60 χρόνια Τρίτο Πρόγραμμα

Πριν 60 χρόνια το 1954 ξεκινούσε για πρώτη φορά να εκπέμπει το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας.
Ένα πρόγραμμα που απευθύνετο σε συγκεκριμένο μουσικό χώρο και κατάφερε σχετικά γρήγορα να αποκτήσει φανατικούς φίλους.
Εγώ το άκουσα για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του '60 όταν εργαζόμουνα κάπου όπου ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ήταν φανατικός ακροατής, κυρίως της όπερας, εγώ φανατικός του Αμερικάνικου στρατιωτικού σταθμού στο Ελληνικό και δεν ξέρω για πιο λόγω, δεχόταν να ακούμε εκ περιτροπής και τους δύο σταθμούς.
Τότε ισχυριζόμουνα ότι οι Beatles ήταν καλύτεροι από τον Beethoven και όταν το άκουγε ξεκαρδιζότανε στα γέλια.
Την περασμένη εβδομάδα διάβασα κάπου ότι ο τάδε κριτικός της σοβαρότερης τότε Βρετανικής εφημερίδας είχε γράψει ότι θεωρούσε πως οι Beatles ήταν εφάμιλλοι του Βeethoven, ενώ ένας άλλος στους Times ότι οι Lennon-McCartney ήταν εξαιρετικοί συνθέτες.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η μουσική των Beatles είναι ήδη αυτό που αποκαλούμε κλασική και οι περισσότερες συνθέσεις τους έχουν ξεπεράσει τον χρόνο και θα ακούγονται για πάντα όπως κι αυτές των λεγόμενων κλασικών συνθετών.
Όταν πριν από 10 περίπου χρόνια αρχίσαμε να κάνουμε με τον Γιάννη τις εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα, στην αρχή διακρίναμε μία επιφυλακτικότητα από αυτούς που θεωρούσαν το Τρίτο σαν αποκλειστικό κτήμα συγκεκριμένης μουσικής ομάδας.
Από την δεύτερη κι όλας εβδομάδα είχαμε τέτοια θετική αποδοχή από όλους τους τότε ακροατές του που πραγματικά μας είχε συγκινήσει.
Αυτή η σχέση κράτησε περισσότερο από 5 χρόνια σε καθημερινή βάση, χρονικό διάστημα στο οποίο μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε ότι σύγχρονο κυκλοφορούσε στον χώρο της κλασικής μουσικής, μαζί με προγράμματα που ακόμα μας θυμίζουν με νοσταλγία οι τότε ακροατές μας.
Η σχέση τραγουδιών από τον χώρο του ροκ με την κλασική μουσική, οι πολλές ερμηνείες από ένα συγκεκριμένο τραγούδι, τα ειδικά αφιερώματα και όλα αυτά που παρουσιάσαμε στο χρονικό διάστημα που κάναμε αυτές τις εκπομπές, ήταν από τα πιο σημαντικά στην ραδιοφωνική μας πορεία και θα μας μείνουν αξέχαστα.
Το Τρίτο Πρόγραμμα σήμερα, 60 χρόνια μετά την δημιουργία του, δεν υπάρχει πια, οι φίλοι της κλασικής μουσικής δεν έχουν πια την δικιά τους πηγή ενημέρωσης.
Το apotis4stis5 είναι ίσως το μόνο Ελληνικό site που έχει αναφορά στην κλασική μουσική και η συμμετοχή σας σε κάθε ανάρτηση είναι σημαντική σε αριθμό επισκεπτών.
Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι θα βρουν τρόπο να ξαναλειτουργήσει το Τρίτο Πρόγραμμα όπως πρώτα και θα είναι διαθέσιμο για όλους τους Έλληνες, δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουμε το σοκ που προκάλεσε σε όλους το κλείσιμο της ΕΡΤ, ακόμα και αυτοί που το προκάλεσαν δεν μπορούν εύκολα να αποκαταστλήσουν έστω μέρος της ζημιάς που προκάλεσαν.
Κώστας Ζουγρής