Eπικά COMEBACKS στην Ροκ σκηνή

Eπικά COMEBACKS στην Ροκ σκηνή

To δηλαδή: Μετά από μια αδιάφορη κ χλιαρή περίοδο, μετά από ένα διάστημα απραξίας , μετά από σκάνδαλα κτλ εκεί που όλοι τους είχαν ξεχασμένους, τελειωμένους ή ότι δεν είχαν να δώσουν κάτι άλλο πολύ σπουδαίο, κάποιοι σόκαραν το κοινό με δυναμικές επιστροφές στο προσκήνιο που κ μέχρι σήμερα βλέπεις τρεμοπαίγματα στα νερά που ταρακούνησαν...

?. BON JOVI – IT’S MY LIFE (2000, album ‘Crush) | Μετά από το σπουδαίο Τhese Days (’95) κ μια γιγαντιαία περιοδεία, το συγκρότημα έκανε ένα διάλειμμα λίγων ετών, ο καθένας πηρέ τον δρόμο του με σόλο δουλείες κ οικογένειες. Κανείς όμως δεν ήταν σίγουρος για το μετά, ήδη δυο φόρες οι Τζοβι κατάφεραν να προσαρμοστούν στα δεδομένα των εποχών για να είναι καυτοί κ επίκαιροι μια στα 80ς και στα 90ς που σοβαρεύτηκαν κ σκλήρυναν τον ήχο τους. Τώρα όμως; Η νέα χιλιετία είδες δραστικές αλλαγές στην μουσική βιομηχανία της ροκ το γκρανζ πέθανε, η αλτερνατιβ εκσυγχρονίστηκε κ έγινε κ καλά ‘’new rock’’ κτλ. Η ποπ μουσική ήταν στο ζενίθ της μαζί με την δεύτερη έξαρση της ραπ και πραγματικά ποιος θα έλεγε ότι οι Μπον Τζοβι ένα 80ς hair metal γκρουπ θα έβρισκε ένα τρόπο να κάνει το μπαμ; Και κάπου εκεί ανυποψίαστα σκάει το It’s My Life σημαδεύοντας την νέα βάση φανς για το συγκρότημα, η νεολαία τους αγκάλιασε, οι παλιοί έμειναν άφωνοι και το συγκρότημα πέρασε δυνατά στην τρίτη δεκαετία με μια σειρά, ξανά, από χιτς...

9⃣. IRON MAIDEN – BRAVE NEW WORLD (2000) | Σημάδεψε την πολυπόθητη τότε για κάθε φαν τους είδους μεγάλη επιστροφή του Bruce Dickinson στους Maiden που είχε αποχωρήσει πολύ έντονα κ άσχημα το 1993! Το συγκρότημα βρήκε τον αντικαταστατή του στο πρόσωπο του Official Blaze Bayley αλλά οι προσδοκίες δεν εκπληρώθηκα καθώς τα μέσα των 90ς τους βρήκαν σε οριακή παρακμή σε επίπεδο επιτυχιών. Ο Στιβ Χάρις τα ξαναβρήκε με τον Ντίκινσον αλλά και τον κιθαρίστα Adrian Smith που κ αυτός ήταν απών από τις προηγούμενες δουλείες, και όλοι μαζί αναβίωσαν τους αληθινούς μεγάλους κ τρανούς Irons με ένα άλμπουμ που πλέον θεωρείται κλασικό κ αγαπημένο από τους φανς. Δεν ήταν μονό αυτό, η σημασία του ήταν σπουδαία, ξεκίνησε μια δεύτερη νιότη για τους θρύλους αυτούς, τεράστιες περιοδείες κ μια σειρά από κοινώς αποδεκτά ως εξαιρετικά άλμπουμ που τους έχουν καθιερώσει σε συνδυασμό με τα παλιά τους ως το νο1 χεβι μεταλ γκρουπ στο κόσμο.

