Αποτις4στις5 - Μία αστρολογική-χιουμοριστική ανάλυση της εκπομπής...

Αποτις4στις5 - Μία αστρολογική-χιουμοριστική ανάλυση της εκπομπής...

Τι χρόνια κι εκείνα... Για να καταλάβετε οι μικρότεροι, για να μάθουμε τότε τα 10 πρώτα της Αγγλίας που έβγαιναν Κυριακή απόγευμα, έπρεπε να περιμένουμε μέχρι Τρίτη πρωί, να πάμε στο βιβλιοπωλείο Μόλχο στη Θεσσαλονίκη, που έφερνε ξένο τύπο, να ανοίξουμε τη Sun ή τη Daily Mirror που είχε κυκλοφορήσει τη Δευτέρα στην Αγγλία για να μάθουμε σε ποια θέση πήγε το αγαπημένο μας τραγούδι.

Και να έχεις και τη Βέτα, την ταμία, να σε κοιτάζει με υποτιμητικό βλέμμα, που νόμιζε ότι ανοίγαμε τη Sun για να δούμε τη γυμνόστηθη Σαμάνθα Φοξ. Άσε μας κοπέλα μου, εδώ ο κόσμος καίγεται, πήγε το I want your sex στο νούμερο 1 ή δεν πήγε; Για τη Σαμάνθα είμαστε τώρα; Που ΔΕΝ πήγε στο νούμερο 1, γιατί εκείνος ο γρουσούζης ο Neil Tennant των Pet Shop Boys είχε βγει στο Smash Hits και δήλωσε ότι ο George Michael είναι αλαζών που θεωρεί δεδομένο ότι όλα τα τραγούδια του θα πηγαίνουν στο Νο 1 και πολύ το χάρηκε, λέει, που το έχασε αυτή τη φορά. Αν ήτανε η ζήλια ψώρα...

Βέβαια, αν δεν ήθελες να περάσεις από αυτή τη δοκιμασία, μπορούσες να ακούσεις μια μέρα νωρίτερα τον Γιάννη Πετρίδη στις 4 το απόγευμα στο Β΄Πρόγραμμα. Μόνο Δευτέρα και Πέμπτη τον άκουγα που έβαζε τα καινούρια και μας ενημέρωνε για τα τσαρτς (ή μήπως Τετάρτη έβαζε τα καινούρια και Πέμπτη απλά μας έλεγε το Τοπ 10 της Αμερικής; Δεν θυμάμαι). Μπορούσες όμως να εμπιστευτείς τον Γιάννη; Όλο τα ξεχνούσε.

Έφτανε 5 παρά 3 λεπτά και έλεγε: “Μας πήρε ένας ακροατής τηλέφωνο και μας είπε ότι ξεχάσαμε να πούμε το Τοπ 10 της Αγγλίας, δεν προλαβαίνουμε όμως τώρα, αύριο”. Αύριο;;; Τι εννοείς αύριο; Τρίτη; Θα κάτσω εγώ να φάω μία ώρα ψυχεδελικό ροκ της δεκαετίας του 7ο στη μάπα για να μάθω το Τοπ 10 της Αγγλίας; Όχι Γιάννη μου, δεν κατάλαβες καλά, θα πάω πρωί - πρωί στον Μόλχο κι ας με κράξει η Βέτα.

Άσε που σπανίως έπαιζε George και του το κρατούσα μανιάτικο. Μια φορά νομίζω τότε που διαλύθηκαν οι Wham! είχε βάλει το Edge of Heaven, αυτό δα μας έλειπε. Εκείνη την Paula Abdul όμως την είχε λιώσει στο πικάπ (ήταν της Virgin, κατάλαβες;) Και να το Rush Rush τη Δευτέρα και ξανά μανά Rush Rush την Τετάρτη, μη τυχόν και δεν το εμπεδώσαμε. Πού είναι η Paula Abdul σήμερα Γιάννη μου; Καλά που πήγε κριτής στο American Idol και ξαναείδαμε τη φάτσα της. Τον συγχώρεσα όμως, όταν είπε το φοβερό: “Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την κατάσταση του αμερικάνικου τσαρτ, όσο όμως ανεβαίνουν ακόμα στο Τοπ 10 τραγούδια όπως το Giving you the best that I got της Anita Baker και το Kissing a Fool του George Michael θα συνεχίσουμε να το λέμε”. Εκεί εξιλεώθηκε για το αμαρτωλό παρελθόν του.

