Η Υγεία των Ελλήνων αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα και η Οικονομική Κρίση, που οργάνωσαν το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Νιου Χεϊβεν (New Haven).

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερίδα, είναι συνέχεια μιας σειράς ομιλιών που ξεκίνησε το Πανεπιστήμιο Yale με συντονιστή το Διδάκτορα Τάσο Κυριακίδη, βιοστατιστικολόγο - επιδημιολόγο, αναπληρωτή ερευνητή στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Παθολογίας στο Yale, όπου και εξετάζεται η ελληνική διατροφή και η πολυδιάστατη σχέση της με την υγεία.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη στιγμή 2,5 εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν δημόσια ασφάλιση υγείας ενώ, 3 στους 4 Έλληνες είναι παχύσαρκοι η υπέρβαροι. 

 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κ. Χαράλαμπος Οικονόμου, το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι σε καμπή και αυτό συμβαίνει πολύ πριν από την οικονομική κρίση. Όπως είπε, από το 2009, το ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει μειωθεί 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 25% και το καθαρό εισόδημα είναι κάτω από το 40%.

 

Ο κ. Οικονόμου, επεσήμανε ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σε έναν μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και προσθέτει ότι η ελληνική υγειονομική περίθαλψη είναι μια ανθρωπιστική κρίση που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η κ. Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος Μεσογειακής διατροφής συμπλήρωσε ότι μια ακόμη αιτία της επιδείνωσης της υγείας των Ελλήνων είναι και οι αλλαγές στην ελληνική διατροφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Σύμφωνα με την κ. Παραβάντη, οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ‘60. «Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία», δήλωσε η κ. Παραβάντη και συνέχισε «η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση λαχανικών και ελαιολάδου και, περιστασιακά στο κρέας, ενώ σήμερα η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί κατά 260%». 

 

Πολλοί  Έλληνες όπως είπε, καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες κατά κύριο λόγο προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με την έλευση της οικονομικής κρίσης.

 

Όπως ανέφερε, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, έχουν στραφεί στα fast food, ξοδεύοντας μάλιστα 6,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τέτοια τρόφιμα.

 

Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά και κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα τα οποία παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας και συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά» προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

 

Οι ειδικοί παραδέχθηκαν ότι η διατροφή σε ό,τι αφορά τη πρόληψη και την παχυσαρκία είναι η τελευταία προτεραιότητα του κράτους, παρ' όλο που όπως είπαν, έχει δυστυχώς αποδειχθεί ότι η οικονομική επιβάρυνση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών αυξάνεται συνέχεια.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική