Ξεκινώντας το 2018. Ξεκίνα να διαβάζεις και να ακούς… διάβασε ο,τιδήποτε και άκου ο,τιδήποτε.

Ξεκινώντας το 2018. Ξεκίνα να διαβάζεις και να ακούς… διάβασε ο,τιδήποτε και άκου ο,τιδήποτε.

Τέτοια εποχή είχα γράψει ένα άρθρο δίνοντας την καλύτερη συνταγή βασιλόπιτας. Επειδή οι μέρες όμως πέρασαν, επειδή ιστοσελίδες, όπως και blog μαγειρικής υπάρχουν αρκετά… και ζήτηση δεν υπήρχε...αρκέστηκα στα πολλαπλά ερεθίσματα που δημιουργήθηκαν έπειτα από συζητήσεις γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Αναρωτήθηκα λοιπόν πώς μπορούμε να περιμένουμε την αλλαγή στο νέο έτος , όταν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίζουμε γι’ αυτό. Και τι εννοώ με αυτό; Η πλειοψηφία των μικρών καλεσμένων μου καθόταν στο τραπέζι με τα tablet και έπαιζαν ενώ έλεγχαν τους ακολούθους τους στο instagram… κ μολονότι προσπαθούσα να κεντρίσω το ενδιαφέρον με τα δώρα που τους περίμεναν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, ούτε μια στιγμή δεν κατάφερα να με ακούσουν… «βιβλία θα μας έχεις και φέτος ή κανένα mp3 με τραγούδια…». Δυο πράγματα σκέφτηκα αμέσως: 1) πόσο βαρετά είναι τα παραμύθια στα σημερινά παιδιά και γιατί συμβαίνει αυτό; 2) τα παιδιά μας γιατί δεν ακούν μουσική;

 

Μεγάλωσα και με τα δύο! Μου διάβαζαν ιστορίες και όταν ξεκίνησα και εγώ να διαβάζω συνέχισα σε αμείωτο ρυθμό… σε τέτοιο βαθμό, που πλέον αγοράζω βιβλία απλά για να προλάβω να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερα για διάβασμα στο μέλλον.

 

Άκουγα μουσική, ακόμα κι όταν κοιμόμουν με τα ακουστικά του walkman στα αυτιά όλο το βράδυ, κι έπειτα τραγουδούσα στο αυτοκίνητο, στο δρόμο περπατώντας, στη κουζίνα τρώγοντας, απαντούσα με ένα τραγούδι σε ερωτήσεις . Κι όλα αυτά είμαι εγώ, εσύ, ο άλλος, εμείς κτλ.

 

Μέσα από τα βιβλία θα μάθεις να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσαι, να σκέφτεσαι, να θέτεις στόχους, να ταξιδεύεις .

 

Μέσα από τα τραγούδια θα μάθεις να ακούς. Ξεκίνα να διαβάζεις και να ακούς… διάβασε ο,τιδήποτε και άκου ο,τιδήποτε.

 

Ποιος σου είπε ότι το κελάδημα των πουλιών δεν προσφέρει «κάτι»;

 

Το θρόισμα των φύλλων; Οι ψίθυροι στο παγκάκι που στάθηκες να ξεκουραστείς;

 

Η αφίσα στο δρόμο; Η εφημερίδα που έχει κρεμάσει ο περιπτεράς;

 

Στάσου εκεί που στέκονται κι άλλοι και διάβασε κι άκου…

 

Μόνο αν ακούσεις θα μπορέσεις να διορθώσεις λάθη, μόνο αν διαβάσεις θα μπορέσεις να προλάβεις λάθη!

 

 

 

 

ΥΓ. Εύχομαι σε όλους μια χρονιά με υγεία και αγάπη !
Αναστασία Τσουκαλά