθεί από την κηδεία του Ronald Reagan, σκέφτηκε τη δημιουργία ενός μνημείου για τον ίδιο. Από εκεί και πέρα, ο γλύπτης που ανέλαβε αυτό το έργο το παρουσίασε δημόσια λίγο μετά το θάνατο του Johnny το 2004. Σήμερα μπορούμε να το δούμε στο Hollywood Forever Cemetery.

Johnny Ramone statue hollywood graveyard cemetery

Περνάμε τώρα και τον Ειρηνικό προς τα δυτικά για να φτάσουμε στην Αυστραλία όπου μπορούμε να δούμε το άγαλμα του τραγουδιστή των AC/DC από το 1974 μέχρι το 1980, του Bon Scott. Το άγαλμα απεικονίζει τον Scott πάνω σε έναν ενισχυτή να τραγουδά. Βρίσκεται στολιμάνι του Fremantle της Αυστραλίας.

Bon scott statue 2

Επιστρέφουμε στην Ευρώπη και στην Ιρλανδία για βρούμε τον Rory Gallagher στην πόλη του Ballyshannon. Toάγαλμα του Rory βρίσκεται εκεί από το 2010.

rory gallagher statue Ballyshannon

Παραμένουμε Ευρώπη και μεταφερόμαστε στην Αγγλία για να συναντήσουμε δύο κυρίες. Μία από τα παλιά και μία κατά πολύ νεότερη. Και οι δύο όμως έφυγαν πρόσφατα. Η Cilla Black το 2015, κι η Amy Winehouse το 2011.

Φωτογραφία: Alamy Stock Photo

H Cilla Black στο Liverpool.

Βlack

Φωτογραφία: Alamy Stock Photo

Η Amy Winehouse στο Camden Market του Λονδίνου.

Amy

Στην ηπειρωτική τώρα Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Montreaux της Ελβετίας που έμελλε να γίνει η αγαπημένη του πόλη, μπορούμε να δούμε το άγαλμα του Freddie Mercury. Το άγαλμα αποτελεί σημείο συνάντησης εκατοντάδων φαν του Mercury και των Queen από όλον τον κόσμο.

Mercury

Αφήνω για το τέλος μια γυναικεία μορφή των blues και της jazz, η οποία προσέφερε τόσο πολλά σε όλους αυτούς που είδαμε πιο πάνω. Για να δείτε το μνημείο της δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Baltimore του Maryland. Πρόκειται βέβαια για τη μεγάλη Billie Holiday!

Billie

Φωτογραφία: AlamyStockPhoto