Πέρασαν 54 χρόνια - The Doors - The Doors (1967)

Πέρασαν 52 χρόνια - The Doors - The Doors (1967)

Κυκλοφόρησε στις 4 Ιανουαρίου του 1967

Το συγκρότημα είχε πάρει το όνομά του από το βιβλίο του Aldous Huxley ‘’The Doors Of Perception’’ που κι’αυτό με την σειρά του είχε δανεισθεί τον τίτλο του από ένα ποίημα του 18ου αιώνα με τίτλο The Marriage Of Heaven And Hell που είχε γράψει ο William Blake.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό ντεμπούτο, σε μια χρονιά που ήταν ίσως η σημαντικότερη σε εμφάνιση νέων ονομάτων,από το συγκρότημα που στα τραγούδια του συνδύαζε τα μπλούζ με την τζαζ και την κλασική μουσική βάζοντας το κατάλληλο χρώμα με την ποίηση του Morrison, το όργανο του Ray Manzarek και την υπνωτική ερμηνεία του τραγουδιστή τους, όλα αυτά βοήθησαν στο να δημιουργηθεί ο θρύλος τους που δύσκολα θα ξεπερασθεί όσα χρόνια και αν περάσουν.

Κανένας δίσκος πρωτοεμφανιζόμενου αμερικάνικου συγκροτήματος δεν προκάλεσε τέτοιο άμεσο ενδιαφέρον στους φίλους της μουσικής όπως αυτός των Doors που είχαν μόνο μερικούς μήνες εμπειρίας πριν ηχογραφήσουν αυτά τα 11 τραγούδια που υπάρχουν στο The Doors, με τον χαρισματικό Jim Morrison που θύμιζε τους μεγάλους Ευρωπαίους ποιητές, τις τζαζ επηρροές του οργανίστα Ray Manzarek, τον κιθαρίστα Robbie Krieger και τον ντράμερ John Densmore. Το Light My Fire έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους, το μεγάλης διάρκειας The End με την οιδιπόδεια αναφορά του κάθε βράδυ καθήλωνε τους παρευρισκόμενους στο Whisky A Go Go όπου παρουσίαζαν τα τραγούδια τους.

Το Αlabama Song ήταν διασκευή τους στο γνωστό τραγούδι των Bertolt Brecht και Kurt Weil από την όπερα ΄΄Η άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχάγκονυ΄΄, επίσης διασκευή ήταν το Bckdoor Man του Howlin’ Wolf.

BREAK ON THROUGH

LIGHT MY FIRE

CRYSTAL SHIP

THE END

https://open.spotify.com/album/1jWmEhn3ggaL6isoyLfwBn