8⃣. DEEP PURPLE – PERFECT STRANGERS (1984) | Το πρώτο άλμπουμ των Deep Purple μετά από....9 χρόνια! Και μάλιστα πρώτη φόρα μετά από 11 χρόνια με τον κλασικό και σπουδαιότερο Deep Purple σχηματισμό! Ξανά μαζί όλοι οι μεγάλοι, Gillian στα φωνητικά Μπλακμουρ κιθάρες, Γκλοβερ στο μπάσο, Jon θεός Lord στα πλήκτρα, και last but of course not least , Ian Paice στα ντραμς! Για να λέμε τη αλήθεια το άλμπουμ δεν είναι κάποιο σπουδαίο αριστούργημα ούτε στα κορυφαία τους, αλλά ήταν πολύ σημαντική η επανένωση όλων αυτών των τύπων, κ αν μη τι άλλο παρήγαγε την κομματάρα Perfect Strangers!

7⃣. U2 – BEAUTIFUL DAY (2000) | album: All That You Can't Leave Behind. | Mήτα από μια κάπως χλιαρή δεκαετία 90ς για εκείνον ιδίως προς τα τέλη αυτούς κ το μέτριας αποδοχής άλμπουμ Pop!(1997) οι πολύπλευροι U2 το γύρισαν στο μεινστριμ και στο κυνήγι της επιτυχίας χωρίς να το λέω με αρνητικό τρόπο, μιξαρα στοιχειά αλτερνατιβ, ηλεκτρονικής και χορευτικού στυλ μουσικές και το άλμπουμ έκτος από εμπορική επιτυχία και βραβείο γκραμι δεχθηκε θέρμης αποδοχής κ από κριτικούς του χώρου. Παρήγαγε τα σινγκλ : Beautiful Day, elevation, walk on & "Stuck in a Moment You Can't Get Out Of, και έβαλε τους ιρλανδούς ροκερς σε νέα μονοπάτια, νέο κοινό, νέα χιλιετία με νέο ήχο....

6⃣.̲ ̲S̲A̲N̲T̲A̲N̲A̲ ̲–̲ ̲S̲M̲O̲O̲T̲H̲ ̲ (1999,album ‘Supernatural’) | Η απόλυτη εμπορικη φρενίτιδα ήρθε μετά από κάποιες ομολογουμένως αποτυχίες σε επίπεδο δίσκων στα 80ς και ένα διάλειμμα 7 ετών το συγκρότημα του θρυλικού κιθαρίστα Carlos Santana. Έκανε ένα από τα πιο δυναμικά come baks στο προσκήνιο. Μιλάμε για ένα άλμπουμ με πώλησης 30+ εκατομμυρίων παγκοσμίως, όποτε πολύ ψηλά στη λίστα με τις μεγαλύτερες όλων των εποχών κ ένα σινγκλ το Smooth που έμεινε 12 μήνες στο νο1(!) του billboard. 9 βραβεία γκράμι πρώτες θέσεις σε διαφορές χώρες κτλ κτλ.... Μουσικά ήταν μια στροφή για την μπάντα όπου φυσικά κ κράτησε το Λάτιν Μπλουζ based ύφος της αλλά, για να φτάσουν τέτοια νούμερα κ φήμη χρειάστηκαν pop-rock & alternative ενέσεις. Μεγάλη μαγκιά.

