Η σχέση του David Bowie με το Internet

Η σχέση του David Bowie με το Internet

Ο David Bowie υπήρξε αναμφίβολα ένας πρωτοπόρος της ροκ μουσικής κι επηρέασε γενιές καλλιτεχνών τόσο μετά από αυτόν όσο και σύγχρονούς του.

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι ότι υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους υιοθετητές του Internet και των νέων τεχνολογιών.

Το 1996, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα YouTube, Netflix, Facebook, κλπ και το Web ήταν ακόμη στα σπάργανα, τόλμησε να κυκλοφορήσει το καινούργιο τότε τραγούδι του "Telling lies" αποκλειστικά μέσω του Διαδικτύου. Το τραγούδι είχε περίπου 300.000 downolads. Αυτό σήμερα μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά τότε ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου (όσοι υπήρχαν) συνδέονταν σε αυτό περίπου μια ώρα τον μήνα και το να κατεβάσεις το βίντεο κλιπ με τις ταχύτητες της εποχής (μέσω dialup modem) μπορεί να χρειάζονταν περισσότερο από 15 -30 λεπτά.

Το 1998 ίδρυσε τον δικό του πάροχο Internet το BowieNet (έκλεισε το 2006). Μια από τις κύριες χρήσεις του ήταν να φέρνει σε επαφή τον καλλιτέχνη με τους φίλους-οπαδούς-ακροατές του. Μια ιδέα που δεν είναι καθόλου παρωχημένη ακόμα και σήμερα (βλ. Instagram, Twitter, ...).

Μέσω του BowieNet μπορούσες να συνδεθείς και στο περιβάλλον BowieWorld ένα τρισδιάστατο chat-room αντίστοιχο του Second Life, πολύ νωρίτερα βέβαια από αυτό.

Μέσα από το περιβάλλον αυτό διοργάνωσε, το 1999, έναν μουσικό διαγωνισμό για τη δημιουργία του πρώτου cyber-song, ενός τραγουδιού που θα γράφονταν μέσω συνεργασίας με νέους καλλιτέχνες πάνω από το internet.

Στις 11/1/2016, ημέρα του θανάτου του, εκατομμύρια μηνύματα οπαδών του - χρηστών του Διαδικτύου κατάκλυσαν τα sites κοινωνικής δικτύωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσία Visibrain φέρεται να κατέγραψε περισσότερα από 3 εκατομμύρια tweets, μέσα σε μια ώρα, με hashtags #RIPDavidBowie και #DavidBowie.

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα τον θυμόμαστε για τη μουσική του.

"...We passed upon the stair, we spoke of was and when
although I wasn't there, he said I was his friend..."

Κώστας Χειλάς

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.bbc.com/news/technology-35279234
https://www.davidbowie.com/
https://bowiesongs.wordpress.com/