Γιώργος Παπαστεφάνου, κινηματογραφικές αναμνήσεις

Iggy Pop & David Bowie live

Σ'αυτή την ηλικία, έχει ακόμη το κουράγιο να τσακώνεται! Την 1η Ιουλίου έγινε εκατόν ενός ετών και τί μαθαίνω; Τα'βαλε τώρα με τους παραγωγούς της μίνι-σειράς Feud, που στο κεφάλαιο Bette and Joan, αναφέρονται στην λυκοφιλία δύο μεγάλων σταρ του Χόλυγουντ, της Μπέτυ Ντέηβις και της Τζόαν Κρώφορντ, και στα ατέλειωτα μαχαιρώματά τους, τότε που γύριζαν μαζί το Whatever happened to Baby Jane. Τις σιδηρές κυρίες υποδύονται αντίστοιχα η Σούζαν Σαράντον και η Τζέσικα Λανγκ.

Όμως στο στόχαστρο βάζει το σήριαλ και την Ολίβια ντε Χάβιλαντ, παλιά φίλη της Ντέηβις και παρτενέρ της στο Hush, hush sweet Charlotte, που γυρίστηκε μετά την Μπέιμπυ Τζέην. Αν έχετε δει το φιλμ, θα την θυμάστε: «σκέτη γλύκα που σκοτώνει» η Ολίβια.

Εδώ την υποδύεται η Κάθρην Ζέτα-Τζόουνς. Και το πρόβλημα της αληθινής Ολίβια ντε Χάβιλαντ είναι, αφ' ενός ότι δεν τής ζήτησαν την άδεια, αφετέρου ότι την δείχνουν υποταχτική, να ξεσκονίζει την Μπέτυ Ντέηβις και να είναι και σούπερ κουτσομπόλα-ανακατώστρα. Έχω διαβάσει πολλά για την Ολίβια, κυρίως για την αντιζηλία της με την αδελφή της Τζόαν Φονταίν.

Και πάντα την φανταζόμουνα λιγότερο γλυκιά απ'όσο δείχνει. Άλλωστε, δεν ξεχνώ πως κάποια στιγμή, το 1943, η Ολίβια, τα τσούγκρισε ακόμη και με την παντοδύναμη εταιρία της, την Γουώρνερ, βγαίνοντας μάλιστα νικήτρια στο τέλος, με μια δικαστική απόφαση που κατοχύρωνε τους ηθοποιούς και που σαν νόμος, φέρει από τότε το όνομά της: νόμος Ολίβια ντε Χάβιλαντ.

Εννοείται πως ως ηθοποιός, πάντα μού άρεσε η Ολίβια. Ιδανική Μελανία Χάμιλτον στο Όσα παίρνει ο άνεμος. Αλλά και στον «Λάκκο με τα φίδια» ήταν εκπληκτική, σε μια από τις πρώτες ταινίες που τόλμησαν να περιπλανηθούν στην άβυσσο της τρέλας.

Φυσικά, την είχα δει και Κληρονόμο στην κινηματογραφική μεταφορά της νουβέλας του Χένρυ Τζέημς Washington square και ακόμα την θυμάμαι με την λάμπα στο χέρι να ανεβαίνει πληγωμένη και αγέρωχη την σκάλα, αφήνοντας πίσω από την κλειδωμένη εξώπορτα τον προικοθήρα Μόντυ Κλιφτ. Στο θέατρο, τον ίδιο ρόλο, η Έλλη Λαμπέτη τον έπαιξε δύο φορές. Τη δεύτερη, στο θέατρο Διονύσια, την είχα δει κι εγώ.

Απ'τις μεγάλες της στιγμές. Ξαναγυρνάμε όμως στην ταινία του 1949. Ο Γουίλιαμ Γουάιλερ σκηνοθέτης, ο Ραλφ Ρίτσαρντσον στο ρόλο του πατέρα, ο Μοντγκόμερυ Κλιφτ είναι ο γοητευτικός νεαρός που ξεγελά την άβγαλτη ηρωίδα. Από την Κληρονόμο προτείνω να δούμε την σκηνή που, καθισμένος στο πιάνο ο Μοντγκόμερυ, αφιερώνει στην μαγεμένη Ολίβια το τραγούδι «Plaisir d'amour».

Ένα τραγούδι γραμμένο το 1784, που μιλά για τις χαρές της αγάπης που κρατάνε μια στιγμή και για τις λύπες της, που διαρκούν ολόκληρη ζωή. Τον Μοντγκόμερυ Κλιφτ τον αποχαιρετήσαμε σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου του 1966. Ήταν 46 μόνο ετών, σκιά πια του παλιού του εαυτού μετά από εκείνο το φοβερό τροχαίο.