Πέθανε ο θρύλος της τζαζ, Chick Corea

Πέθανε ο θρύλος της τζαζ, Chick Corea

O εξαιρετικός πιανίστας συνεργάτης του Miles Davis με προσωπική καριέρα, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, από μια σπάνια μορφή καρκίνου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

O Chick ήταν ένας από τους πιο ξεχωριστούς σύγχρονους τζαζ πιανίστες. Κατείχε ευρύτατη δισκογραφία που καλύπτει πολλαπλές όψεις αυτής της μουσικής, από το μπίμποπ ως το λάτιν και από το τζαζ ροκ μέχρι προχωρημένες συνθέσεις κλασικότροπης μουσικής

Τον συναντάμε να παίζει στο γκρουπ του σαξοφωνίστα Stan Getz – με τον οποίο είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1967 και έπαιξε στο θέατρο του Λυκαβητού.

Τον βρίσκουμε μετά στο γκρουπ του Miles Davis – από όπου θεμελιώθηκαν οι βασικοί κανόνες του τζαζ ροκ. Φτιάχνει το γκρουπ Return to Forever – ένα δημιουργικό όχημα που, μέσω της τζαζ, τον οδηγεί στους ήχους και τους ρυθμούς του κόσμου. Και, γενικά, κλείνει πάνω από μισόν αιώνα ως ένας από τους ξεχωριστούς και πρωτοπόρους πιανίστες της σύγχρονης τζαζ.

Η αυτοσχεδιαστική του δεινότητα τον κάνει να κινείται με αξιοθαύμαστη άνεση ανάμεσα στην παράδοση της τζαζ, της κλασικής μουσικής, των λάτιν ιδιωμάτων ή του ροκ.

Η ιστορία της τζαζ, από τη δεκαετία του '60 ως τις μέρες μας, έχει αφιερώσει πολλά κεφάλαια στην τέχνη του Chick Corea, ο οποίος ήταν και από τους πρώτους που έδωσε πλήρες νόημα στα σόλο πιανιστικά ρεσιτάλ της τζαζ με τους ιστορικούς του δίσκους Piano Improvisations vol. 1 και vol. 2 στις αρχές της δεκαετίας του '70. Και που συνέχισε μέχρι σήμερα να μας δίνει ουσιώδη και πλούσια σε συναισθήματα και ομορφιά

Είχε έρθει πολλές φορές για συναυλίες στην Ελλάδα και μάλιστα, πριν να ξεκινήσει όλη αυτή η ιστορία του κορωνοϊού, είχε ανακοινωθεί η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής τον περασμένο Απρίλιο.

Είχε κερδίσει 23 grammy

https://www.youtube.com/watch?v=_o2RS8WfcbY