86 χρόνια μετά: Ο ραδιοφωνικός και όχι μόνο ήρωας Lone Ranger

86 χρόνια μετά: Ο ραδιοφωνικός και όχι μόνο ήρωας Lone Ranger

Ο Ραδιοφωνικός, τηλεοπτικός, κινηματογραφικός και ήρωας των κόμικς,Lone Ranger, δημιουργήθηκε σαν σήμερα το 1933 από τον δικηγόρο και παραγωγό George W. Trendle (και τον συγγραφέα Fran Striker...

Η σειρά στηρίχτηκε σε μια μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Παιζόταν στον σταθμό WXYZ του Ντιτρόϊτ ανελλιπώς από τις 30 Ιανουαρίου 1933 έως τις 3 Σεπτεμβρίου 1954. Στα 2.956 ραδιοφωνικά επεισόδια ο μασκοφόρος καουμπόϊ κατάφερε να εξαρθώσει το μεγαλύτερο μέρος των κακών της Άγριας Δύσης.

Η ραδιοφωνική επιτυχία έφερε και την τηλεοπτική παρουσία. Το 1949 ο Κλέϊτον Μουρ ερμήνευσε τον ομώνυμο ήρωα στο ABC. Έπειτα από δύο σεζόν και 78 επεισόδια ζήτησε αύξηση κι οι παραγωγοί σκέφθηκαν ότι αφού φοράει μάσκα δεν θα γινόταν αντιληπτή η απουσία του. Τον αντικατέστησαν λοιπόν με τον Τζον Χάρτ στα 52 επεισόδια της τρίτης περιόδου. Το κοινό αντέδρασε κι ο Μουρ επέστρεψε στις δύο επόμενες σεζόν. Μάλιστα την τελευταία περίοδο η σειρά υπέκυψε στη γοητεία του χρώματος.

Ήταν 20 Δεκεμβρίου 1966 όταν ένας μασκοφόρος καουμπόϊ επισκέφθηκε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Κι έγραψε ιστορία. Έγινε το πρώτο σήριαλ που μετέδωσε η ελληνική τηλεόραση, το ΕΙΡ. Ήταν ο Λόουν Ρέϊντζερ, ο μασκοφόρος εκδικητής που με τον πιστό του υπηρέτη, τον ινδιάνο Τόντο κυνηγούσαν τους κακούς όπου κι αν βρίσκονταν. Η αμερικανική εκδοχή του Ζορό βρήκε απήχηση στους τηλεθεατές που περίμεναν με αγωνία να ζήσουν τριάντα λεπτά απόλαυσης στην ασπόμαυρη Άγρια Δύση.

Έπειτα από 221 επεισόδια και πέντε συνεχόμενες σεζόν ο ήρωας πέρασε στην αποστρατεία.Η υπόθεση του σήριαλ: Ο Τζον Ριντ είναι ο μοναδικός επιζών μιας ομάδας εκπροσώπων του νόμου που κυνηγούσε τον κακοποιό Μπατς Κάβεντις. Μετά από προδοσία στήθηκε ενέδρα στην ομάδα κι ο Ριντ γλύτωσε χάρη στις φροντίδες του Ινδιάνου Τόντο. Όταν έγινε καλά ο Ριντ πήρε το όνομα Lone Renger που σημαίνει μοναχικός αστυνόμος. Μαζί με τον Τόντο αποφάσισε να καθαρίσει το Τέξας από τους κακοποιούς. Το άλογό του Σίλβερ ήταν ο τρίτος πολύτιμος κρίκος στην αλυσίδα. Η κραυγή του “Hi-yo Silver, away” είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στο σήριαλ.

Το μουσικό μοτίβο: Η εισαγωγή από την όπερα του Ροσίνι «Γουλιέλμος Τέλος» έκανε διάσημη τη μουσική του κλασσικού δημιουργού στις ΗΠΑ. Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Ακόμα και σήμερα όταν ακούγεται το μοτίβο αρκετοί θεωρούν ότι είναι η μουσική του σήριαλ κι όχι ένα κλασσικό αριστούργημα.

Δημιουργοί: Συγγραφέας των περισσότερων ιστοριών ήταν ο Φραν Στράϊκερ (1903-1962) και παραγωγός ο Τζορτζ Τρεντλ (1884-1972) που έβαλε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα.
Τρικ: Η σειρά συνήθως ξεκινά με αφήγηση και καταλήγει με απορία για την πραγματική ταυτότητα του ήρωα.

Οι άλλοι Λόουν Ρέϊντζερ: Η επιτυχία της ραδιοφωνικής σειράς έγινε αιτία να γυριστούν δύο ή τρεις κινηματογραφικές ταινίες που πέρασαν μάλλον αδιάφορες από το κοινό. Ακόμη κυκλοφόρησαν 18 τεύχη των ιστοριών (1936-56) σε μορφή νουβέλας, κόμικ (1938-71), ενώ μετά την τηλεοπτική σειρά έγιναν δύο αποτυχημένες προσπάθειες αναβίωσης. Το 1961 το αμερικάνικο δίκτυο CBS προσπάθησε να επαναφέρει τον ήρωα, αλλά γυρίστηκε μόνο ο πιλότος της σειράς με τον Τεξ Χιλ στον ομώνυμο ρόλο. Το 1981 γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία «η επιστροφή του Λόουν Ρέϊντζερ», αλλά και πάλι η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν η αναμενόμενη.

[via]