Django Reinhardt: Από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες

Django Reinhardt: Από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 1910, πέθανε νέος σε ηλικία 43 ετών στις 16 Μαΐου 1953.

Γνωστός με το παρατσούκλι του στα Ρομά Django, ήταν Ρομά-Βέλγος κιθαρίστας και συνθέτης της τζαζ. Ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα ταλέντα της τζαζ που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και έχει χαιρετιστεί ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της.

Με τον βιολιστή Stéphane Grappelli, δημιούργησε το Quintette du Hot Club de France με έδρα το Παρίσι το 1934. Το συγκρότημα ήταν από τα πρώτα που έπαιξαν τζαζ που περιείχε την κιθάρα ως βασικό όργανο.

Ηχογράφησε στη Γαλλία με πολλούς επισκέπτες Αμερικανούς μουσικούς, συμπεριλαμβανομένων των Coleman Hawkins και Benny Carter, και περιόδευσε για λίγο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την ορχήστρα του Duke Ellington το 1946. Πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό το 1953 σε ηλικία 43 ετών.

Οι πιο δημοφιλείς συνθέσεις του έχουν γίνει πρότυπα στη gypsy jazz, συμπεριλαμβανομένων των " Minor Swing ", "Daphne", "Belleville", "Djangology", "Swing '42" και " Nuages ". Ο κιθαρίστας της τζαζ Frank Vignola λέει ότι σχεδόν κάθε σημαντικός κιθαρίστας λαϊκής μουσικής στον κόσμο έχει επηρεαστεί από τον Reinhardt.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν πραγματοποιηθεί ετήσια φεστιβάλ Django σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει γραφτεί μια βιογραφία για τη ζωή του. Τον Φεβρουάριο του 2017, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της γαλλικής ταινίας Django.

 

 

 

Ελάτε στην παρέα μας