Κάθε εκπομπή και μια αφορμή: Βρισκόμαστε στην πόλη των λουλουδιών, είναι άνοιξη του 1967...  

Κάθε εκπομπή και μια αφορμή: Βρισκόμαστε στην πόλη των λουλουδιών, είναι άνοιξη του 1967...   

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Στην εκπομπή των Γιάννη/Δημήτρη στις 7/5,

https://webradio.ert.gr/proto-programma/07ma%ce%902021-apo-tis-4-stis-5/,

,στο δεύτερο μισό μεταδόθηκε η νέα δουλειά των μελών, των The 5th Dimension, και ζεύγους στη ζωή από το 1969, Billy Davis Jr. και Marilyn McCoo, περίπου 160 τα χρόνια τους αθροιστικά.

Η διασκευή τους, κυκλοφορία ως σίγκλ του Φεβρουαρίου του 2021 στο Blackbird των Beatles (1968), και ο δίσκος τους Blackbird: Lennon-McCartney Icons κυκλοφορία στις 30 Απριλίου, η πρώτη εδώ και τρεις δεκαετίες, μας έδωσε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε και μια σειρά από αγαπημένα τραγούδια τους. Aquarius/Let the Sunshine In (The Flesh Failures) (1969), Up, Up and Away (1967), One Less Bell to Answer (1970) και το Saving All My Love For You, το τελευταίο από το άλμπουμ Marilyn & Billy του 1978.

Ένας ακροατής αντέδρασε για την πρόζα του Γιάννη στο Up Up And Away, που χαρακτήρισε το κομμάτι ως ένα από τα σήματα κατατεθέν του καλοκαιριού της Αγάπης. Μια απόδειξη της γνωστής του συνέπειας είναι ότι και σε ένα παλιό ποστ στο σάιτ, περίπου τέσσερα χρόνια πριν, το τραγούδι ήταν και πάλι μέσα σε μια λίστα του με το άρωμα των λουλουδιών του ’67,

https://www.apotis4stis5.com/lists-f/25186-kalokairi-tis-agapis1969.

Στις 17 Ιουνίου του 1967 το τραγούδι άγγιξε τα 30 πρώτα των ΗΠΑ, για να ανέβει ύστερα, για δύο εβδομάδες τον Ιούλιο στο Νο7 του γενικού καταλόγου επιτυχιών των ΗΠΑ.

Πιο σημαντικό όμως ήταν ότι χαρακτήρισε την 10η απονομή των βραβείων γκράμμι του Φεβρουαρίου του 1968, εκτός από τους Fab Four και το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, όπου και βραβεύτηκε ανάμεσα στις κυκλοφορίες του 1967 με τα βραβεία, τραγούδι της χρονιάς, καλύτερη ερμηνεία από μπάντα, καλύτερη σύγχρονο τραγούδι, καλύτερη σύγχρονη ερμηνεία από γκρουπ. Το τραγούδι του γκρουπ από την πόλη των αγγέλων είναι από αυτά που στοίχειωσαν όσους βίωσαν το καλοκαίρι της αγάπης. Σημείωση η εκπληκτική ομάδα του The Wrecking Crew επιμελήθηκε την αρτιότητα της ενορχήστρωσης…

Αναρωτιέμαι πόσοι από εσάς έχουν ακούσει το όνομα του κύριου Tom Donahue. Θα μου πείτε τι σχέση έχει με την ιστορία μας, εξηγούμαι λοιπόν.

Βρισκόμαστε στην πόλη των λουλουδιών, είναι άνοιξη του 1967 και ένας από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης, ο KMPX, αγκαλιάζει την μπάντα των fm αντί την δημοφιλή μπάντα των μεσαίων. Έως νωρίς το απόγευμα o σταθμός έπαιζε προγράμματα ξενόγλωσσα αλλά από τις 6 και μετά γίνεται μπροστάρης στο λεγόμενο free-form radio, που σημαίνει πλήρη ελευθερία επιλογών για τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Από τις 8 έως τα μεσάνυχτα ο κύριος Tom με τη βαθιά μπάσα φωνή του άπλωνε το χωρίς φραγμούς μουσικό του εναλλακτικό δίκτυ, μακριά από τη δυναστεία του top 40 ραδιοφώνου και δημιουργεί σχολή.

Στην πόλη είχε βρεθεί ήδη από το 1961, ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρεία Autumn Records, ενεργή έως το 1966, που στο δυναμικό της είχε ως κύριο παραγωγό τον Sly Stone και ήταν και promoter συναυλιών.

O “Big Daddy” Tom Donahue είναι ένας από τους τρεις μόλις dj που έχει ενταχθεί στο Rock And Roll Hall Of Fame (τάξη του 1996), μαζί με τους Alan Freed (τάξη του 1986) και τον Dick Clark (τάξη του 1993).

Ορίστε ένα δείγμα της μουσικής που έπαιζε τότε, 5 Μαΐου 1967, έτσι για να πάρουμε μια ιδέα του όλου vibe της πόλης της οποίας ο KMPX ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους της σταθμούς.

Simon & Garfunkel - The Times They Are A-Changin'

https://www.youtube.com/watch?v=OJVLnNsuJRs

Simon & Garfunkel - Kathy's Song

Simon & Garfunkel - The Big Bright Green Pleasure Machine

The Spencer Davis Group - Gimme Some Lovin'

The Spencer Davis Group - It Hurts Me So

Ike And Tina Turner - River Deep - Mountain High

Ravi Shankar - Improvisations On The Theme Music From Pather Panchali

The Lovin' Spoonful - Sportin' Life

The Byrds - 5D (Fifth Dimension)

The Byrds - C.T.A. – 102

The Byrds - Mr. Spaceman

The Byrds - My Back Pages

Για επίλογο στο ταξίδι μας, επιστρέφω στο τραγούδι του γκρουπ της πέμπτης διάστασης. Σας μάζεψα συνθέσεις του δημιουργού του Up Up and Away, Jimmy Webb, ο οποίος το έχει αποσυνδέσει από τις αναφορές για ναρκωτικά επιβεβαιώνοντας το προφανές, ότι μιλά για μπαλόνια…. Σε κάθε περίπτωση όμως όπως όλα τα έργα τέχνης μετά την κυκλοφορία τους αποκτούν δικιά τους ζωή και μηνύματα ισόποσα με τους θαυμαστές τους...

Richard Harris - MacArthur Park

Glen Campbell - Wichita Lineman

Glen Campbell - By The Time I Get To Phoenix

Art Garfunkel - All I Know

Nina Simone - Do What You Gotta Do

Thelma Houston - Cheap Lovin'

Frank Sinatra - Didn't We

The Association - P.F. Sloan

Roberta Flack - See You Then

Judy Collins - The Moon Is A Harsh Mistress

Linda Ronstadt – Adios

The Highwaymen (Willie Nelson / Johnny Cash / Waylon Jennings / Kris Kristofferson) - Highwayman

Όλα μαζεμένα εδώ:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLs8qy2aEb3HtmEmWXxWkYN6WFuT48qLv5