Έρευνα: Η μουσική διώχνει άγχος, στρες και κατάθλιψη

Η μουσική διώχνει το stress

Η μουσική έχει διαπιστωθεί ότι δρα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάνει πολύ καλό στη λειτουργία της καρδιάς, ενώ είναι και το καλύτερο χαλαρωτικό για όσους έχουν ένταση και νεύρα.

Μετανάλυση που έγινε από Άγγλους επιστήμονες στο Central and Northwest London Foundation NHS Trust του Λονδίνου και η οποία ανέλυσε πέντε εργασίες που είχαν γίνει αναφορικά με την επίδραση της μουσικής στην καταπολέμηση του άγχους, του στρες και ιδιαίτερα της κατάθλιψης, διαπίστωσε ότι η μουσική είναι το νέο μεγάλο όπλο των ιατρών έναντι της νόσου.

Συγκεκριμένα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τουλάχιστον στις τέσσερις από τις πέντε μελέτες τα αποτελέσματα έδειξαν ξεκάθαρα πολύ μεγάλη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ασθενείς που έκαναν μουσικοθεραπεία.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι και άλλες μελέτες οι οποίες εστίασαν στο αν η μουσικοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών φαρμάκων, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά. Η μουσική έχει τη δύναμη να επιδρά χαλαρωτικά όχι μόνο στο να καταπολεμήσουμε το στρες και το άγχος καθώς και τις συνέπειες αυτών, που είναι συνήθως κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια ανακοπή καρδιάς, αλλά και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον πόνο.

Οι τελευταίες εργασίες δείχνουν την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας έναντι των παθήσεων της εποχής μας, που δεν είναι άλλες από το άγχος, το στρες και την κατάθλιψη. Ειδικά στο θέμα της κατάθλιψης η μουσική θα βοηθήσει του θεράποντες ιατρούς στο να έχουν ένα ακόμα όπλο για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου, που τείνει να γίνει η νέα μάστιγα του αιώνα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 120 εκατ. άτομα σε όλη τη Γη πάσχουν από κατάθλιψη ενώ, οι θάνατοι από κατάθλιψη ξεπερνούν το 1 εκατ. παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Πηγή: Ναυτεμπορικη