5⃣. B̲R̲U̲C̲E̲ ̲S̲P̲R̲I̲N̲G̲S̲T̲E̲E̲N̲ ̲–̲ ̲T̲H̲E̲ ̲R̲I̲S̲I̲N̲G̲ ̲ (2002) | Μετά από μια σχεδόν αδιάφορη δεκαετία των 90ς, 9 χρόνια χωρίς άλμπουμ, και 18(!) χρόνια δίχως την e street band που κάποτε τον συνόδευε στα σπουδαιότερα αριστουργήματα του, το ‘’αφεντικό’’ βρήκε έμπνευση από την τραγωδία της 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ κ τους δίδυμους πύργους και επανένωση τα μέλη της μπάντας με σκοπό να δώσουν παρηγοριά και μια ελπίδα στον σοκαρισμένο και σε θρήνο αμερικανικό λαό. Το άλμπουμ δέχτηκε θέρμης αποδοχής από κοινό, κριτικούς και γενικά τους πάντες. Περά από το βαρύγδουπης σημασία θέμα του, στέκει μουσικά κ μονό του σαν μια από τις καλύτερες δουλείες του Ρινιστικών με αξιοσημείωτα κομμάτια τα : Waiting on a sunny day, the rising, empty sky, Worlds Apart (προσωπικό αγαπημένο) & Lonesome day.

4⃣. G̲R̲E̲E̲N̲ ̲D̲A̲Y̲ α ̲A̲M̲E̲R̲I̲C̲A̲N̲ ̲I̲D̲I̲O̲T̲ (2004) | To προηγούμενο άλμπουμ του ’00 Warning ήταν σκέτη αποτυχία, κ γι'αυτο το θρυλικό πανκ-ροκ γκρουπ αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα ώστε να επιστρέψουν με φρέσκιες ιδέες. Είχαν πολύ καιρό από τα μέσα των 90ς να ταράξουν τα νερά, να σοκάρουν το κόσμο όπως στα νιάτα τους. Ήρθαν με την έμπνευση μιας punk-rock όπερας, ένα θεματικό άλμπουμ που ακόλουθη τις ιστορίες του Jesus of Suburbia. Παρότι ιστορικά τα κονσεπτ άλμπουμ αντιμετωπίζονται ως ολοκληρωμένα κ γιατι πολλές φόρες δεν παράγουν τεραστία χιτ έκτος από κάποιες εξαιρέσεις μέσα στις χιλιάδες. Αυτό άδω τα διέλυσε όλα: Boulevard of broken dreams, holiday , American Idiot, Wake me Up when September ends , πραγματικά το κάθε ένα από αυτά είναι ναυαρχίδα για άλλο άλμπουμ, άδω πεσαν όλα μαζί. Απόλυτα θρυλικό άλμπουμ με μεγάλη σημασία, καθώς ήσαν κ αντιπολεμικό με στίχους κ μηνύματα πολύ ισχυρά.

3⃣. A̲C̲/̲D̲C̲ ̲–̲ ̲B̲A̲C̲K̲ ̲I̲N̲ ̲B̲L̲A̲C̲K̲ ̲ (1980) | Λίγους μήνες μετά το πολύ τρανό κ θρυλικό Ηighway to Hell ο πρώτος τραγουδιστής της μπάντας Bon Scott βρέθηκε νεκρός σοκάροντας τον κόσμο της ροκ. Το συγκρότημα έμεινε ξεκρέμαστο κ στην αναζήτηση νέου φροντμαν πέρασαν εννοείται, εκατοντάδες τύποι, έπιασαν το τζόκερ και δεν το ήξεραν όταν κατέληξαν εν τελεί στον μέχρι κ σήμερα φροντμαν Βrian Johnson (που ομολογουμένως φωνητικά φέρνει πάρα πολύ στον Σκοττ) , μετά από κάποιες εμπνεύσεις γράψαμε ένα μέρος του... Hell’s Bells , με συμβολή Τζέινσον φυσικά, συνέχισαν κ δημιούργησαν το 2ο άλμπουμ (πίσω απτό θρίλερ του Τζάκσον) με τις περισσότερες πώλησης στην ιστορία παγκοσμίως!!!!!! Talk about a comeback…

