One night stand: Ευεργετικό για τις γυναίκες

Ένα από τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών είναι η συνεχώς αυξανόμενη διάδοση των περιστασιακών σεξουαλικών επαφών χωρίς να υπάρχει σταθερή σχέση. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζει μεγαλύτερη διάδοση σε φοιτητές, όπου το 60%-80% δηλώνει ότι έχει βιώσει τουλάχιστον μία εμπειρία περιστασιακού σεξ στην ενήλικη ζωή του. Υπό το πρίσμα της εξελικτικής ψυχολογίας το περιστασιακό σεξ παρατηρείται σε αυτές τις ηλικίες κυρίως δεδομένης της περιέργειας και της διάθεσης πειραματισμού των νέων ενηλίκων αναφορικά με τη σεξουαλικότητά τους. Οι νέοι μπορεί να εμπλέκονται σε περιστασιακές σχέσεις για πολλούς λόγους που αφορούν είτε την σεξουαλική ικανοποίηση, είτε την συναισθηματική κάλυψη, είτε και την κοινωνική ενίσχυση που λαμβάνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η επιστημονική κοινότητα είχε επικεντρωθεί μέχρι πρόσφατα στις αρνητικές επιπτώσεις του περιστασιακού σεξ οι οποίες, αν και αφορούν αμφότερα τα φύλα, επιδρούν περισσότερο στις γυναίκες. Οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούν το κατά πόσο μπορεί ένα άτομο να μετανιώσει για την εμπειρία που είχε, είτε επειδή δεν ικανοποιήθηκε σεξουαλικά, είτε επειδή ένιωσε ντροπή. Οι περιστασιακές σχέσεις φαίνεται να συσχετίζονται και με αισθήματα μοναξιάς, μελαγχολίας ακόμα και κατάθλιψης. Στις βιολογικές αρνητικές παραμέτρους εντάσσονται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η σωματική κακοποίηση που μπορεί να υπάρξει. Η διάδοση, ωστόσο, των ευκαιριακών σεξουαλικών επαφών σε τόσο μεγάλο βαθμό προϋποθέτει και την ύπαρξη ορισμένων θετικών χαρακτηριστικών που ωθούν τα άτομα στην εμπλοκή τους σε αυτές.

Η σεξουαλική ικανοποίηση είναι το πιο κοινό χαρακτηριστικό των περιστασιακών σεξουαλικών επαφών. Οι γυναίκες φαίνεται να απολαμβάνουν εντονότερα την οργασμική κορύφωση σε σχέσεις της μιας βραδιάς, καθώς οι περισσότερες δηλώνουν ότι στην τελευταία τους επαφή είχαν οργασμό. Παράλληλα οι ευκαιριακές επαφές ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών αλλά προκαλούν και αισθήματα χαράς, ικανοποίησης και ευεξίας. Όπως δηλώνουν οι ίδιες, η έλξη που αισθάνεται ο σύντροφος για εκείνες λειτουργεί ως εξωτερικός ενισχυτικός παράγοντας που αυξάνει ακόμα περισσότερο την σιγουριά που αισθάνονται για την εξωτερική τους εμφάνιση. Η αυτοεικόνα τους βελτιώνεται ακόμα περισσότερο και απολαμβάνουν περισσότερο την σεξουαλική επαφή.

Το περιστασιακό σεξ φαίνεται να λειτουργεί με βολικό τρόπο και για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να βρίσκονται σε μια σταθερή σχέση που απαιτεί χρόνο και συναισθηματική επένδυση. Οι σεξουαλικές τους ανάγκες καλύπτονται, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγουν την συναισθηματική εμπλοκή. Ειδικά για τα φοιτητικά χρόνια όπου οι σπουδές και η επαγγελματική αποκατάσταση είναι το βασικό ενδιαφέρον των νέων γυναικών, το ευκαιριακό σεξ μοιάζει να ταιριάζει στις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα οι σχέσεις της μιας βραδιάς δίνουν στους συντρόφους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τι τους αρέσει και τι όχι στο σεξ, χωρίς να ανησυχούν για την εικόνα που μπορεί να σχηματίσει για εκείνους ο άλλος.

Τέλος, ακόμα και η περιορισμένη συντροφικότητα που μπορεί να προσφέρει το σεξ της μίας βραδιάς, είναι ικανή να προσφέρει τη συναισθηματική ενίσχυση που επιθυμεί μια γυναίκα. Τα θετικά συναισθήματα που προκαλούνται καλύπτουν τις συναισθηματικές ανάγκες μιας γυναίκας η οποία δεν προλαβαίνει, λόγω εργασιακών ή άλλων υποχρεώσεων, να επενδύσει τον χρόνο που απαιτείται σε μια ερωτική σχέση.

Αν και στο ευκαιριακό σεξ καταλογίζεται συχνά η απουσία συναισθήματος και συντροφικότητας ανάμεσα στους παρτενέρ, εν τούτοις φαίνεται πώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Για πολλές γυναίκες οι θετικές επιπτώσεις είναι περισσότερες από τις όποιες αρνητικές, καθώς θεωρούν ότι το σεξ της μιας βραδιάς καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες που έχουν, είτε σε συναισθηματικό είτε σε πρακτικό επίπεδο.

Πηγή: Καθημερινή

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος - Μαρίνα Μόσχα. M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.