ABBA - επέστρεψαν οι μέχρι τώρα αθέατοι κυρίαρχοι στην μουσική του σήμερα...,

ABBA - επέστρεψαν οι μέχρι τώρα αθέατοι κυρίαρχοι στην μουσική του σήμερα...,

75 ετών ο Μπένι Άντερσον, γεννήθηκε 16 Δεκεμβρίου του 1946, η Agnetha στις 5 Απριλίου 1950, 76 o Björn Ulvaeus, 76 η Frida .

10 χρόνια πριν σε μία εντυπωσιακή κίνηση, το Rock and Roll Hall Of Fame επέλεξε μέσα στα 5 νέα ονόματα για ένταξη τους ABBA, ένα συγκρότημα που όπως και οι Beatles έχει διαλυθεί εδώ και αρκετά χρόνια, όμως συχνά επανέρχεται στην επικαιρότητα με διάφορες αφορμές.

H κυκλοφορία του νέου άλμπουμ τους μετά από 40 χρόνια, τους έφερε πάλι στην επικαιρότητα.

Σημαντικότερο από όλα όμως είναι το ότι βρίσκουμε αρκετά στοιχεία της μουσικής τους σε πολλούς από τους σύγχρονους καλλιτέχνες που γνωρίζουν επιτυχία. Ariane Grande, Britney Spears, Robyn, Katy Perry, Icona Pop, Ke$ha και παλαιότερα οι Backstreet Boys, Ace Of Base και ΝSYNC θυμίζουν λίγο πολύ τις χρυσές μέρες των Αbba.

Σημαντική είναι η επιρροή τους σε συνθέτες όπως ο Σουηδός Max Martin που έχει βασίσει ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του με τραγούδια όπως το Blank Space της Taylor Swift στον ήχο των Abba.

Τα βήματα τους ακολούθησαν αλλάζοντας τον ήχο τους αρκετά οι Fleetwood Mac, που θα έλεγα ότι από το 1985 και μετά είναι μια πιο ροκ εκδοχή τους.

Oι Abba που έγιναν γνωστοί από την Eurovision το 1974 με το Waterloo δεν ήταν ιδιαίτερα φίλοι των ζωντανών εμφανίσεων, προτιμούσαν να δημιουργούν την μουσική τους μέσα στα στούντιο όπου τελειοποιούσαν τον ήχο τους ακολουθώντας συγκροτήματα όπως οι Beatles που ήταν η βασική τους επιρροή και οι Queen και 10cc.

Τα περισσότερα από τα τραγούδια τους, αν και συχνά είχαν χαρούμενο ρυθμό, είχαν την μελαγχολία που συνήθιζαν να έχουν οι παραδοσιακές Σουηδικές μελωδίες και οι αντίστοιχες Ρώσικες που συχνά έφταναν στα αυτιά τους.

Ανάλογη μελαγχολία πηγάζει και από μεγάλους κλασικούς συνθέτες γειτονικών τους χωρών όπως ο Νορβηγός Edvard Grieg και ο Φιλανδός Jean Sibelius και τις ταινίες του Ingmar Bergman.

Όλοι μεγάλωσαν μουσικά ζώντας σε χώρες που συχνά χιονίζει 6 μήνες τον χρόνο και ο ήλιος εξαφανίζεται τουλάχιστον για δύο μήνες τον χρόνο.

To Μamma Mia με την ομώνυμη ταινία βοήθησε στην αναβίωση του μύθου τους που είχε συντηρηθεί από την χρησιμοποίηση τραγουδιών τους και σε άλλες ταινίες όπως τα The Adventures Of Priscilla Queen Of The Desert και Murriel's Wedding. Το τραγούδι ήταν σαφώς επηρεασμένο από This Town Ain't Big Enough των Sparks που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 1974.

Ο ήχος των Abba ήταν αυτός που χωρίς να το αντιληφθούν πολλοί,ήταν η κερκόπορτα για την αναβίωση της ποπ με χορευτική κατεύθυνση που οδήγησε σταδιακά στην υποχώρηση του ροκ.

Μελαγχολικά τραγούδια όπως το Dancing Queen που δεν ίσως αυτό που νομίζουν οι φίλοι της μουσικής, το Winner Takes It All, το Knowing Me, Knowing You και πολλά άλλα, έγραψαν μία ιστορία που περνάει από γενιά σε γενιά

Κώστας Ζουγρής