«Τι μαγειρεύουν τα άστρα για μας;»

«Τι μαγειρεύουν τα άστρα για μας;»

Από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο

Μόλις τα κανάλια αντελήφθησαν ότι η μαγειρική και η αστρολογία ανέβαζαν τις αμφισβητούμενες ακροαματικότητες, τους έδωσαν χώρο στα «πρωινάδικα». Μερικές φορές η μαγείρισσα ή η αστρολόγος απετέλεσαν βασικό πυλώνα παρόμοιων ξημερωμένων και μεσημεριανών εκπομπών σε Megaλα ή πιο Art κανάλια. Ξεπερνώ την «καραμέλα» ότι «πουλούσαν» αυτές οι στήλες, μιας και κατά τη γνώμη μου «πουλάει» ότι «σπρώχνεται».

Εν πάσει περιπτώσει η ιδιωτική τηλεόραση, που ξεκίνησε με εχέγγυα επιτυχίας, στην πορεία ξεπουλήθηκε στο lifestyle. Οι αστρολόγοι και οι σεφ αυτονομήθηκαν. Απέκτησαν δικές τους εκπομπές, ενέπνευσαν σίριαλ, ριάλιτι βασίστηκαν στην τηλεοπτική καταξίωση του κλάδου τους. Στο χορό μπήκε και η κρατική τηλεόραση (εξαιρώ την εκπομπή του 1988 «Το παιχνίδι των άστρων» με Γιώργο Μαρίνο και Θεοδώρα Ντάκου), προσφέροντας και αυτή φτηνό προϊόν με εσάνς λαϊκής παράδοσης. Έτσι, στην πορεία, οι δέκτες μας κατακλύστηκαν από εκπομπές για σεφ και άστρα, οι νέοι άρχισαν να βρίσκουν επαγγελματικό διέξοδο στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, έχοντας «χτυπήσει» βέβαια πρώτα τα «μοδάτα» τατουάζ με κουτάλες και τεντζέρια.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και το αντιλήφθηκα φέτος το καλοκαίρι, που λόγω περιορισμένων οικονομικών, Ολυμπιακών Αγώνων και μιας ψιλοεπέμβασης χρειάστηκε να δω πιο πολύ τηλεόραση, ελληνική και συνδρομητική. Οι επαναλήψεις της εαρινής περιόδου βοήθησαν στο να καταμετρήσω διάφορες εκπομπές, που σου δείχνουν τι δε θα φας ΠΟΤΕ στη ζωή σου, σε ποια εστιατόρια δε θα πατήσεις ΠΟΤΕ το πόδι σου, όλα συνοδευόμενα από αρκετό βρισίδι, απαραίτητο στοιχείο κάθε «φθασμένου» μάγειρα. Φυσικά το φαινόμενο με τα χρόνια εκφυλίστηκε. Ο καθένας μαγειρεύει, αναγορεύεται σε σπεσιαλίστα του ουρανίσκου, ενώ προσπαθεί να «περάσει» και κοινωνικό μήνυμα, γνωστοποιώντας μας τις διατροφικές του διαταραχές. Εσύ - αν είσαι σκατόψυχος - χαίρεσαι, αντιλαμβανόμενος ότι οι καριερίστες σεφ της τηλεόρασης αρκετές φορές υπήρξαν παχύσαρκοι, που αδυνάτισαν, «έχτισαν» σώμα, το στόλισαν με σχέδια και τώρα σε βλέπουν υποτιμητικά αν τολμήσεις να γευτείς γλουτένη.

Η ελληνική οικονομική κρίση, που είναι και κοινωνική, με παιδιά να λιποθυμούν στα προαύλια, καθιστά τουλάχιστον γελοία αυτή την παρέλαση τόσων ειδικών επί της διατροφής στα κανάλια, όταν η παχυσαρκία στην Ελλάδα καταδυνάστευε τις νέες γενιές κατά το παρελθόν λόγω φαστφουντάδικης νοοτροπίας και τώρα παραφυλάει ξανά, μιας και η φτώχεια οδηγεί σε φτηνές και ανθυγιεινές λύσεις της πείνας όλων μας, Ελλήνων και ξένων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Έτσι ριάλιτι μαγειρικής ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους χωρίς να δούμε τον τελικό, ενώ μάγειρες-σταρ, προέβησαν σε συνεργασίες, καθώς το άστρο τους δε φτάνει πια, για να «κρατήσουν» μόνοι τους το κοινό. Η ένδεια των υλικών οδηγεί σε εκπομπές, που γυρίζονται σχεδόν ερασιτεχνικά (με ένα selfie stick). Αν στα παραπάνω προσθέσεις και το πόσο εκτός πραγματικότητας φαντάζει η αναγκαιότητα των αστρολογικών προβλέψεων, σε μια χώρα, που καθημερινά χάνεται η ελπίδα για κάτι καλύτερο σε προσωπικό επίπεδο, που οι πολίτες της κοιτούν να βολευτούν κάτω από ένα κεραμίδι, με 30άρηδες και 40άρηδες, που ζουν ακόμη με τους γονείς τους και με νέες οικογένειες, που συντηρούνται με δανεικά των παππούδων, με μισθούς μειωμένους και συντάξεις «κουτσουρεμένες», αναρωτιέσαι αν οι «νέοι» καναλάρχες και η τραγικά «τεμπέλα» νέα ΕΡΤ δώσουν δείγματα σεβασμού του φιλοθεάμονος κοινού.

Μήπως να το ψάξω στα άστρα;