Pronounced Leh-nerd Skin-nerd-Lynyrd Skynyrd (1973)

Pronounced Leh-nerd Skin-nerd-Lynyrd Skynyrd (1973)

Το 1972, ο Αλ Κούπερ των Blood, Sweat & Tears ανακάλυψε τους Lynyrd Skynyrd, έχοντας παρακολουθήσει την συναυλία του συγκροτήματος στο κλαμπ "Funocchio's" της Ατλάντα. Το σχήμα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την δισκογραφική εταιρεία του Κούπερ η οποία έφερε την ονομασία "Sounds of the South" και διανέμονταν μέσω της "MCA".

Ο Κούπερ ανέλαβε την παραγωγή του ντεμπούτου-άλμπουμ των Lynyrd Skynyrd, ενώ ο μπασίστας Λέον Γουίλκισον αποχώρησε προσωρινά από το σχήμα κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, παίζοντας μόνο σε δύο κομμάτια του δίσκου. Ο μουσικός επανήλθε στο συγκρότημα μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, μετά από πρόταση του τραγουδιστή Ρόνι Βαν Ζαντ. Το μπάσο του δίσκου ανέλαβε ο Εντ Κινγκ, κιθαρίστας των Strawberry Alarm Clock, ο οποίος παρέιμεινε στο συγκρότημα, συνεχίζοντας ως κιθαρίστας.

Το "(Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)" κυκλοφόρησε στα μέσα Αυγούστου του 1973, περιλαμβάνοντας το κομμάτι "Free Bird", ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του συγκροτήματος, το οποίο έναν χρόνο αργότερα σκαρφάλωσε στο Top-20 του Billboard. Παράλληλα, ο δίσκος έφθασε στο # 27 των αμερικάνικων τσαρτ και βραβεύθηκε ως διπλά πλατινένιος. Για την προώθηση του δίσκου, το συγκρότημα περιόδευσε μαζί με τους The Who κατά την περιοδεία τους για το άλμπουμ "Quadrophenia".

Το εξώφυλλο του δίσκου παρουσιάζει το συγκρότημα σε κεντρικό δρόμο του Τζόουνσμπορο της Τζόρτζια. Οι μουσικοί που φαίνονται είναι οι Λέον Γουίλκισον, Μπίλι Πάουελ, Ρόνι Βαν Ζαντ, Γκάρι Ρόζιγκτον, Μπομπ Μπερνς, Άλεν Κόλινς και Εντ Κινγκ.

Το "άλμπουμ έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές, με το περιοδικό "Rolling Stone" να το τοποθετεί 403ο στην λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Παράλληλα, το "Allmusic" του έδωσε την άριστη βαθμολογία των πέντε αστέρων, το "Ultimate Guitar" 9,1 / 10 και το "Sputnik Music" μέσο όρο βαθμολογιών 4,4 / 5

FREE BIRD

 

Video Url

GIMME THREE STEPS