Inhaler: Ένα συγκρότημα που αξίζει την προσοχή σου, όχι όμως επειδή ο frontman είναι o γιος του Bono

Inhaler: Ένα συγκρότημα που αξίζει την προσοχή σου, όχι όμως επειδή ο frontman είναι o γιος του Bono

της Ηλιάνας Παπαπάνου

Την πρώτη φορά που είδα ζωντανά τους Inhaler, δεν είχα ιδέα ότι ο frontman του συγκροτήματος ήταν ο γιος του Bono από τους U2. Βρισκόμουν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας για να παρακολουθήσω τον αγαπημένο μου Noel Gallagher με το συγκρότημα του στο μέρος όπου οι Oasis έδωσαν την τελευταία τους συναυλία σε βρετανικό έδαφος πριν τη διάλυση τους.

Προς ευχάριστη έκπληξή μου, οι Inhaler δε φάνηκαν να είναι ένα ακόμα indie συγκρότημα ίδιο με όλα αυτά που έβλεπα καθημερινά στην Αγγλία να παίζουν ζωντανά σε pubs και να μιμούνται τη britpop σκηνή στο στυλ παιξίματος, στον ήχο και φυσικά στο ντύσιμο.

Σίγουρα έχουν επηρεαστεί και οι ίδιοι από τη μεγάλη indie μουσική σκηνή που έχει δημιουργηθεί από τα early 90s στην Αγγλία, αλλά κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο φρέσκο συγκρότημα.

Το είδα ζωντανά στη σκηνή όταν δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο και η ενέργεια τους κέρδιζε ακόμη και τον πιο δύσπιστο.

Το καλό με το κοινό της Αγγλίας είναι πως άνθρωποι κάθε ηλικίας - από πιτσιρίκια μέχρι και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας - δίνουν ευκαιρίες σε καινούρια συγκροτήματα, τα ακολουθούν σε συναυλίες, τα στηρίζουν και δεν αναλώνονται σε συνεχείς κριτικές και ομοιότητες.

Αυτό είναι κάτι που συναντάμε πολλές φορές στην Ελλάδα και τείνουμε να απορρίπτουμε εξ' αρχής ένα συγκρότημα ή καλλιτέχνη επειδή μας φαίνεται "ίδιος με όλους τους άλλους". Αν όμως δώσουμε μια ευκαιρία σε έναν νέο καλλιτέχνη και επιμείνουμε χωρίς να τον απορρίψουμε με την πρώτη, μπορεί και να ανακαλύψουμε κάτι ευχάριστα καινούριο και να εμπλουτίσουμε το μουσικό μας γούστο.

Σίγουρα το γεγονός ότι ο frontman των Inhaler είναι γιος του Bono, έχει παίξει τον ρόλο του στην παγκόσμια αναγνώριση του συγκροτήματος και προφανώς έχει συντελέσει στο να εμφανίζονται δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως ο Noel Gallagher παίρνοντας προβάδισμα στη μουσική βιομηχανία.

Αυτό είναι κάτι που δε μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει καθώς όλοι γνωρίζουμε πώς όταν κάποιος έχει σχέση με έναν ήδη διάσημο άνθρωπο στην παγκόσμια μουσική σκηνή, θα τον μεταχειριστούν πολύ πιο θετικά λόγω της φήμης και μόνο.

Ωστόσο αν ακούσει κανείς τους Inhaler - και πόσο μάλλον αν καταφέρει να τους δει και ζωντανά να παίζουν - θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που έχει δουλέψει αρκετά και φαίνεται πως αγαπάει αυτό που κάνει. Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι περιττά και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την πραγματικότητα, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τους Inhaler και γιατί όχι, να τους ανακαλύψετε και να τους δώσετε τη σημασία που τους αξίζει.

https://www.youtube.com/watch?v=5LvsXV4LcCc

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Inhaler επιλέχθηκαν για τη λίστα του BBC Sound του 2020 από μια ομάδα 170 κριτικών μουσικής, ραδιοτηλεοπτικών φορέων, επισκεπτών φεστιβάλ και προηγούμενων υποψηφίων - συμπεριλαμβανομένων των Lewis Capaldi, Chvrches και Billie Eilish.

https://www.youtube.com/watch?v=jDG-hK0flZM

Οι καιροί αλλάζουν, η μουσική παίρνει καινούριες μορφές και δέχεται πειραματισμούς, ωστόσο το να αποκλείουμε ό, τι μας φαίνεται ξένο και άγνωστο, ενδέχεται να σημαίνει πως φοβόμαστε το καινούριο και γι' αυτό γινόμαστε δύσπιστοι.

Ίσως δεν θα υπάρξει ξανά δεκαετία τόσο δημιουργική και εκρηκτική όσο τα 60s ή τα 70s, όμως η ζωή προχωράει, και οι νέοι μαθαίνουν από τους παλιούς. Είναι οι παλιοί διατεθειμένοι να μάθουν από τους νέους;

'Come, mothers and fathers throughout the land
And don't criticize what you can't understand
Your sons and your daughters are beyond your command
Your old road is rapidly agin'
Please get out of the new one if you can't lend your hand
For the times they are a-changin'

The Times They Are A-Changing
Bob Dylan & The Band