Ο Τζέρυ και ο Ντην, από τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Ο Τζέρυ και ο Ντην, από τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Οι κάπως πιο νέοι θα έχουν συνδέσει το τραγούδι That's amore με την ταινία του 1987 «Moonstruck». Με Σερ, Νίκολας Κέητζ, Όλυμπία Δουκάκη, Ντάνυ Αϊέλο. Όμως εγώ το είχα προλάβει στον καιρό του. Το 1953 δηλαδή. Τότε, που το τραγούδησε ο Ντην Μάρτιν στην ταινία του ζεύγους Ντην Μάρτιν-Τζέρυ Λούις The caddy. Τότε, που η δική μας Τόνια Καράλη το έκανε «τραγούδι της βδομάδας» στο Μουσικό της λεύκωμα στο νεογέννητο Β' Πρόγραμμα του ΕΙΡ. Σαν τραγουδιστής, ο Ντην μού άρεσε αρκετά κι ας ήταν κάπως γλυκερός. Είχε, βλέπετε, και πολλές ακόμη επιτυχίες. Sway, Belle from Barcelona, The naughty lady of Shady Lane, Memories are made of this.

Αλλά για τις ταινίες τού ζευγαριού δεν μπορώ να πω πως τρελαινόμουνα. Για την ακρίβεια και τους δύο ως κωμικούς, τούς έβρισκα κρύους και σαχλούς. Και πολύ σύντομα, έπαψα να τους βλέπω. Εξ άλλου, μετά από 16 ταινίες που γύρισαν μαζί, και οι δικοί τους δρόμοι χώρισαν. Και ο Ντην προσδέθηκε στο άρμα Σινάτρα-Πήτερ Λώφορντ-Σάμι Ντέηβις τζούνιορ, ενώ ο Τζέρυ Λούις και μόνος του, τα πήγε μια χαρά. Μάλιστα, το 1981 γύρισε την ταινία της ζωής του, τον «Βασιλιά της κωμωδίας» με τον Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθέτη.

Παρά το επαγγελματικό τους διαζύγιο, ο Τζέρυ και ο Ντην δεν απομακρύνθηκαν τελείως. Όταν το 1987, ο Μάρτιν έχασε σε αεροπορικό δυστύχημα τον γιό του, ο Λούις τού συμπαραστάθηκε σαν φίλος. Και το 1989, όταν ο Ντην Μάρτιν γιόρταζε τα εβδομηκοστά του δεύτερα γενέθλια, ο Τζέρυ Λούις ήταν και πάλι εκεί και ακούστηκε να λέει «τελικά γιατί χωρίσαμε, ποτέ δεν το κατάλαβα». Ηθοποιός, τραγουδιστής, παραγωγός και σκηνοθέτης, σεναριογράφος και φιλάνθρωπος, αυτές οι λέξεις σκιαγραφούν περίπου το προφίλ του Τζέρυ Λούις. Προσθέστε και τις λέξεις συντηρητικός Αμερικάνος και θάχετε πλήρη εικόνα.

Ο φίλος του, ο Τζων Φιτζέραλντ Κένεντυ, τού είχε συστήσει να μείνει μακρυά απ' την Πολιτική. Ο Τζέρυ Λούις ακολούθησε τη συμβουλή μονάχα εν μέρει, δηλώνοντας κατά καιρούς την υποστήριξή του σε Προέδρους σαν τον Μπους, τον Ρήγκαν, ακόμη και τον Τραμπ, που θα γινόταν, λέει, καλός Πρόεδρος, επειδή είναι ένας showman. Φυσικά, ο Μπάρακ Ομπάμα καθόλου δεν τού πήγαινε, γιατί «δεν ήταν καλά προετοιμασμένος για τον ISIS». Για κάμποσα χρόνια, ο Τζέρυ Λούις δίδαξε σκηνοθεσία σε Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες και μαθητές του υπήρξαν ο Στήβεν Σπίλμπεργκ και ο Τζωρτζ Λούκας. Απ' την άλλη μεριά, σε θέματα υγείας, η ζωή μάλλον ταλαιπώρησε τον Τζέρυ. Στο διαδίκτυο υπάρχει σχετικό ξεχωριστό κεφάλαιο. Τα 91 πάντως τα έφτασε.

Σ' αυτήν την ηλικία τον αποχαιρέτησαν οι θαυμαστές του στις 20 Αυγούστου 2017. Για τώρα όμως σάς προτείνω να γυρίσουμε στο 1953 και να δούμε την σκηνή του «That's amore» από την ταινία του δίδυμου Ντην Μάρτιν-Τζέρυ Λούις The caddy.