The Way We Live aka Tractor - Κρυμμένα διαμάντια...

The Way We Live aka Tractor - Κρυμμένα διαμάντια...

"...impeccable in both technique and emotion" ,

ήταν αυτό που γράφτηκε για την πρώτη δουλειά αυτού του φανταστικού γκρουπ, που το ότι μπορούμε να ακούμε σήμερα, οφείλεται ακόμα μία φορά στον John Peel. Το άλμπουμ των The Way We Live, A Candle for Judith, που πήρε τον τίτλο από την φιλενάδα του ντράμερ Steve Clayton, κέρδισε τρομερές κριτικές και γέμισε υποσχέσεις τους πιστούς οπαδούς του. Ο Peel ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε να αλλάξουν το όνομα τους σε Tractor, μιας και έμοιαζε να παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Storm (1971)

A Candle for Judith (Dandelion DAN 8004 / K 49004) 1/71

R 2395645 1297876703.jpeg

Αυτό το γκρουπ θα μπορούσε να είναι ο σπόρος για κάτι πολύ-πολύ μεγάλο...Ένα αξιοσημείωτο άλμπουμ, όχι επίμονα ευφυές αλλά ανεβαίνοντας συχνά πολύ πάνω από τα συνηθισμένα για να προτείνει πως κάτι εξαιρετικό θα φύτρωνε από αυτή την πρώτη προσπάθεια.

Παραδόξως ο ήχος που ακούτε δεν προέρχεται παρά από δύο ανθρώπους και έναν μηχανικό...Ένα συναρπαστικό προϊόν με ένα κιθαρίστα που δεν μοιάζει να κλίνει ή να είναι πιστός σε ένα στυλ παιξίματος.

Υπάρχει μία ηλεκτρική επιρροή στα τραγούδια τους και η ποικιλία των οργάνων που χρησιμοποιείται εξαιρετικά καλά από τον Jim Milne και τον Stephen Clayton δίνει γεύση στο ολοκληρωμένο προϊόν.

King Dick II (1971)

Κάνουν μία ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στο ακουστικό υλικό και στο ηλεκτρικό και αυτό προμηνύει καλά πράγματα για το μέλλον τους.

Willow (1971)

Η Melody Maker ωστόσο είχε άλλη άποψη σύμφωνα με έναν κριτικό που έγραψε (πόσο πιο άστοχα;) τον Φεβρουάριο του 1971: "Sorry, but this is utterly pointless music, it's nothing, nothing and nothing. It's so nondescript at times, it becomes invisible".

Madrigal (1971)

Ένα LP κλάσης από το ντουέτο που συνέχισε για να γίνουν οι Tractor. Αν και ηχογραφήθηκε μέσα σε δυο μέρες, είναι καινοτόμο και ατμοσφαιρικό με κάποια πολύ καλά lead στην κιθάρα.

Squares (1971)

Το κομμάτι που ανοίγει "King Dick II" είναι ένας πυροκροτητής, που θα ταίριαζε ακριβώς στο LP των Tractor, το "Siderial" είναι ένα ορχηστρικό με ανατολίτικη χροιά, το "Angle" είναι ένα σύντομο, χαριτωμένο folk τραγουδάκι και το "Storm" έχει τρομερή ψυχεδελική κιθάρα καθόλη την διάρκεια του.

The Way Ahead (1971)

Η δεύτερη πλευρά ανοίγει με το "Willow", το οποίο έχει ένα βασικό riff που οδηγεί σε ένα παρατεταμένο, σόλο στην κιθάρα, ακολουθεί το "Madrigal", ένα λεπτεπίλεπτο ορχηστρικό και το επικό κομμάτι που κλείνει "The Way Ahead", το οποίο περιέχει ακόμα περισσότερη καλή κιθάρα. Τι να πει κανείς για ένα άλμπουμ με εντυπωσιακά σόλο στην κιθάρα, αρμονίες και δομές. Απλά απίστευτοι!

TRACTOR

Tractor (Dandelion 2310 217) 1972
R 2225434 1495200204 3685.mpo
Το δεύτερο άλμπουμ από το ντουέτο που πριν ήταν γνωστοί ως The Way We Live είναι μία πολύ μπρουτάλ υπόθεση, στην οποία ταιριάζουν απόλυτα οι βασικές αρχές της παραγωγής, όπως αυτή έχει γίνει.
Everytime It Happens (1972)
Το κομμάτι που ανοίγει "All Ends Up" μάλλον αρνητικά σε προδιαθέτει, με ένα βασικό riff, σκοτεινό στίχο και βαρύγδουπο ήχο από τα ντραμς.
Shubunkin (1972)

Το "Little Girl in Yellow" αρχίζει σαν ακουστική μπαλάντα, αλλά η fuzz κιθάρα σύντομα παρεμβαίνει και δεν το αφήνει καθόλου μέχρι το τέλος.

Make the Journey (1972)

Η σύντομη μπαλάντα "The Watcher" και το προφανές "Ravenscroft's 13 Bar Boogie" (αφιερωμένο στον John Peel) υπολείπονται, αλλά το "Shubunkin" επιστρέφει στο heavy prog / psych έδαφος,
Little Girl in Yellow (1972)
το "Hope in Favour" και το "Everytime It Happens" έχουν ΄καυτή΄ κιθάρα πάνω από ένα ακουστικό σκελετό
Hope in Favour (1972)
και το μεγάλο σε διάρκεια "Make the Journey" παρουσιάζει ακόμα περισσότερο απεγνωσμένο, έντονο σόλο στην κιθάρα και ένα μακρύ, επίμονο fade. Ίσως ένα hard άλμπουμ για να αγαπήσετε , αλλά στα καλύτερα του είναι αναζωογονητικά επιθετικό.

trac3

Το τελευταίο άλμπουμ του αειθαλούς γκρουπ, έγινε στα τέλη του 2019, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην Rochdale Boroughwide Housing, που είχαν σχεδιάσει να κατεδαφίσουν τέσσερα από τα συγκροτήματα των διαμερισμάτων με το όνομα Seven Sisters / College Bank Flats. Σε κάποιο από αυτά στεγαζόταν ο ντράμερ των Tractor την δεκαετία του 70, όπως και πολλοί ποιητές, μουσικοί, τηλεοπτικοί παραγωγοί και άλλοι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
https://musicoversixcenturies.blogspot.com/