Πέθανε o Spencer Davis (Group)

Πέθανε o Spencer Davis (Group)

Ο δημιουργός ενός από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Μια σημαντική φυσιογνωμία της βρετανικής μουσικής σκηνής, ο κιθαρίστας – πολυοργανίστας Spencer Davis, έφυγε από τη ζωή σε 81 ετών, από πνευμονία. Ο Ουαλός μουσικός ήταν η βασική κινητήριος δύναμη πίσω από το δημοφιλές συγκρότημα της δεκαετίας του '60 Spencer Davis Group που έκανε μεγάλες επιτυχίες με γνωστότερες τα κομμάτια «Keep On Running» και «Somebody Help Me» και τα δύο ήταν διασκευές που πήγαν Νο 1 στην Αγγλία και «Gimme Some Lovin» δικό τους τραγούδι που αργότερα είπαν και οι Blues Brothers.

Ξεκίνησε να παίζει φυσαρμόνικα στα έξι του μόλις χρόνια γεγονός που έδειχνε ξεκάθαρα την κλίση που είχε στην μουσική. Από τα 16 του που μετακόμισε στο Λονδίνο άρχισε να παίζει σε τοπικά κλαμπ όπου είχε την ευκαιρία να συν αναστραφεί με σημαντικούς μουσικούς.

Αρχικά έφτιαξε μαζί με τον Bill Wyman που μετά πήγε στους Rolling Stones τους Saints και μετά συνεργάσθηκε με την Christine Perfect, η γνωστή Christine McVie των Fleetwood Mac.

Η επιτυχία, όμως, ήρθε το 1963 με την δημιουργία της μπάντας που έφερε το όνομά του και κατέκτησε, πολύ σύντομα, το βρετανικό κοινό αλλά και το ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ίδιος έπαιζε κιθάρα στο συγκρότημα στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Stevie Winwood, o αδελφός του Muff και ο Peter York. Δεδομένου, ωστόσο, ότι Spencer Davis ήταν εξαιρετικά επικοινωνιακός αλλά και ο μοναδικός που έδινε συνεντεύξεις, κέρδισε τον τίτλο της ψυχής του γκρουπ.
Spencer_Davis_Group

Αρχικά τους έλεγαν The Rhythm & Blues Quartette, αλλά πήραν το όνομα του Spencer Davis γιατί ήταν ο μόνος που ήθελε να μιλάει στις συνεντεύξεις.

Έπαιξαν σε συναυλίες μαζί με Who, Rolling Stones κα.

Το τραγούδι τους «Keep on Running » κατέκτησε την κορυφή των βρετανικών τσαρτ το 1966 κατόρθωμα για το οποίο δέχτηκαν συγχαρητήρια ακόμη και από τους Beatles οι οποίοι τότε ήταν στο Νο 1 με το We Can Work It Out. Το τηλεγράφημα που έλαβαν από τα θρυλικά «Σκαθάρια» υπήρξε μια από τις πιο ευτυχείς στιγμές της διαδρομής τους.

Αργότερα ο Spencer Davis εμφανίστηκε στο Magical Mystery Tour των Beatles.

Οι Spencer Davis Group διαλύθηκαν το 1967 κι ενώ βρίσκονταν στην καλύτερη στιγμή της καριέρας τους ύστερα από την απόφαση του Stevie Winwood να εγκαταλείψει το συγκρότημα. Η μπάντα συνέχισε για λίγο ακόμη τη μουσική δράση της πολύ σύντομα, όμως, ο Spencer Davis αποφάσισε να φύγει για την Αμερική και να ακολουθήσει σόλο μουσική διαδρομή. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν ιδιαίτερα καλά για εκείνον καθώς ένα δισκογραφικό συμβόλαιο που είχε αφήσει πίσω στη Βρετανία τον οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

O Davis έλεγε ότι για τις επιτυχίες τους πήρε ελάχιστα χρήματα από την εταιρεία τους και ευτυχώς στην δεκαετία του '70 τον προσέλαβε ο Chris Blackwell και ανέλαβε την προώθηση ονομάτων όπως οι Bob Marley, Robert Palmer, Eddie and The Hot Roads και ο φίλος του Stevie Winwood, ενώ τρελάθηκε όταν πήρε μία επιταγή 5000 λιρών από το Don't Want You No More που τραγούδησαν οι Allman Brothers στο Beginnings.

Η αγάπη του ήταν τα μπλουζ, νιώθω μια πίκρα από τον θάνατο του, οι Spencer Davis άρεσαν πολύ και στον Πετρίδη, ενώ έχουμε γνωρίσει τον Stevie Winwood.

Κώστας Ζουγρής