Γιατί η έλλειψη δυνατού ΠΑΣΟΚ είναι αισθητή

Σήμερα συμπληρώθηκαν 41 χρόνια από την διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου και ίδρυση του κινήματος του ΠΑΣΟΚ.

Κατ' αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν ανήκω στους φίλους του κινήματος, ανεξάρτητα του αν περιστασιακά κατά καιρούς μπορεί να έχω ψηφίσει κάποιον υποψήφιο του, κυρίως σε δημοτικές εκλογές.

Όμως ανήκω σ'αυτούς που πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα, γι' αυτό και κατάφερε στην μακρόχρονη ιστορία του να βρει ανταπόκριση από ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού.

Δικαίως βέβαια τώρα κατηγορείται για πολλά από τα πεπραγμένα του στα 41 χρόνια που πέρασαν και το βρήκαν στην εξουσία.

Όμως δεν υπάρχει κανένα κόμμα εξουσίας που να μην έχει κάνει λάθη και το σωστό είναι να κρίνουμε συνολικά την προσφορά και τα λάθη του καθενός.

Η χώρα έχει οδηγηθεί στην σημερινή κρίσιμη κατάσταση σε μεγάλο βαθμό από την απομάκρυνση μεγάλου όγκου του πληθυσμού από το ΠΑΣΟΚ που στράφηκε στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να ζει όπως στις δοξασμένες οικονομικά μέρες των περασμένων δεκαετιών.

Τα κόμματα, τα κράτη, οι άνθρωποι, έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, αυτό δεν έγινε όμως ποτέ αποδεκτό από τους φίλους του κινήματος που με την ανάληψη της εξουσίας από τον Γιώργο Παπανδρέου αμέσως συνειδητοποίησαν ότι το ΠΑΣΟΚ που αγάπησαν δεν υπήρχε πια, γι' αυτό από την αρχή είχαν αντιρρήσεις για την επιλογή του σαν αρχηγό του κινήματος.

Ο νεότερος Παπανδρέου ήταν εντελώς διαφορετικός από την νοοτροπία του μέσου Έλληνα, γι'αυτό και σχετικά γρήγορα οι περισσότεροι στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή πίστεψαν ότι αντιπροσώπευε σε μεγάλο ποσοστό την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ που τους βοήθησε να ανέβουν κοινωνικά.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού το να μιμηθεί, ακόμα και στην ομιλία, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Όμως ο Ανδρέας κυριάρχησε σε μία εντελώς διαφορετική περίοδο που παρείχε άλλες οικονομικές δυνατότητες στην χώρα. Η προσπάθεια του Τσίπρα να τον αντιγράψει φαντάζει πραγματικά αστεία γιατί οι διαφορές των δύο ανδρών σε πολλά επίπεδα, είναι σημαντικές.

Αν σήμερα το ΠΑΣΟΚ είχε έστω ένα 15% , η χώρα αναγκαστικά θα οδηγείτο σε κυβέρνηση τριών κομμάτων με σχεδόν ισοδύναμη δυναμική και κατά την γνώμη μου, θα ήταν πιο εύκολο να εφαρμόσουν αυτά που επιτάσσουν τα 3 μνημόνια.

Μην μπερδεύουμε την εφαρμογή των μνημονίων με το αν τα θέλουμε. Κανείς δεν τα θέλει, όμως η ουσία είναι το αν μπορούμε να τα αποφύγουμε, προσέξτε όχι αν μπορούσαμε, γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά όταν όλοι πηγαίνουν στο ταμείο βάζουν το κεφάλι κάτω και υπογράφουν.

Δεν προτείνω βέβαια να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που σήμερα είναι σκιά του εαυτού του, αλλά γι' αυτό έχουν ευθύνη και οι πολίτες που 'το πούλησαν' πιστεύοντας κυρίως αυτούς που τους παρότρυναν με διάφορους τρόπους να το κάνουν, αυτοί όμως πάντα κερδίζουν και η δύναμη τους είναι το να κάνουν τους άλλους πάντα να χάνουν.

Κώστας Ζουγρής