Ο «εχθρός» Ήλιος του καλοκαιριού και οι διάσημοι που «χτυπήθηκαν» από αυτόν

Ο «εχθρός» Ήλιος του καλοκαιριού και οι διάσημοι που «χτυπήθηκαν» από αυτόν

Ο ήλιος που τόσο πολύ αναζητά κανείς τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο «εχθρό». Έναν τεράστιο εφιάλτη που είναι ικανός να προκαλέσει πολλά προβλήματα με κυριότερο τον καρκίνο του δέρματος.

Ακόμα και οι διάσημοι την… έχουν πατήσει και έχουν πέσει θύμα του με τους περισσότερους, ωστόσο, τελικά να του… ξεφεύγουν, αφού έδωσαν πρώτα μια μεγάλη μάχη.

Στο νέο τεύχος του EThemagazine του Eleftherostypos.gr θα αναφερθούμε στους διάσημους που χτυπήθηκαν από καρκίνο του δέρματος και θα εξηγήσουμε πόσο κακό κάνει η υπερέκθεση στο ήλιο.

Χιου Τζάκμαν

hugh-jackman Ο «εχθρός» Ήλιος του καλοκαιριού και οι διάσημοι που «χτυπήθηκαν» από αυτόν

Σωτήρα τη σύζυγό του θεωρεί ο Χιου Τζάκμαν, αφού αυτή στάθηκε η αιτία να ανακαλύψει ότι έχει καρκίνο του δέρματος και τελικά να τον νικήσει. Ξεκίνησε τις θεραπείες το Νοέμβριο του 2013, ενώ τον Οκτώβριο του 2014 υποβλήθηκε για τρίτη φορά σε θεραπεία.

Σε μια φωτογραφία, μάλιστα, που είχε ανεβάσει στα social media είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η Ντεμπ είπε να τσεκάρω το σημάδι στη μύτη μου. Παναγίτσα μου πόσο δίκιο είχε» και εξήγησε ότι επρόκειτο για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μπρουκ Σιλντς

Από ένα σημάδι στο πρόσωπο ξεκίνησαν όλα για την Μπρουκ Σιλντς και αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν σε προκαρκινικό στάδιο. «Τρόμαξα» είπε η γνωστή ηθοποιός τον Μάιο του 2009 για να συμπληρώσει. «Όταν ήμουν νεότερη, σκεφτόμουν πως δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ψήνεσαι στον ήλιο, με baby oil και λεμόνι για τα μαλλιά. Δεν χρειαζόταν να είμαι στην παραλία. Πήγαινα με τις φίλες μου στις ταράτσες της Νέας Υόρκης».
Όπως η ίδια, πλέον, επισημαίνει και οι δυο τις κόρες δεν κάθονται στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό και η προσοχή της πια στο θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Μέλανι Γρίφιθ

Από τη δοκιμασία του καρκίνου του δέρματος πέρασε και η Μέλανι Γκρίφιθ. Στην αρχή ήθελε να το κρύψει, αλλά το γεγονός ότι είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες παπαράτσι στις οποίες φαίνονταν με μαύρο μάτι ανάγκασαν τον εκπρόσωπό της να παραδεχτεί το πρόβλημα. «Η ηθοποιός έχει υποβληθεί σε εγχείρηση στο πρόσωπο, αφού είχε διαγνωστεί καρκίνος του δέρματος σε πρώιμο στάδιο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σίμπιλ Σέφερντ

Μελάνωμα στην πλάτη αφαίρεσε το 2002 η ηθοποιός και τραγουδίστρια Σίμπιλ Σέφερντ την οποία είχαμε γνωρίσει μέσα από τη σειρά «Αυτός, αυτή και μυστήρια».

Μάλιστα η μητέρα της ηθοποιού Πάτι Μίτσι είχε δηλώσει στο περιοδικό The Star ότι η κόρη της όταν ήταν μικρή συνήθισε να κάθεται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο. Αποκάλυψε δε, ότι η οικογένεια είχε ιστορικό με καρκίνο του δέρματος κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να εμφανιστεί πιο εύκολα.

Ντάιαν Κίτον

Η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα της Ντάιαν Κίτον ήταν ο καλύτερος σύμμαχος του καρκίνου του δέρματος. Η διάσημη ηθοποιός το ανακάλυψε για πρώτη φορά στα 21 της χρόνια «Προσπαθούσα πάντα να μαυρίσω. Έβαλα ποτέ αντιηλιακό; Ποτέ!» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Βγήκε, πάντως, νικήτρια από τη μάχη. Η Κίτον είχε επίσης έναν όγκο στο πρόσωπο, που αφαιρέθηκε αλλά της άφησε σημάδι.

