Η παγκόσμια ημέρα φιλίας για τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Η παγκόσμια ημέρα φιλίας για τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Παγκόσμια ημέρα της φιλίας και είπα να θυμηθώ κάποια απ'τα σχετικά αποφθέγματα που έχω κατά καιρούς διαβάσει.

Δεν δείχνουν όλα να εμπιστεύονται την λέξη, κάποιοι ένιωσαν προδομένοι από τους φίλους τους και βγάζουνε παράπονο. Προτιμώ να σταθώ σ'αυτούς που, όπως εγώ, δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς φίλους.

Μ'αρέσει αυτό που είχε πει κάποτε η περίφημη Έλεν Κέλερ, κουφή και τυφλή από παιδί. «Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο απ'το να περπατάς μόνος σου στο φως». Μια άλλη Αμερικανίδα υποστήριζε πως «Αυτό που μετράει στην φιλία, δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις». Και η θεωρία του Τζιμ Μόρισον: «Φίλος είναι αυτός που σού επιτρέπει να είσαι εσύ». Και ο Κάσιους Κλέι είχε άποψη: «Τη φιλία δεν την διδάσκουν στα σχολεία.

Αλλά όποιος δεν κατάλαβε φιλία τί θα πει, δεν έχει μάθει τίποτα». Στο δικό μου το σχολείο, στην δευτέρα δημοτικού, μάς είχαν βάλει έκθεση «Οι φίλοι μου» και ακόμα θυμάμαι το συγκινημένο «εύγε» της δασκάλας. Δεν νομίζω να έχουν αλλάξει οι ιδέες μου από τότε. Ολόκληρη η ζωή μου κύλησε ανάμεσα σε φίλους. Προνόμιο; Πολυτέλεια; Πέστε το όπως θέλετε. Σίγουρα επιλογή. Βεβαίως, για τη φιλία έχουν γραφτεί και πάρα πολλά τραγούδια. Κάποια τα ξεχωρίζω. You've got a friend, With a little help from my friends, Help me make it through the night, Amigos para siempre, That's what friends are for. Αυτό το τελευταίο θέλω να αφιερώσουμε στην αυριανή μέρα φιλίας.

Το έχουμε συνδέσει κυρίως με την Ντιόν Γουώργουικ και τους φίλους της. Την Γκλάντις Νάιτ, τον Έλτον Τζων, τον Στήβι Γουόντερ. Αυτοί το είχαν τραγουδήσει για καλό σκοπό το 1985, συνδρομή στον αγώνα και τις έρευνες για τον καινούριο εχθρό, το aids. Τον επόμενο χρόνο ο δίσκος είχε γίνει Νο.1 στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας και Γκράμι. Τότε είχα βρεθεί κι εγώ στα μέρη εκείνα σε ένα εκπληκτικό ταξίδι με επτά σταθμούς, από την μια άκρη ως την άλλη, από Ατλαντικό σε Ειρηνικό. Στο Σαν Φρανσίσκο με ξενάγησαν οι Mamakos, υπέροχο ελληνικό ζευγάρι.

Εκείνοι με πήγαν και στην Κάστρο γειτονιά. Άδεια, εγκαταλειμμένη, έμοιαζε ίδιο φάντασμα. Και οι στίχοι του τραγουδιού να λένε: «Στις καλές και στις δύσκολες στιγμές, θα βρίσκομαι στο πλάι σου. Γι'αυτό είναι οι φίλοι». That's what friends are for, λοιπόν. Αλλά σε άλλη, επίσης εξαιρετική εκτέλεση. Η Ντιόν Γουώργουικ και ο Στήβι Γουόντερ είναι και πάλι εδώ. Μαζί τους όμως τώρα, η ανεψιά τής Ντιόν, η Γουίτνεϋ Χιούστον (1963-2012) και ο Λούθερ Βάντρος (1951-2005). Το τραγούδι το είχε γράψει ο Μπερτ Μπάκαρακ, μαζί με τη τότε σύζυγό του Κάρολ Μπέιερ Σέιγκερ.