Ζώδια και ευθύνες - Πως αντιδρά το κάθε ζώδιο όταν "φταίει"

Ζώδια και ευθύνες - Πως αντιδρά το κάθε ζώδιο όταν "φταίει"

Δεν φταίμε εμείς.. Πάντα είναι κάποιος άλλος, λέμε. Ακόμα και για όσα κάναμε οι ίδιοι αυτοπροσώπως, κάποιος ή κάτι άλλο αποτέλεσε την αιτία. Αν μια σχέση χάλασε, αν μια δουλειά χάθηκε, αν τα κιλά δεν φεύγουν ή τα λεφτά δεν έρχονται, φταίει ο κακός άλλος, οι συνθήκες, ο καιρός, ο Άρης στον Σκορπιό. Και το κάθε ζώδιο έχει το δικό του απαράμιλλο στιλ να απαλλάσσει τον εαυτό του από κάθε ευθύνη, πταίσμα, πλημμέλημα, κακούργημα…

ΚΡΙΟΣ

Ένας Κριός δεν φταίει πο-τέ! Αν κουτουλήσει στον τοίχο, δεν θα ρίξει βέβαια την ευθύνη στον τοίχο (τρελός είναι;), αλλά σίγουρα σ’ εκείνον που του μίλησε και του απέσπασε την προσοχή, με αποτέλεσμα να μη δει τον τοίχο. Ή στο πρόσωπο που μπήκε στη σκέψη του, για καλό ή για κακό, και τον έκανε να αφαιρεθεί. Και ασφαλώς, πρωταίτιος όλων αυτών είναι ο τύπος που έχτισε τον τοίχο ακριβώς σε εκείνο το σημείο. Φαντάσου τώρα τι γίνεται με ζητήματα όπου η ευθύνη θα μπορούσε να είναι μοιρασμένη. Καλύτερα πήγαινε πες το στον προαναφερθέντα τοίχο, περισσότερο δίκιο θα σου δώσει, παρά στον ίδιο τον Κριό.

ΤΑΥΡΟΣ

Ο Ταύρος θέλει να εμφανίζει τη γενναιότητα που έχουν οι δυνατοί άνθρωποι. Έτσι, δεν θα διστάσει να παραδεχτεί το φταίξιμό του. Αλλά να το έχει, έτσι; Γιατί αν δεν φταίει, τι να παραδεχτεί; Εντάξει, εφόσον έχεις αντίθετη γνώμη επί τούτου και του προσάπτεις την ευθύνη, θα κάτσει να το σκεφτεί. Ούτως ώστε, αν μετά από αυτό θα δει ότι ήταν δική του η υπαιτιότητα, να το δεχτεί και θα κοιτάξει να επανορθώσει. Αν!… Και θα το σκέφτεται. Καλά. Διεξοδικά. Και θα περάσει καιρός. Πολύς καιρός… Τόσος, που το θέμα θα έχει ξεχαστεί, γιατί όλοι θα έχετε πάθει αλτσχάιμερ από τα γεράματα.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Κανονικά όλοι οι δικηγόροι έπρεπε να είναι Δίδυμοι. Δεν υπάρχει ζώδιο που να καταφέρνει τόσο καλά να μπερδεύει τις διάφορες πλευρές της αλήθειας, να τις ανακατεύει και να βγάζει ένα εντελώς καινούργιο νοητικό κατασκεύασμα, σύμφωνο με αυτό που θέλει να αποδείξει. Αν, ως προς το θέμα μας, ξεκινήσει κάποια συζήτηση απόδοσης ευθυνών, ο Δίδυμος θα καταφέρει να βγει λάδι, ενώ ταυτόχρονα θα έχει κάνει εσένα να αναρωτιέσαι μήπως έφταιγες, ακόμα κι αν δεν είχες καμία απολύτως σχέση με το ζήτημα. Όσο για το τι πιστεύει βαθιά στο πολυδαίδαλο μυαλό του, κανένα στόμα δεν το ’βρε και δεν το ’πε ακόμα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Αν ο Καρκίνος φταίει ποτέ για κάτι, είναι γιατί αγάπησε πολύ (δεν ξέρει ν’ αγαπά όμως πιο λίγο), εμπιστεύθηκε τυφλά, πίστεψε ολόψυχα, θυσίασε τον εαυτό του, τα ’δωσε όλα κι έμεινε στον άσσο. Και να πώς του το ξεπληρώνουν. Η απόδοση ευθυνών από τον Καρκίνο συνίσταται σε μια απαγγελία των χαρισμάτων της αγνής του καρδίας, ένεκα των οποίων έγινε θύμα των περιστάσεων. Φταίει, γιατί παραήταν καλός και αθώος. Τι, θα του την πεις κι από πάνω; Κι αν επιμείνεις να το συνεχίσεις, προετοιμάσου για μεγάλα γλέντια. Όχι δικά σου, βέβαια, αλλά του Καρκίνου, που την καταβρίσκει να παριστάνει τον αδικημένο.

