93 ετών η Caterina Valente

Η Κατερίνα Βαλέντε γεννήθηκε 14 Ιανουαρίου 1931, είναι γαλλοϊταλίδα πολύγλωσση τραγουδίστρια, κιθαρίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός. Η Βαλέντε μιλά έξι γλώσσες  και τραγουδάει σε έντεκα γλώσσες. Ενώ είναι περισσότερο γνωστή ως Ευρωπαία ερμηνεύστρια, η Βαλέντε πέρασε επίσης μέρος της καριέρας της στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έπαιξε μαζί με τους Μπινγκ Κρόσμπι, Ντιν Μάρτιν, Πέρι Κόμο και Έλλα Φιτζέραλντ, μεταξύ άλλων.

Η Βαλέντε στην αφίσα της ταινίας Ξανάρθαν τ' αηδόνια (...und abends in die Scala) του 1958

Το 1955, η Βαλέντε εμφανίστηκε στο The Colgate Comedy Hour με τον Γκόρντον Μακρέι. Το 1958, γύρισε τη μουσική κωμωδία Πρόσκληση στον πύργο των ονείρων (Hier bin ich – hier bleib ich) που περιλάμβανε μια γκεστ εμφάνιση από τον Μπιλ Χάλεϊ και τους Κομήτες του. Η Βαλέντε τραγούδησε στην ταινία ένα ντουέτο με τον Χάλεϊ σε μια πρόσφατα ηχογραφημένη εκδοχή του τραγουδιού του "Vive la Rock and Roll". 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, η Βαλέντε δούλεψε με τον Κλάους Όγκερμαν και ηχογράφησε υλικό τόσο στα ιταλικά όσο και στα αγγλικά που διασκεύασε/διηύθυνε και/ή συνέθεσε με τις δισκογραφικές εταιρείες Decca και London. Η Βαλέντε ήταν αγαπημένη τραγουδίστρια του Πέρι Κόμο και έκανε οκτώ γκεστ εμφανίσεις στο τηλεοπτικό του πρόγραμμα στο NBC Kraft Music Hall από το 1961 έως το 1966. Το 1964–65, ήταν συμπαρουσιάστρια (με την Κάρολ Μπερνέτ και αρχικά και με τον Μπομπ Νιούχαρτ) του The Entertainers, μιας εκπομπής βαριετέ του CBS. Ήταν συχνή καλεσμένη στο The Dean Martin Show. 

Στη Γερμανία, ηχογράφησε το I Love Paris του Κόουλ Πόρτερ με τον γερμανικό τίτλο Ganz Paris träumt von der Liebe, το οποίο πούλησε περισσότερα από 900.000 αντίτυπα το 1954. 

Με τα χρόνια, έχει ηχογραφήσει ή εμφανιστεί με πολλούς διεθνείς αστέρες, όπως οι Λούις Άρμστρονγκ, Τσετ Μπέικερ, Πέρι Κόμο, Έλλα Φιτζέραλντ, Μπένι Γκούντμαν, Γούντι Χέρμαν, Κλάους Όγκερμαν, Τόμι Ντόρσεϊ, Σάι Όλιβερ, Μπάντι Ριτς και Εντμούντο Ρος. 

Το 1959, ήταν υποψήφια για βραβείο Γκράμι. Η Βαλέντε ήταν βασικό μέλος της σειράς του CBS The Entertainers (1964–65). Έκανε επίσης τρεις εμφανίσεις στο Ed Sullivan Show.

Το 1970 εμφανίστηκε στο Royal Variety Performance στο London Palladium τραγουδώντας το "Before the Parade Passes By" και το "The Breeze and I". 

Το A briglia sciolta, το CD της με ιταλική τζαζ που ηχογραφήθηκε το 1989 και επανακυκλοφόρησε τα επόμενα χρόνια με τους τίτλους Fantasica και Platinum deluxe, ήταν το CD της με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το 2001, κυκλοφόρησε ένα νέο άλμπουμ, το Girltalk, με την αρπίστα Κατρίν Μισέλ.  Αποσύρθηκε από το τραγούδι το 2003.

Το 2019 το τραγούδι της Bongo cha cha cha συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ του Spider-Man: Μακριά από τον τόπο του, σε σκηνοθεσία Τζον Γουότς, ξαφνικά έγινε βάιραλ και η Βαλέντε απέκτησε νέα δημοτικότητα. 

Το 2021 το τραγούδι έγινε βάιραλ στην πλατφόρμα TikTok, χάρη στο οποίο έχει συγκεντρώσει πάνω από 250 εκατομμύρια προβολές, ξεκινώντας από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και στη συνέχεια έγινε δημοφιλές στην Ιταλία και τη Γερμανία.

 

Video Url