Τη μεγάλη μου εκδίκηση βέβαια την είχα πάρει όταν μας έβαλε να ψηφίσουμε στέλνοντας γράμμα στην εκπομπή για το καλύτερο κατά τη γνώμη μας τραγούδι όλων των εποχών. Και ποιο βγαίνει πρώτο; Το Careless Whisper! Σοκ ο Πετρίδης, με τα υπογλώσσια τον είχε ο Ζουγρής. Στο Νο 2 το Stairway to heaven και στο Νο 1 ο George! Όπως καταλαβαίνετε, δεν ξανά - έκανε τέτοιου είδους ψηφοφορία. Αυτοί, σου λέει, είναι ικανοί να μου βγάλουν στο Νο1 την Kylie Minogue!

Μου άρεσε επίσης που αγαπούσε το σινεμά. Εκείνες οι εκπομπές για τα Όσκαρ με τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη μου έμειναν αξέχαστες. Μην κοιτάτε τώρα που με ένα κλικ μαθαίνουμε όλα τα βραβεία των Σωματείων και των κριτικών ενώσεων, οπότε ξέρουμε πάνω-κάτω τι θα παιχτεί και στα Όσκαρ. Τότε δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Κάποια στιγμή βέβαια “τα πήρε” και με τα Όσκαρ και άρχισε να διαμαρτύρεται που η Ακαδημία βράβευσε τον Μελ Γκίμπσον για το Braveheart. “Ε όχι και καλύτερος σκηνοθέτης ο Μελ Γκίμπσον!” Εκεί τα πήρα κι εγώ και του στέλνω γράμμα (του άρεσαν τα γράμματα) και του λέω πως τον Γκίμπσον τον είχαν στην πεντάδα των δικών τους βραβείων και το Σωματείο Σκηνοθετών κι αυτοί όλο και κάτι παραπάνω θα ξέρουν από μας. Μιλήσαμε και στο τηλέφωνο μάλιστα και “μαλώναμε” μισή ώρα για τα Όσκαρ μέχρι που στο τέλος δεν άντεξε και μου λέει: “Άσε με σε παρακαλώ με τα Όσκαρ, εδώ δεν έχουν βραβεύσει ακόμα τον Σκορσέζε, που είναι ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης της τελευταίας εικοσαετίας!” Κι εγώ με το γνωστό μου “μίσος” για τον Σκορσέζε, γυρίζω και του λέω: “Είναι τελικά; Πολύ αμφιβάλλω!” Και του θυμίζω και τη μεγάλη πατάτα, τα Χρόνια της Αθωότητας κι εκεί δαγκώθηκε: “Ε ναι, αυτό και μένα δεν μου άρεσε”. Πάλι καλά.

Πέρα από την πλάκα όμως, ήταν εκπληκτική εκπομπή. Μάθαινες πράγματα. Κάθε τραγούδι είχε και μια ιστορία από πίσω. Οι λίστες του στο τέλος της χρονιάς, τα ρεκόρ, καταπληκτικά πράγματα. Γι’ αυτό και με στιγμάτισε και δεν μπόρεσα ποτέ να ακούσω ιδιωτικό ραδιόφωνο. Όλο παιχνιδάκια, δωράκια και κάτι γελοίοι διαγωνισμοί και κυρίως μια playlist ξερή χωρίς ιδιαίτερα σχόλια, μόνο σάχλες και ανοησίες. Το ιδιωτικό ραδιόφωνο είναι μόνο για background (ασφαλώς θα υπάρχουν κι εξαιρέσεις που τις αγνοώ). Να οδηγείς ή να κάνεις δουλειές και να έχεις το ραδιόφωνο κάπου στο βάθος να παίζει. Ως εκεί. Με τον Γιάννη όμως δεν ήταν ΚΑΘΟΛΟΥ έτσι τα πράγματα. Για μια ώρα ήσουν εκεί, δεν έκανες τίποτα άλλο, φοβόσουν μήπως χάσεις κουβέντα. Κι όταν μάθεις έτσι από μικρός, δεν μπορείς να ακούσεις μετά το κοριτσάκι ή το αγοράκι που απλά παίζει τραγούδια χωρίς σχόλια και το μόνο που ξέρει να πει είναι τι καλό καιρό κάνει έξω.

Κάποια στιγμή βέβαια κλείνει η ΕΡΤ. Και μπορεί μετά βέβαια να είχαμε ΝΕΡΙΤ και μετά ξανά ΕΡΤ, αλλά η εκπομπή δεν επέστρεψε, για λόγους που αγνοώ, όποιος ξέρει ας με διαφωτίσει. Η εκπομπή λοιπόν πέρασε στην ιστορία. Σαν σήμερα όμως είχε ξεκινήσει πριν από 46 περίπου χρόνια ακριβώς, 29/3/1975, στις 4 η ώρα. Έχει ενδιαφέρον νομίζω να δούμε τον αστρολογικό χάρτη της ιστορικής αυτής εκπομπής.