ΛΕΩΝ

Ο Λέων συνήθως παραδέχεται άνετα το σφάλμα του. Με την τάση ανωτερότητας που τον χαρακτηρίζει, δεν πρόκειται να βάλει τον εαυτό του στη θέση του κατηγορουμένου, ούτε να καταδεχτεί τις υπεκφυγές, που δείχνουν φόβο και αδυναμία. Απλώς αποφεύγει τις δικαιολογίες και τις απολογίες, και με την παραδοχή του αυτή κόβει τον βήχα σε όποιον πάει να τον στήσει στον τοίχο. Έφταιξε, το παραδέχτηκε, τι άλλο θέλετε τώρα; Αμαρτία εξομολογημένη, η μισή συγχωρεμένη. Και ειδικά για την περίπτωση του Λέοντα, «ολόκληρη συγχωρεμένη». Μετά, απλώς βάζει την υπόθεση στο αρχείο και προχωρά πιο κάτω. Όσο για τους υπόλοιπους, επίσης καλά θα κάνουν να την ξεχάσουν.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Ο Παρθένος αποκλείεται να μη φταίει. Έστω κι αν ο καιρός του χάλασε το τραπέζι στη βεράντα, έπρεπε να το είχε προβλέψει. Όλα έπρεπε να τα είχε προβλέψει. Ακόμα και τα απρόβλεπτα. Θα αναζητήσει το προσωπικό του μερίδιο της ευθύνης. Θα το βρει και μετά θα αρχίσει να αυτομαστιγώνεται, διότι απαιτεί από τον εαυτό του να είναι από άψογος μέχρι τέλειος και τίποτα λιγότερο. Του είναι δύσκολο να παραδεχτεί δημόσια αυτή την απουσία τελειότητας, που τον οδήγησε στο να φταίει (και πώς μισεί αυτή τη λέξη!). Θα το κάνει όμως, γιατί θεωρεί αναξιοπρεπές να αρνηθεί κάτι, ιδίως αν το βλέπουν όλοι οι άλλοι.

ΖΥΓΟΣ

Ως γνωστόν ο Άμλετ, με το να «ζει κανείς ή να μη ζει», συγκαταλέγεται στους αναποφάσιστους Ζυγούς. Οι οποίοι, ως προς το θέμα που αναλύουμε εδώ, προσαρμόζουν την εν λόγω ατάκα σε «να φταίει κανείς ή να μη φταίει». Ο Ζυγός δυσκολεύεται να αποφασίσει τι από τα δύο συμβαίνει. Θα καταλήξει σε ένα συμβιβαστικό «και φταίω και δε φταίω», με το οποίο κανείς δεν κακοκαρδίζεται και όλοι μπορούν να μείνουν ευχαριστημένοι. Σαν ένα δικαστήριο που αργεί να βγάλει τελική απόφαση (μιλάμε για το ζώδιο της δικαιοσύνης, άλλωστε), κάποτε θα του προκύψει η ετυμηγορία για το ποιος είναι ένοχος. Τι ανακούφιση!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Αν κατηγορηθεί ότι φταίει για κάτι ο Σκορπιός, ένεκεν οι… συνομωσιολογικές του τάσεις, θα ξεκινήσει με την υποψία ότι κάποιος ή κάποιοι του τη στήσανε. Παγιδεύτηκε και κατέληξε να κάνει κάτι, που του βγήκε στραβά. Αλλά, για στάσου, σάμπως δεν ισχύει ότι ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας; Η ατάκα «ναι, αλλά φταις κι εσύ», όταν εκστομιστεί από τα χείλη του, θα δώσει μια άλλη κατάληξη στο ζήτημα. Όπου θα προκύψει ότι ανυπερθέτως η μεγαλύτερη υπαιτιότητα είναι από τη μεριά κάποιου άλλου, και ότι ο Σκορπιός καλά το είχε εξαρχής υποψιαστεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να έφταιγε αποκλειστικά και μόνο εκείνος.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ως προς την απόδοση ευθυνών, ο Τοξότης βάζει τον εαυτό του στο απυρόβλητο. Απαλλάσσεται λόγω… αφασίας, με ένα αθώο «ε, και τι έγινε, ρε παιδιά;» Μερικές φορές απορεί κανείς αν είναι πράγματι τόσο χαλαρο-ανεύθυνος ή απλώς έχει βρει τον τρόπο να ξεγλιστρά από τις ευθύνες. Άλλωστε, λογικό είναι η παραδοχή ενός σφάλματος να του φέρνει αλλεργία, καθόσον συνεπάγεται μια κάποια δέσμευση να επανορθώσει ή να μην το επαναλάβει, απέναντι σε ορισμένα πρόσωπα ή και στον ίδιο τον εαυτό του. Αλλά υποβιβάζοντας τη σπουδαιότητα, και μάλιστα συχνά με εξωφρενικό τρόπο, αφήνει τους άλλους να βράζουν στο ζουμί τους, ενώ εκείνος βάζει πλώρη για καινούργια «κατορθώματα».

