Τι σημαίνει πραγματικά η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Τι σημαίνει πραγματικά η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

 

Από την Βασιλική Κώτσου

 

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο συζητημένες γιορτές παγκοσμίως αφού είναι η ημέρα που γιορτάζει το φτερωτό αγγελάκι και οι παντός κόσμου ερωτευμένοι ανταλλάσσουν όρκους αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Το σήμα κατατεθέν εκείνης της ημέρας είναι οι καρδιές τις οποίες μπορούμε να τις δούμε ακόμη και στα πιο απίθανα μέρη.Τα δε καταστήματα δώρων και τα ανθοπωλεία δουλεύουν με ασταμάτητους ρυθμούς ενώ στα εστιατόρια πρέπει να κάνεις ημέρες πριν κράτηση εάν θέλεις να χαρίσεις στο άλλο σου μισό ένα ρομαντικό δείπνο!

 

Γνωρίζατε Ότι: Κατά προσέγγιση την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στέλνονται 150 εκατομμύρια κάρτες αγάπης κάνοντας την ημέρα αυτή την δεύτερη πιο δημοφιλή ημέρα αποστολής καρτών μετά τα Χριστούγεννα!

 

Η ιστορία ξεκινά από πολύ παλιά όταν σύμφωνα με τον θρύλο ο Βαλεντίνος, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άνδρες από τη στρατιωτική θητεία. Με άλλα λόγια, επρόκειτο για πραγματικό προστάτη των ερωτευμένων. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν μέσα στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου.

 

Ο Άγιος Βαλεντίνος πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ. Από τότε η συνήθεια των νεαρών αντρών να προσφέρουν κάποια γραπτή ερωτική εξομολόγηση παρέμεινε, και οι πρώτες κάρτες και ραβασάκια προέκυψαν από αυτή τη συνήθεια. Η λέξη «Valentine» απέκτησε τη σημασία τόσο του αγαπημένου, όσο και του ερωτικού μηνύματος. Η συνήθεια αυτή μεταδόθηκε στον Νέο Κόσμο και το 1848. Όταν μια νεαρή Αμερικανίδα στη Μασαχουσέτη είχε την ιδέα να φτιάξει προκατασκευασμένα βαλεντίνια. Αυτή στάθηκε η αρχή για την ευρύτερη διάδοση της συνήθειας.

 

Εκείνη την ημέρα λοιπόν γιορτάζουν επίσημα τα ερωτευμένα ζευγάρια και δείχνουν την μέγιστη αγάπη στο έτερον ήμισυ. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να αισθανόμαστε ερωτευμένοι μόνο όταν υπάρχει έτερον ήμισυ. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα δυνατό,τόσο δυνατό που οι επιστήμονες συγκρίνουν τον εγκέφαλο ενός ερωτευμένου με εκείνο του σχιζοφρενή. Μοιάζει με πείνα, με δίψα, την ανάγκη για ναρκωτικό.Μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί, γεμάτοι πάθος για την ζωή μας, γινόμαστε πιο αποδοτικοί, πιο ευχάριστοι. Αισθανόμαστε και πάλι παιδιά και είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο σε μια εποχή που θέλει να μας οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο.

 

Ωστόσο, για να νιώσουμε έτσι πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει σύντροφος; Ας σκεφτούμε απλά, γιατί πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόσωπο για να αισθανθούμε έτσι, δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να δημιουργήσουμε αυτή την κατάσταση; Δεν μπορεί κάποιος να είναι ερωτευμένος πρώτα απ’ όλα με την ζωή του, με τον εαυτό του, με τους φίλους του, με την δουλειά του, με ένα ρούχο, με μια στιγμή; Ο μικρός πρίγκηπας ήταν ερωτευμένος με ένα τριαντάφυλλο και ένιωθε ευτυχισμένος, εμείς γιατί το περιπλέκουμε τόσο; Γιατί δεν σκεφτόμαστε πιο απλά και δεν βρίσκουμε άλλους λόγους που θα μας κάνουν να πετάμε στα σύννεφα και να κάνουμε την κάθε ημέρα ξεχωριστή.

 

Σίγουρα όλοι μας τα έχουμε αναλογιστεί όλα αυτά αλλά δεν το εφαρμόζουμε για να μην πάμε «κόντρα στο κύμα». Ας κάνουμε αυτή την ημέρα αφορμή για τον έρωτα που θέλει ο καθένας να νιώσει με ότι θέλει και για όσο θέλει, χωρίς κλισέ και περιορισμούς.