12898297 976487829066202 6247591579435900703 o

Τα θετικά: Ο κυβερνήτης του ωροσκόπου και του 10ου οίκου είναι ο Ερμής. Αρχικά δεν μας αρέσει που ο Ερμής είναι στο ζώδιο της εξορίας και πτώσης του, αλλά η κατάσταση εν πολλοίς σώζεται, διότι: Ο Ερμής είναι γωνιακός, σε ορθή πορεία (σημαντικό για τον Ερμή), γρήγορος και όχι μόνο μακριά από καύση, αλλά ΚΑΙ μακριά από τις ακτίνες (εξαιρετικά σημαντικό για τον Ερμή), σε αμοιβαία υποδοχή με εξάγωνο με μια εξαιρετική Αφροδίτη σε κυριαρχία. Ο Ερμής επίσης συμμετέχει σε μεγάλο τρίγωνο με Σελήνη και Κρόνο. Η Σελήνη είναι σε αμοιβαία υποδοχή με την Αφροδίτη και σε μονομερή υποδοχή με Κρόνο και βρίσκεται στον τρίτο οίκο, όπου και ευφραίνεται. Ο Ήλιος, φυσικός κυβερνήτης θεμάτων του 10ου οίκου, είναι σε έξαρση.

Τα αρνητικά: Η Αφροδίτη συμμετέχει σε ταυ τετράγωνο με Σελήνη σε πτώση και με κακεργέτη Άρη στον 6ο. Η Αφροδίτη (επικυρίαρχος του 7ου οίκου - κοινό) είναι επίσης σε κατιόντα οίκο, κάτι που την αποδυναμώνει. Ο Ήλιος και ο ευεργέτης Δίας (κυβερνήτης 7ου) είναι μαζί με τον Κλήρο της Τύχης στον 8ο οίκο του “θανάτου” Ο Ήλιος, που είναι κι ο επικυρίαρχος του 8ου οίκου, είναι σε στενή αντίθεση με τον Πλούτωνα (η χαρά των μοντέρνων), ενώ ο Δίας είναι καμένος (απομακρύνεται όμως από την καύση και είναι στα όριά του). Ο Κρόνος είναι σε εξορία. Η πιο σημαντική όμως αρνητική ένδειξη είναι η στενή σύνοδος του Νότιου Δεσμού με το Μεσουράνημα, που “μειώνει” αρκετά την επιτυχία. Επίσης, όσο κι αν σώζεται ο Ερμής, δεν παύει να είναι σε εξορία και πτώση.

Ανάλυση: Καλός χάρτης, αλλά όχι εξαιρετικός. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν μια εκπομπή για το ευρύ κοινό. Είχε ένα κοινό σταθερό (Αφροδίτη, επικυρίαρχος του 7ου, σε σταθερό ζώδιο), υψηλού επιπέδου (Αφροδίτη σε κυριαρχία), αλλά δεν παύει αυτή να είναι σε κατιόντα οίκο και σε ταυ τετράγωνο με Άρη και Σελήνη σε πτώση, γεγονός που την αποδυναμώνει. Δεν μπορούσε όμως να γίνει αλλιώς. Εγώ που την άκουγα την εκπομπή δυο φορές την εβδομάδα, ελάχιστες ήταν οι φορές που ήξερα να απαντήσω σε ερωτήσεις που έθετε ο Γιάννης. Ήθελε γνώσεις, όχι αστεία. Όπως είπα και πιο πάνω δεν μπορούσε κανείς να πει “όσο πλένω το αμάξι, κάτσε να βάλω το ραδιόφωνο να ακούσω Γιάννη”. Είχε λοιπόν φανατικό κοινό, εκ των πραγμάτων όμως περιορισμένο.

Η στιγμή του τέλους: Τον Ιούνιο του 2013 είχαμε τα εξής: Προοδευμένο Μεσουράνημα σε τετράγωνο με Ήλιο (επικυρίαρχος 7ου - θάνατος) και Πλούτωνα (θάνατος). Προοδευμένος ωροσκόπος επίσης σε σύνοδο με προοδευμένο Πλούτωνα (άρα ενεργοποιήθηκε και ο Ήλιος απέναντι). Στις πρωτεύουσες κατευθύνσεις, η Αφροδίτη (κοινό) σε σύνοδο με Ήλιο (θάνατος). Τέρμα το κοινό. Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η σύνοδος ιδιομοιρίας του προοδευμένου Άρη (κυβερνήτης 8ου - θάνατος) με τον γενέθλιο Ερμή (εκπομπή). Πολύ ξεκάθαρη ένδειξη. Τέλος, ως κερασάκι στην τούρτα, η ηλιακή επιστροφή με ωροσκόπο στον Σκορπιό και τον κακεργέτη Κρόνο στον Σκορπιό ανάδρομο σε σύνοδο με τον ωροσκόπο.

Να ευχηθώ επιστροφή; Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει πια.

Πέτρος Ελευθεριάδης