Ιαν ΜακΓκρέγκορ

Ο Σκοτσέζος ηθοποιός Ιαν ΜακΓκρέγκορ είχε παραδεχτεί σε συνέντευξή του στο BBC κατά τη διάρκεια της προώθησης της ταινία «Deception» ότι είχε αφαιρέσει μια καρκινική ελιά. Μάλιστα ο ηθοποιός είχε αποκαλύψει ότι ο γιατρός του στη συνέχεια του είχε αφαιρέσει και άλλες «ύποπτες» ελιές σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσει.

Νικόλ Κίτμαν

AAEAAQAAAAAAAAfyAAAAJDBkMDE0MzliLTE3NWMtNGNiZS1iOTdiLTgwYWVlNzM3Y2RiNg Ο «εχθρός» Ήλιος του καλοκαιριού και οι διάσημοι που «χτυπήθηκαν» από αυτόν

Ούτε η Νικόλ Κίτμαν γλίτωσε από τις συνέπειες της υπερέκθεσης στον ήλιο. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος με το πρόβλημα να εστιάζεται στο πόδι της. Από τότε αποφεύγει ακόμα και την παραμικρή έκθεση στον ήλιο, καθώς το γεγονός ότι έχει και ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ευνοεί την εμφάνισή καρκίνου του δέρματος.

Μισέλ Μόναγκαν

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Health η ηθοποιός Μισέλ Μόναγκαν δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι ο γιατρός της είχε διαγνώσει σε αυτήν καρκίνο του δέρματος στο πίσω μέρος των ποδιών της. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι εύκολο να ξεγελαστεί κανείς και να μην την προστατεύσει κατάλληλα με αντιηλιακό, με τις συνέπειες να είναι δυσάρεστες.

Οι βλαβερές συνέπειες του ήλιου
Ο ήλιος, λοιπόν, που χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να ζήσουμε είναι ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνος. Πολύτιμος φίλος, αλλά και «εχθρός». Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να προκαλέσει η συνεχής έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών ωρών.

Ηλιακά Εγκαύματα

Πρόκειται για την πιο συχνή και βλαπτική επίδραση του ήλιου τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσο εκτίθεται κανείς στον ήλιο τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το έγκαυμα το οποίο θα υποστεί. Υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα είναι η UVB ακτινοβολία και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Μέλασμα (πανάδες)

Η έκθεση στον ήλιο και μάλιστα κατά τις μεσημβρινές ώρες προκαλεί μέλασμα (μελάνωμα) στο πρόσωπο με αντιαισθητικές δυσχρωμίες, ο οποίες θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν.

Φωτογήρανση

Βασική υπεύθυνη είναι η UVA ακτινοβολία, η οποία διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Το δέρμα γίνεται πιο παχύ, ξηρό, με βαθιές ρυτίδες και γεμάτο καφέ κηλίδες (εφηλίδες).

Φωτοκαρκινογένεση

Η μεγάλη σε διάρκεια και συστηματική έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Η μακροχρόνια έκθεση δρα αθροιστικά καθώς το δέρμα έχει μνήμη και κάθε στιγμή στον ήλιο προστίθεται στις προηγούμενες αναπτύσσοντας όγκο. Μάλιστα να σημειωθεί ότι οι πιο σοβαροί όγκοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα (BCE), το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα (SCC) καθώς και το κακόηθες μελάνωμα.

Πλακώδες καρκίνωμα

Το πλακώδες καρκίνωμα είναι μια περίεργη μορφή καρκίνου του δέρματος και μπορεί να εμφανιστεί ως ένα κόκκινο οζίδιο που αιμορραγεί ή αναπτύσσει μια κρούστα ή μια πληγή και η οποία επουλώνεται. Οι πιο συχνές περιοχές που μπορεί να διαγνώσει κανείς τη συγκεκριμένη πάθηση είναι στη μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, στο κάτω χείλος, στα χέρια και σε άλλες εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του σώματος. Καλό είναι να μην εκτίθεται κάποιος στον ήλιο, αλλά αν το κάνει, η χρήση αντιηλιακού για το πρόσωπο με υψηλό δείκτη προστασίας είναι επιβεβλημένη,

Καταρράκτης
Δεν θα πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε και τον καταρράκτη των ματιών. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης συμπεριλαμβανομένης της ομιχλώδους όρασης και της διπλωπίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος Γράφει η Σοφία Βαλσάμη