Η πρόταση ενός άσχετου στα οικονομικά για πιθανή λύση της κρίσης

Η πρόταση ενός άσχετου στα οικονομικά για πιθανή λύση της κρίσης

του Κώστα Ζουγρή

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι στην Αμερική και θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Στους μήνες της θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει φερθεί και με τον καλύτερο τρόπο στους Ευρωπαίους ηγέτες που συναντά στον Λευκό Οίκο, ίσως ο δικός μας, με την βοήθεια του Καμένου να βρει τον τρόπο να κατευνάσει την Αμερικάνικη υπεροψία έναντι των Ευρωπαίων, αλλά και ηγετών άλλων χωρών που έχει ο Trump που δεν ενδιαφέρεται συνήθως για το πρωτόκολλο.

Η συζήτηση κατά την γνώμη μου περισσότερο θα στραφεί στις σχέσεις μας με την Κίνα, αυτός θα ήταν μάλλον και ο ουσιαστικός λόγος της πρόσκλησης και στα Αμερικάνικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Για επενδύσεις στην Ελλάδα, το μόνο που μπορεί να κάνει ο Trump, που έχει δικά του χρήματα, είναι να υποσχεθεί ότι όταν τελειώσει η θητεία του θα επενδύσει προσωπικά στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενος στις παραινέσεις μερικών που όταν γράφω πολιτικοοικονομικά σχόλια μου ζητούν να μείνω στα μουσικά, ενώ ποτέ κανείς δεν έχει γράψει αυτό που γράφεις είναι λάθος γιατί... σήμερα θα θέσω υπ' όψιν σας μία ακόμα τρελή, βέβαια πρόταση που είναι ανεφάρμοστη, αλλά η κυβέρνηση έχει καταφέρει να περάσει τόσα και τόσα χωρίς να χάσει ούτε μία ψήφο, αν της αρέσει, θα τα καταφέρει.

Το παραμύθι με τις επενδύσεις θα αργήσει να υλοποιηθεί, ή δεν θα υλοποιηθεί ποτέ, όποια κυβέρνηση και να είναι στην εξουσία, η ανάκαμψη μπορεί να έλθει μόνο με σκληρή δουλειά από όλους τους Έλληνες, δίκαιες αμοιβές εκ μέρους της εργοδοσίας και σωστή φορολογία από το κράτος.

Προς το παρόν καμία πλευρά δεν θέλει να εφαρμοσθεί κανένα από αυτά.

Τι προτείνω λοιπόν και περιμένω την γνώμη σας.

Το βασικότερο πρόβλημα της χώρας που μας οδήγησε και σ'αυτήν την ατέλειωτη κρίση είναι το ασφαλιστικό, η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή, η τελευταία υπάρχει βέβαια σε όλο τον πλανήτη, αλλά στην Ελλάδα ίσως έχει μεγαλύτερες διαστάσεις, το ξέρουμε και το ζούμε καθημερινά όλοι μας.

Οι περισσότεροι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, τους φόρους τους, τα δάνεια που έχουν πάρει και γενικά δεν θέλουν να πληρώνουν οτιδήποτε ακολουθώντας τις προγενέστερες οδηγίες του κυβερνώντος κόμματος όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά και των περισσότερων ΜΜΕ που πάντα σχεδόν παίρνουν θέση απέναντι στο κράτος, ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι φανερό ότι ο πολίτης έχει άδικο.

Όσο μειώνεται το αφορολόγητο, μειώνονται και τα ποσά που δηλώνουν αυτοί που έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Προτείνω λοιπόν η κυβέρνηση να προσλάβει σαν δημόσιους υπάλληους όλους αυτούς που δηλώνουν 3, 4,5 χιλιάρικα των χρόνο, δίνοντας τους μάλιστα 2.000 περισσότερα από όσα δηλώνουν, όποιος αρνηθεί, θα σταματάει την δραστηριότητα του και θα έχει βαριά τιμωρία αν συνεχίσει να εργάζεται.

Το ξέρω είναι απλοϊκή σκέψη, αλλά αν μπορούσε να εφαρμοσθεί, η κυβέρνηση χωρίς πλάκα έχει αποδείξει ότι αν και άθεη στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι σαν τον Χριστό, μπορεί να κάνει το κρασί, ψάρι και να μην ανοίξη μύτη, αν θέλει θα βρει τον τρόπο.