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Ο Αιγόκερως θέλει να είναι τίμιος, ευθαρσής, αλλά και αλάνθαστος. Θα δεχτεί δύσκολα ότι έσφαλε κάπου, καθώς το να φταίει αποτελεί για εκείνον μια ήττα. Διότι θα έχει ενεργήσει μετά από ενδελεχή σχεδιασμό, χωρίς να παρασύρεται από παρορμητισμούς και συναισθηματισμούς, όπως μερικοί άλλοι. Άρα, το να του προκύψει λάθος, σημαίνει ότι ο ίδιος κάτι δεν το σκέφτηκε ή δεν το έκανε καλά. Τι φρίκη! Τα λάθη μπορεί να είναι για τους ανθρώπους, αλλά όχι για τους υπεράνθρωπους, στους οποίους επιδιώκει να συμπεριλαμβάνεται και ο εαυτός του. Έτσι, το να παραδεχτεί το σφάλμα στους άλλους, είναι εξίσου ενοχλητικό με το να το παραδεχτεί στον εαυτό του.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Ο Υδροχόος έχει συχνά μια ολιστική προσέγγιση των πραγμάτων και αυτό τον βοηθά να ρίχνει την ευθύνη για το σφάλμα του πολύ μακριά. Απάτησε το ταίρι του, φερ’ ειπείν; Συγνώμη, αλλά εσείς το βλέπετε σαν «απάτη», γιατί η αντιδραστική αυτή κοινωνία σας έχει μάθει να είστε κτητικοί και μονογαμικοί. Λουφάρει στη δουλειά; Είναι γιατί κάνει λευκή απεργία, ωσάν διαμαρτυρία για την καταπίεση τη δική του και όλων των εργαζομένων του κόσμου. Κατά έναν αντιφατικό τρόπο, αυτό το επαναστατικό ζώδιο λειτουργεί συχνά σαν το γραφειοκρατικό ελληνικό Δημόσιο, όπου η ευθύνη για οτιδήποτε πάντα χάνεται κάπου αόριστα και ποτέ δεν βρίσκεται στον υπάλληλο που έχεις απέναντί σου.

ΙΧΘΕΙΣ

Όταν πρόκειται να ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες του για ένα σφάλμα, ο Ιχθύς βρίσκει μια καταπληκτική διέξοδο στα… μυστικιστικά. Δεν ήταν εκείνος ο φταίχτης. Κάποιες αόριστες κακεντρεχείς δυνάμεις του σύμπαντος του σκοτείνιασαν το μυαλό και του κίνησαν το χέρι. Εκείνος πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί συνέβη. Ήταν λες και τον έχει καταλάβει κανένα κακό πνεύμα. Ή η κακή του μοίρα τα έφερε έτσι, αφού το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον. Είναι απίστευτο το τι δικαιολογίες μπορεί να επιστρατεύσει, προκειμένου να… μετακυλήσει την ευθύνη. Αλλά βαθιά μέσα του ξέρει ακριβώς πώς και γιατί έφταιξε, έστω κι αν αποφεύγει να το παραδεχτεί.