Κύριε Πετρίδη, μπορείτε να επιλέξετε 10 από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του ιταλικού τραγουδιού μετά το '50;

Με αφορμή τις εκπομπές του για το ιταλικό τραγούδι στο Kosmos, ο Γιάννης Πετρίδης μιλά στο LIFO.gr για τους καλλιτέχνες που εκτιμά και φτιάχνει τη δική του λίστα...

Ένα ταξίδι στην Ιταλία παρουσιάζει πλέον τις Κυριακές μέσα απ' το ραδιόφωνο του Kosmos ο Γιάννης Πετρίδης, και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το ιταλικό τραγούδι.

«Οι μουσικές της Ιταλίας και της Γαλλίας είναι καθοριστικές στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλοσαξονικής» λέει ο Πετρίδης στο LIFO.gr. «Εκατοντάδες συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές και παραγωγοί, έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους από αυτές τις δύο χώρες, για να έχουν αργότερα παγκόσμια απήχηση. Το Ιταλικό τραγούδι εδώ και χρόνια είναι παραγκωνισμένο στη χώρα μας από το Ελληνικό ραδιόφωνο με εξαίρεση το Kosmos και κάποια τραγούδια που ακούγονται εδώ και εκεί. Όταν ξεκίνησα να ακούω το Δεύτερο πρόγραμμα, τον Αμερικάνικο σταθμό του Ελληνικού, το Radio Caroline στις αρχές της δεκαετίας του '60, από τα πρώτα πράγματα που έμαθα τότε από ένα κορίτσι που είχε έλθει από την Ιταλία, ήταν το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο. Ήταν Φεβρουάριος του 1961 όταν άκουσα από τον σταθμό της RAI το φεστιβάλ του Σαν Ρέμο τη χρονιά που είχε πάρει το πρώτο βραβείο το "Al di la". Στο ίδιο φεστιβάλ εμφανίσθηκε ο Adriano Celentano με το "24.000 baci", που τον είχα δει την ίδια εποχή στον κινηματογράφο στην ταινία του Fellini, Γλυκιά Ζωή.»

Συνεχίζει ο Πετρίδης:«Όλα ήρθαν και έδεσαν απόλυτα για να με κάνουν φανατικό οπαδό του Ιταλικού τραγουδιού και να το αγαπήσω με τον ίδιο τρόπο που αγάπησα την ίδια εποχή Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Beatles, Stones και όλους τους άλλους. Θεωρώ τον εαυτό μου υπέρ-τυχερό γιατί μεγάλωνα με την εξέλιξη, όλων αυτών των μουσικών στα χρόνια της καλύτερης εποχής του παγκόσμιου τραγουδιού. Ακούγοντας με την ίδια προσοχή και αγάπη το Ελληνικό, Ιταλικό και Γαλλικό τραγούδι, κατάφερα να γνωρίσω ποιες ήταν οι διαφορές τους από το Αγγλοσαξονικό. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ότι ξέρει τη μουσική εξέλιξη, περιορισμένος μόνο στον Dylan, τους Beatles ή τους Led Zeppelin.» Αυτοί είναι, όπως τους επέλεξε ο Πετρίδης για το LIFO.gr, δέκα από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του σύγχρονου ιταλικού τραγουδιού.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ >> https://www.lifo.gr/articles/music_articles/161651