Η σχέση του “Shine On You Crazy Diamond” με τον Syd Barrett

Η σχέση του “Shine On You Crazy Diamond” με τον Syd Barrett

Ενα από τα καθοριστικότερα κλασσικά κομμάτια της rock και πραγματικό αριστούργημα, το “Shine On You Crazy Diamond” των Pink Floyd του 1975 είναι αφιερωμένο στον αυθεντικό τραγουδιστή και κιθαρίστα της μπάντας Syd Barrett, που τρελάθηκε αρκετά χρόνια πριν το τραγούδι γραφτεί καν.

Τέλος πάντων, την πρώτη μέρα που το τραγούδι ετοιμαζόταν στα Abbey Road Studios o Syd εμφανίστηκε ξαφνικά. Αρχικά δεν αναγνωρίστηκε από τους πρώην συντρόφους του. Ηταν κατεστραμένος με κάθε έννοια και η κατάστασή του άφησε μόνιμο τραύμα σε όλο το γκρουπ. Οπως το περιέγραψαν οι άλλοι τέσσερεις, ένα από τα παράξενα πράγματα που έκανε ο Syd ήταν ότι προσπαθούσε να βουρτσίσει τα δόντια του κρατώντας το χέρι του ακίνητο και να χοροπηδάει.

Οι ιστορίες για τον εθισμό του Syd στα ναρκωτικά από τις πρώτες μέρες είναι γνωστός, ειδικά εκείνη που αναφερόταν στο πως έπαιρνε LSD μέσω ζελέ για τα μαλλιά.

Ο τραγουδιστής ανακάτευε το ναρκωτικό με ζελέ, το άπλωνε στο κεφάλι του πριν ανέβει στη σκηνή και κατόπιν το άφηνε απλά να λιώσει από τη θερμότητα των προβολέων, δίνοντας στην ουσία απ’ ευθείας πρόσβαση στον εγκέφαλό του.

Yiannis Vlahantonis