50 χρόνια Eurovision είναι απίθανο να μην έτυχε να παρακολουθήσετε κάποια βραδιά του φεστιβάλ και βέβαια δεν ήταν απαραίτητο να σχολιάζατε θετικά όσα βλέπατε.

 

Ο κόσμος χρειάζεται ανάλογες εκδηλώσεις σε όλα τα είδη της κοινωνικής ζωής, θα ήταν άδικο και λάθος μας να βλέπαμε π.χ. σε όλη μας την ζωή μόνο αρχαίες τραγωδίες.

 

Μετά από αρκετά χρόνια κάμψης, το φεστιβάλ τώρα ανέκαμψε γιατί το είδος των τραγουδιών που παρουσιάζουν οι διάφορες χώρες, συμβαδίζει με τα καθημερινά ακούσματα του κόσμου, την στιγμή που η εναλλακτική μουσική είναι σε μεγάλη υποχώρηση και πολύ δύσκολο πια να βγει κάτι καινούργιο.

 

Μια δυναμική επιστροφή του ροκ είναι σχεδόν σίγουρη, όμως θα εμφανισθεί όταν αυτοί που έζησαν τις μεγάλες στιγμές στο παρελθόν, δεν θα παίζουν πια κανένα σημαντικό ρόλο στο σύστημα και στην καθημερινή ζωή.

 

Λογικά αυτό θα αρχίσει να φαίνεται σε 5 περίπου χρόνια από τώρα.

 

Αυτοί που επικρίνουν την Eurovision και μιλάνε υποτιμητικά για τον θεσμό, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν ότι έχει αναβαθμισθεί σε σημαντικό βαθμό, τον παρακολουθούν πια θεατές και από την Αμερική, δεν αποκλείω μελλοντικά να συμμετάσχει και η Αμερική σ' αυτόν.

 

Το άνοιγμα που έκαναν με την παρουσίαση καλλιτεχνών στο επίπεδο του Justin Timberlake εκτός συναγωνισμού, θα φέρει και άλλο κόσμο στις τηλεοπτικές οθόνες.

 

Όσο για τον Ελληνικό αποκλεισμό, αυτός οφείλεται βασικά σε οικονομικά κριτήρια. Η ΕΡΤ δεν ήθελε να δώσει χρήματα, οι εταιρίες ως συνήθως θα ήθελαν να επιβάλλουν καλλιτέχνη της επιλογής τους αν χρηματοδοτούσαν την συμμετοχή και οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ προτίμησαν κάποιον που θα είχε πολιτική διασύνδεση και θα  ήθελε να προωθήσει τις πολιτικές επιλογές των υπευθύνων.

 

Μόνο που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα από αυτούς που έκαναν την επιλογή και το περιεχόμενο των στίχων του τραγουδιού.

 

Έτσι μετά τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου από το Ευρωπαϊκό κύπελλο ποδοσφαίρου, τον αποκλεισμό των ομάδων μας από το Final Four στο μπάσκετ πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε ότι η Ελλάδα, πολιτιστικά, αθλητικά και βασικά οικονομικά, δύσκολα θα ανακάμψει.

 

Ποιος θα έλθει να επενδύσει σε μία χώρα που οι πολίτες της δεν έχουν χρήματα;, θα μπορούσαν να γίνουν μονάδες που αξιοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι οι Έλληνες νέοι ποτέ δεν θα πάνε μαζικά να δουλέψουν σε εργοστάσια για 300 ευρώ σε αντίθεση με τους Αφγανούς, Σομαλούς, Πακιστανούς, Ιρακινούς, ακόμα και Σύριους οι οποίοι αν πεισθούν ότι δεν μπορούν να επιζήσουν στην Ελλάδα, δεν θα μπορούν να πάνε στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιλέξουν να επιστρέψουν στην Συρία ή να δουλέψουν στις μονάδες που θα δημιουργήσουν κάποτε οι επενδυτές Έλληνες ή ξένοι.

 


Ας απολαύσουμε λοιπόν την πίτσα των 3 ευρώ αύριο το βράδυ και τα ποπ τραγούδια της Eurovision, για το 2017, αν κάνει μεγαλύτερη στροφή η σημερινή κυβέρνηση, αλλά ακόμα και αν γίνουν αλλαγές στην πολιτική σκηνή, υπάρχει η λύση του Σάκη.

 

 


Κώστας Ζουγρής