Τα τραγούδια προσαρμόζονται στην εποχή του Spotify

Love On The Brain-Rihanna

Εμείς οι μεγαλύτεροι συνηθίζουμε συχνά να λέμε ότι η μουσική του σήμερα δεν είναι όπως αυτή που ακούγαμε στο παρελθόν και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η μουσική πεθαίνει.

Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική στην πραγματικότητα. Οι εισπράξεις των εταιριών αυξάνονται και τα κέρδη προβλέπεται να είναι μεγάλα και με αυξητική τάση μέχρι το 2030 χάρις στο Streaming.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια της εποχής μας χρησιμοποιούν μία συνταγή που αποδίδει, ρίχνουν το βάρος στα πρώτα 30'' του τραγουδιού με εντυπωσιακές εισαγωγές που προκαλούν αμέσως το ενδιαφέρον του ακροατή και τον κρατάνε στην πηγή ακρόασης.

Στην ουσία οι σημερινοί συνθέτες έχουν επιστρέψει στην εποχή της δεκαετίας του '60 έχοντας σαν πρότυπο τα τραγούδια του Phil Spector και όλη την Βρετανική σκηνή που έδωσε τόε νέα ώθηση στην μουσική.

Ακούστε το Despacito στα πρώτα 30'' τα έχει πει όλα, όπως και το Sorry του Justin Bieber που μαζί με τα υπόλοιπα ανάλογα τραγούδια του ήταν η αιτία της θριαμβευτικής επιστροφής του.

Ανάλογη συνταγή ακολουθούν εδώ και μερικά χρόνια η Rihanna, οι Coldplay, οι Maroon 5 και πολλοί από τους παραγωγούς των Σκανδιναβικών χωρών που γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες στην Αμερική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας εποχής είναι τα τραγούδια συγκροτημάτων όπως οι Chainsmokers που δεν δίνουν σημασία στα άλμπουμ τους, αλλά τα τραγούδια τους σπάνε συχνά τα ρεκόρ.

Η μουσική εδώ και σχεδόν ένα αιώνα που κατάλαβε την εμπορική της δύναμη, πάντα βρίσκει τον δρόμο της.

Κώστας Ζουγρής