Γιατί οι κυβερνήσεις μας δεν θέλουν ξένους επενδυτές

Αν αύριο έλθουν ξένοι επενδυτές που θα εξασφαλίσουν από την Τρίτη θεωρητικά, αλλά και επί της ουσίας, 400000 θέσεις εργασίας, η χώρα θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και το δημόσιο έχουν μάθει να δουλεύουν με τις επιδοτήσεις του κράτους από τα ΕΣΠΑ και με τις συμβάσεις εργασίας που έχουν συγκεκριμένη διάρκεια.

Αν λοιπόν σε μερικές μέρες πάψει να υπάρχει διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, τι θα κάνουν;, θα αναγκασθούν να προσλάβουν με διαφορετικούς όρους, κάτι που δεν το θέλουν βέβαια, αφού προτιμούν να βγαίνουν και να μας λένε ότι για να βοηθήσουν τους νέους προσλαμβάνουν π.χ. για 3 ή 6 μήνες ή τώρα για 8 μήνες και 1 χρόνο, δείχνοντας την μεγαλοψυχία τους.

Θα πείτε αυτή η υπόθεση που κάνεις δείχνει ότι είσαι αφελής, δεν υπάρχει πρόβλημα, εγώ δεν πρόκειται να σας κάνω μήνυση, δεν έχω την πρόθεση, αλλά ούτε και τα χρήματα να την στηρίξω. Το ότι είμαι αφελής είναι σίγουρο αφού ανήκω και εγώ στα εκατομμύρια θύματα που παραδέχονται ότι κάποιοι τους ξεγέλασαν, τώρα της μόδας είναι να λένε όλοι ότι ψήφισαν ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και ξεγελάσθηκαν.

Όμως είναι τυχαίο το ότι η τακτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις μας απωθεί τους ξένους που δεν είναι ηλίθιοι να έλθουν να επενδύσουν σε μια χώρα με μεγάλη φορολογία και σημαντική επιβάρυνση στο ασφαλιστικό.

Αντίθετα, οι μεγάλοι όμιλοι, προσλαμβάνουν με 6μηνα, χωρίς την υποχρέωση καταβολής εισφορών, κάνουν την δουλειά τους και ύστερα ανανεώνουν το προσωπικό τους, νομίζω ότι όλα είναι μελετημένα και τακτοποιημένα στα μέτρα τους.

Διάβαζα προχθές, μεγάλος όμιλος, με 440 εκατομμύρια κύκλο εργασιών, δήλωσε κέρδη μετά από φόρους 158000, πέρυσι με τον ίδιο τζίρο, είχε δηλώσει 11500000 εκατ. ζημιές. Άγιοι άνθρωποι θα 'τρέχουν' τέτοιες εταιρίες.

Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν τα πράγματα, είναι όλα υπό έλεγχο.

Κώστας Ζουγρής