Τι μας συμβαίνει; μήπως πραγματικά μας ψεκάζουν;

Παρακολουθώντας τις αναφορές που γίνονται από τα ΜΜΕ για το Survivor και την μεγάλη τηλεοπτική απήχηση που έχει πέφτουμε και εμείς στην παγίδα να γράφουμε γι' αυτό έστω και αρνητικά, αλλά αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τον θόρυβο που προκαλεί μια πραγματικά αδιάφορη εκπομπή που βασίζει την επιτυχία του στην δίψα μας για κουτσομπολιό.

Μπαίνοντας στα μέσα μαζικής μεταφοράς πριν μερικά χρόνια έβλεπες αρκετούς επιβάτες να διαβάζουν την εφημερίδα τους, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες πόλεις του πλανήτη μας. Εδώ το μόνο που βλέπουμε πια είναι σκυθρωπά πρόσωπα και επαίτες οι οποίοι, ειδικά στον ηλεκτρικό είναι τόσοι, ώστε σε κάθε βαγόνι να υπάρχει και από ένας, αν όχι περισσότεροι.

Οι εφημερίδες οι οποίες πουλούσαν παλιότερα εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα καθημερινά, ήταν εκτός από πηγή ενημέρωσης και πηγή μόρφωσης για πολλούς από εμάς που μαθαίναμε συνήθως πράγματα που μας κράτησαν συντροφιά μέχρι σήμερα.

Μα θα πει κάποιος, μήπως έχεις γεράσει αρκετά, δεν έχεις αντιληφθεί ότι υπάρχει το διαδίκτυο μέσω του οποίου ενημερώνεσαι πολύ πιο γρήγορα. Έχει μια βάση η ερώτηση, αλλά γιατί αυτό συμβαίνει μόνο στην χώρα μας, είμαστε πια τόσο μπροστά σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη που μπορεί βέβαια να μην διαβάζει τις εφημερίδες όπως στο παρελθόν, αλλά πάντα μπαίνοντας σε ένα λεωφορείο ή το τρένο μιας Ευρωπαϊκής πόλης θα δεις μερικούς έστω να διαβάζουν την εφημερίδα τους, εδώ τίποτα.

Υπάρχει βέβαια και η ευθύνη αυτών που έχουν σχέση με τον τύπο στην Ελλάδα, οι περισσότερες, αν όχι όλες οι εφημερίδες δείχνουν να μην θέλουν να ακολουθήσουν αμερόληπτη γραμμή και προτιμούν να μοιάζουν στον αθλητικό τύπο που στο σύνολο του σχεδόν, έχει τις οπαδικές του προτιμήσεις.

Η κρίση έχει μειώσει την ύλη των εφημερίδων, εκτός από αυτές που κυκλοφορούν κάθε Κυριακή, αλλά και οι Κυριακάτικες δεν έχουν πια την αίγλη που είχαν παλαιότερα, μάλλον τα δώρα που έδιναν συνέχεια, απαξίωσαν το περιεχόμενο τους.

Όντως οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τον τύπο στις δύσκολες μέρες που περνάει, οι εφημερίδες με την σειρά τους πρέπει να έχουν όσο πιο έγκυρη και άμεση επικαιρότητα γίνεται, είναι αστείο να διαβάζεις τις Κυριακάτικες που συνήθως έχουν ύλη γενικού περιεχομένου γιατί ετοιμάζονται από την Τετάρτη.

Επίσης όσοι εκδότες ευθύνονται για την οικονομική κατάπτωση των εντύπων τους πρέπει να πληρώνουν, όχι να έχουμε εκατομμυριούχους εκδότες σε εφημερίδες που έχουν πτωχεύσει με δικές τους ευθύνες. Αν οι νόμοι δεν το επιτρέπουν να πληρώνουν με την προσωπική τους περιουσία, να δούμε αν πρέπει να αλλάξουν και που.

Κώστας Ζουγρής