Μια υπέροχη φωνή από την Νέα Ζηλανδία - Bic Runga

Μια υπέροχη φωνή από την Νέα Ζηλανδία - Bic Runga

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

God is a Dj έλεγαν οι πολυαγαπημένοι Faithless πριν από 19 χρόνια, όπου η μουσική γιατρεύει σαν μια άλλη εκκλησία τις πληγές. Κάπως έτσι μπορεί να νιώσει κάποιος ακούγοντας την αέρινη φωνή μιας από τις πιο πετυχημένες φωνές της Νέας Ζηλανδίας, την Bic Runga.

Η μητέρα της μαλεσιανόκινεζικής καταγωγής και ο πατέρας της ένας Μαορί μεγάλωσαν σε ένα μουσικό περιβάλλον την μικρή τους κόρη που έμαθε σε πολύ μικρή ηλικία να παίζει ντραμς, κιθάρα και κήμπορντς. Πολύ νωρίς θα συμμετάσχει και σε τοπικές μπάντες .

Το δισκογραφικό της ντεμπούτο θα το κάνει με τον δίσκο του 1997 με τίτλο Drive. Έβγαλε έξι σινγλς, με ποιο γνωστό το Sway, ενώ περιείχε και ένα ντουέτο με τον Dan Wilson, τραγουδιστή των αμερικανών Semisonic, που στην Ελλάδα αγαπήθηκαν ιδιαίτερα με το radio friendly ποπ ροκ τραγούδι τους, Secret Smile. Επτά φορές πλατινένιο στη γενέτειρα της, καθώς και άλμπουμ της χρονιάς. Το ότι έγραψε όλα τα τραγούδια από τον πρώτο της κιόλας δίσκο ενώ εκτός από πολυοργανίστρια (κιθάρα, ντραμς, ξυλόφωνο) συμμετείχε και στην παραγωγή ήταν ενδεικτικό του τι θα επακολουθούσε.

Τα Bursting Through, Heal, Roll into One, Suddenly Strange, Without you κρύβουν μια ήρεμη δύναμη που τη βρίσκεις σε καλλιτέχνες με χρόνια εμπειρίας.

Το καλοκαίρι του 2002 θα κυκλοφορήσει η δεύτερη δουλειά της, με την επιτυχία όχι μόνο να επαναλαμβάνεται, αλλά και να επεκτείνεται στην χώρα της, καταφέρνοντας να βρίσκεται στην επικαιρότητα της Ν. Ζηλανδίας της για τα επόμενα δύο χρόνια. Τίτλος της Beautiful Collision που γνώρισε και μια μικρή επιτυχία στην Αγγλία. Ξανά όλες οι συνθέσεις της ανήκουν όπως και το παίξιμο της ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας, των ντραμς, φυσαρμόνικας, πιάνου, ενώ η δουλειά της πίσω από την κονσόλα στη θέση του παραγωγού κέρδισε τα μουσικά βραβεία της γενέτειρας της. Το Get Some Sleep είχε και κάποια ραδιοφωνική τύχη στην Ελλάδα, ενώ τα Precious Things, Election night, και Listen to the Weather είναι σαν να βγήκαν μέσα από ένα κόσμο ξωτικών, με μια σχεδόν υπνωτιστική ομορφιά, καταδικασμένα να σιγοτραγουδιούνται.

Τρία χρόνια μετά και η Runga μας δίνει το εκπληκτικό Birds, την πιο ολοκληρωμένη δουλειά της έως σήμερα. Γίνεται το 2ο άλμπουμ της που κερδίζει το βραβείο δίσκος της χρονιάς στη χώρα της. Το ηχητικό χαλί παραμένει το ίδιο, οι μελωδίες σαν ένα αραχνοΰφαντο πέπλο αγκαλιάζουν τα αυτιά του ακροατή από την αρχή έως το τέλος του δίσκου και η φωνή της συντονίζεται με τις πιο ευαίσθητες στιγμές μας. Τα έγχορδα του Captured, η υποδειγματική ποπ του Say After Me να χορεύει χέρι – χέρι με την τζαζ και την κλασσική μουσική, ιδανικό σάουντρακ για τις in the wee small hours…, το Blue Blue Heart μια σύνθεση που οι πολυαγαπημένοι Nits θα ήθελαν να είχαν γράψει, τα Alright, Ruby Nights, Somewhere in the Night φτιάχνουν ένα αξιοζήλευτο άλμπουμ. Στις συμμετοχές ξεχωρίζει για μια ακόμη φορά όπως και στην προηγούμενη δουλειά της ο αυστραλός Neil Finn των Crowded House.

Φτάνοντας στο 2011 και προσπερνώντας τη συλλογή από ακυκλοφόρητα και σπάνιες εκτελέσεις που έβγαλε το 2008 με τίτλο Try to Remember Everything, η Bic Runga βγάζει το Belle, αυτή τη φορά αφήνοντας την παραγωγή στον σύζυγο της και επίσης Νεοζηλανδό Kody Nielson. O τίτλος παρμένος από το βιβλίο της ηθοποιού Cécile Aubry, Belle et Sébastien. Η ηθοποιός στα τέλη της δεκαετίας του ’50, οπότε και εγκατέλειψε τον κινηματογράφο, ασχολήθηκε και με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Στο βιβλίο βασίστηκε και η γαλλική σειρά του 1965 που μεταγλωττισμένη δυο χρόνια αργότερα θα γίνει αγαπημένη σειρά και στην Αγγλία. Τριάντα χρόνια περίπου μετά θα εμπνεύσει και για το όνομα τα μέλη του γνωστού σκωτσέζικου συγκροτήματος. Η Bic Runga θα διασκευάσει πατώντας στη φόρμα του αυθεντικού θέματος της σειράς, το τραγούδι των τίτλων, που οι στίχοι ανήκουν στην γαλλίδα ηθοποιό.

Μια ακόμη εκπληκτική δουλειά της Νεοζηλανδής τραγουδίστριας. Από το κιθαριστικό άνοιγμα του Hello Hello, το πιασάρικο Good Love, τα σχεδόν μεσαιωνικής επιρροής περάσματα του Everything is beautiful and New γραμμένο για ένα από τα παιδιά της, τη LoFi παραγωγή του εθιστικού Darkness All Around Us, ο 4ος δίσκος της είναι ακόμη ένα διαμάντι έως και τον επίλογό του Music and Light.

Εδώ να μου επιτραπεί να ανασύρω μια ανάμνηση από τις ραδιοφωνικές ημέρες των Γιάννη και Κώστα στο κρατικό ραδιόφωνο. Ήταν θυμάμαι Απρίλιος του 2012 όταν παρουσίασαν το νέο τότε πόνημα της Bic Runga, που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν. Το τι αρνητικό είχαν ακούσει δε θα το μάθω ίσως ποτέ, πάντοτε άλλωστε άκουγαν και ακούν και αυτά τα σχόλια με αξιοζήλευτη στωικότητα και οι δυο τους. Αυτό που ξέρω ότι κάποια από τις επόμενες ημέρες αναφέρθηκαν σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που είχα στείλει μαγεμένος από τον δίσκο της. Ίσως να έφταιγε η αντίθεση των σχολίων με τους προηγούμενους ακροατές, ίσως να έφταιγε το ότι, παρασυρμένος από την μαγεία του δίσκου και τις συνεχόμενες ακροάσεις, το απέστειλα στις τρεις το πρωί, ίσως και τα δύο… Το κράτησα στο αρχείο μου αυτό το email και το μοιράζομαι μαζί σας

«8/4/12

Θέμα Bic Runga

Σε μια εκπομπή σου άκουσα ένα υπέροχο μικρό διαμάντι το belle από το 4ο ομότιτλο δίσκο της. Να σαι καλά Γιάννη. Ξενυχτάω και ακούω το δίσκο της. Πέρασε πολύς καιρός από τότε που έτρεχα να βρω το josua tree που με μάγεψε μετά από μια εκπομπή σου, τόσα χρόνια έχω κάνει αρκετά "τρεξίματα" και απ' ότι φαίνεται θα κάνω αρκετά ακόμη

Ένας μουσικός φίλος

Θοδωρής»

Κλείνω αυτή την παρένθεση και σας οδηγώ στον τελευταίο μουσικό σταθμό μια φωνής που δημιουργεί εδώ και 20 χρόνια αξιοπρόσεκτη μουσική τόσο μακριά γεωγραφικά αλλά και τόσο κοντά με τα έντονα συναισθήματα ευφορίας που προκαλεί η τέχνη της. Το 2016 μπαίνοντας στην τέταρτη δεκαετία της και σε μια χρονιά που τιμήθηκε με το Legacy Award στη χώρα της κυκλοφορεί ένα δίσκο με διασκευές το Close your Eyes, που περιέχει και δύο δικές της συνθέσεις. Μια τέτοιου είδους κυκλοφορία είναι πάντα ένα ρίσκο αν και φαίνεται συνήθως το αντίθετο. Η προσωπική πινελιά της κερδίζει το στοίχημα και πάλι. Για του λόγου το αληθές παραθέτω δύο στιγμές του, τη διασκευή στο Wolves των Kanye West από το 2016 και στο Viens της Francoise Hardy από το 1971.