Γιώργος Παπαστεφάνου: Εμείς πολύ την αγαπάμε

 Γιώργος Παπαστεφάνου: Εμείς πολύ την αγαπάμε

Εμείς πολύ την αγαπάμε. Εκείνη εμάς, όχι και τόσο.

Φαίνεται πως μάλλον δεν ξεπέρασε εκείνες τις διακοπές στη Ρόδο, που από ένα πέσιμο, τις είχαν βγει ξινές. Ήταν το 2014 που χτύπησε το πόδι της και ταλαιπωρήθηκε πολύ. Δεν την πρόσεξε, λέει, ο γιατρός. Και ήταν, να σκεφτείτε η χρονιά που γιόρταζε τα 50 της χρόνια στο τραγούδι. 50 χρόνια από τότε που έφτασε και στα δικά μου χέρια ένα δισκάκι με δύο απλά τραγούδια, που τα έλεγε μια δροσερή, κοριτσίστικη φωνή. Summmer nights καιThis little bird έγραφε η ετικέτα.

Κι από κάτω το όνομα της τραγουδίστριας, Marianne Faithfull. Ακόμα δεν ξέραμε πως οι πρόγονοι του κοριτσιού ήταν αυστρο-ουγγαρέζοι αριστοκράτες, πως η μαμά ήταν κάτι σαν βαρόνη και πως σε έναν απ'τους θείους της οφείλουμε τον μαζοχισμό σαν λέξη. Το κουβάρι άρχισε λίγο-λίγο να ξετυλίγεται, μαζί με γερές δόσεις ναρκωτικών και αλκοόλ, με έρωτες και κραιπάλες, δεν ήταν δα και τόσο εύκολο να είσαι το κορίτσι του Μικ Τζάγκερ.

Όμως η Μάριαν άντεξε. Και καθώς ήταν προικισμένη με πάρα πολλά ταλέντα, κατάφερε κι αυτή να γίνει Μύθος. Την θεωρώ από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες του καιρού μας, ερμηνεύτρια φανταστική, που στη ραγισμένη της φωνή έχουν φωλιάσει λες, όλες οι εμπειρίες μιας αληθινά πλούσιας ζωής. Εννοείται πως η Μάριαν δεν έμεινε μόνο στο τραγούδι.

Πέρασε και απ'τον κινηματογράφο και απ'το θέατρο. Και επειδή ήταν αυτό που λέμε καλλιεργημένη, ήξερε ποιος είναι ο Σαίξπηρ, ποιος ο Τσέχωφ, ποιος ο Κουρτ Βάιλ και ο Μπρεχτ, ο Πατρίς Σερώ ή ο Όρσον Γουέλς. Για τα παιδιά του ροκ η Μάριαν λειτούργησε και ως μούσα.

Τραγούδια γράφτηκαν για αυτήν, τραγούδια έγραψε και η ίδια, όπως το Sister Morphine, που για λόγους ποσοστών, το μοιράστηκε με τους Τζάγκερ και Κήθ Ρίτσαρντς. Τρία βιβλία για τη ζωή της έχει γράψει η Μάριαν Φαίηθφουλ. Κι αν διαβάσετε το βιογραφικό της εδώ στο Ίντερνετ, θα δείτε πως υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο γύρω απ'το θέμα υγεία. Και τί δεν έχει περάσει η καημένη. Από καρκίνο και ηπατίτιδα C, μέχρι ανορέξια νερβόζα, κάποιες φορές εξάντληση, έως και καρδιακά προβλήματα.

Προσθέστε και διάφορους τραυματισμούς, σαν το περιστατικό της Ρόδου που λέγαμε στην αρχή και θα συμφωνήσετε πως η ζωή και σού δίνει και σού παίρνει. Εδώ τώρα θά'θελα να σάς θυμίσω την Μάριαν Φαίηθφουλ όπως ήταν στα νιάτα της, πριν τής αλλάξει τη φωνή μια λαρυγγίτιδα, βάλτε και πόσες καταχρήσεις. Το τραγούδι το πρωτάκουσα από την Τζόαν Μπαέζ και, όπως είχε πει τότε σε συναυλία της η Τζόαν προλογίζοντας, ηχεί μεν γλυκά αλλά μόνο γλυκό δεν είναι.

Είναι τραγούδι διαμαρτυρίας για την πυρηνική απειλή και το αφιερώνω στην σημερινή παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον. «Τι έχουν κάνει στη βροχή», «What have they done to the rain» με την Μάριαν Φαίηθφουλ της δεκαετίας του '60.