2⃣. O̲Z̲Z̲Y̲ ̲O̲S̲B̲O̲U̲R̲N̲E̲ ̲–̲ ̲C̲R̲A̲Z̲Y̲ ̲T̲R̲A̲I̲N̲ ̲ (̲1981, album ‘Blizzard Of OZ’) το 1978 Ο Όζζι εκδιώχθηκε από τα μέλη των Σάμπαθ για προβατικές συμπεριφορές και για την ακατάπαυστη χρήση ναρκωτικών που έκανε την επικοινωνία μαζί του... ανυπόφορη. Επικοί τσακωμοί με τον Iommy (ιδρυτής των Σαμπαθ). Το συγκρότημα τον αντικατέστησε άμεσα με ποιον άλλον τον Ronnie James Dio κ δημιούργησαν το Heaven and Hell (1980), αποδεδεικνύοντας πως το συγκρότημα μπορούσε να σταθεί σε υψηλές πτήσεις κ χωρίς τον Ozzy. Εκείνος όμως είχε τη δυνατότητα να ξεχωρίσει χωρίς την μπάντα και τον Yummy από πίσω; Η απάντηση ήρθε εμφατικότατα! Επέλεξε ένα από τα πιο σπουδαία ταλέντα στην κιθάρα εκείνη την εποχή τον αδικοχαμένο Randy Rhoads και δημιούργησαν ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην ιστορία του χεβι μεταλ. Ναι, ο Οζζι Οζμπορν πλέον αναφέρεται και σαν μέλος των Σαμπαθ αλλά και για τις σολο δουλείες του (ακλούθησαν κ άλλες) ως ένα από σπουδαιότερα όνομα της χεβι μεταλ. Άλλωστε δεν ειναι τυχαία ο ‘’μπαμπάς’’ του είδους και το άλμπουμ αυτό είναι περίτρανο κερασάκι στην τούρτα που είχε χτισθεί με τους Σαμπαθ... μάγκας.

1⃣. J̲O̲H̲N̲N̲Y̲ ̲C̲A̲S̲H̲ ̲–̲ ̲H̲U̲R̲T̲ ̲(̲2̲0̲0̲2̲)̲ | ‘Οποτε μου έρχεται στο μυαλό αυτό το τραγούδι απο τον Κας ανατριχιάζω. Σαν διασκευή από τις καλύτερες που έχουν γίνει. Σαν βίντεο κλιπ το πιο συγκινητικό όλων των εποχών. Σαν σημασία και ιστορία από πίσω κάνει κ το πιο σκληρό ατσάλι να λιώσει... Ο Κας επέλεξε αυτό το τραγούδι, που όπως αργότερα εξελίχθητε ήταν το κύκνειο άσμα του , διότι βρήκε στους στίχους του τον αντικατοπτρισμό των δικών του δαιμόνων, της μάχης με τα ναρκωτικά, της αποκαθήλωσης από το προσκήνιο και τα λόγια που εκφράζουν τις πιο ζόρικες στιγμές της ζωής του. To πιο αξιοσημείωτο ειναι πως την περίοδο των γυρισμάτων ηχεί σοβαρά προβλήματα υγείας γι’αυτο κ το βίντεο κλιπ ντύθηκε με φλασμπακς της ζωής του και λίγες μονό δίκες του τωρινές τότε λήψεις που είναι εμφανές ότι είναι ‘’hurt’’….Λίγους μήνες μετά πρώτα η June Cash η γυναικά του που συμμετείχε στο βίντεο έφυγε από την ζωή, και όχι πολύ αργότερα την ακολούθησε και ο θρύλος Τζονι Κας, αυτά τα γεγονότα συν του ότι υο σπίτι του που είναι μέρος του βίντεο κλιπ κάηκε το 2007 δίνουν στο τραγούδι αυτό γιγαντιαία κ ξεχωριστή σημασία συνοψίζοντας την καριέρα αλλά κυρίως τον άνθρωπο Τζονι Κας, διότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ακόμα και αν είσαι Ο Τζονι ο Κας , οι δαίμονες, η κατάθλιψη και ο πόνος δε κάνουν διακρίσεις.....

Από την σελίδα του ALi Mathloum στο Facebook