Το «In the Air Tonight» έγινε πάλι viral

Το «In the Air Tonight» έγινε πάλι viral

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Twins React -οι 22χρονοι Τιμ και Φρεντ Ουίλιαμς- δημοσίευσαν βίντεο με την αντίδρασή τους στο πρώτο άκουσμα του θρυλικού «In the Air Tonight» του Φιλ Κόλινς.

Το βίντεο έγινε viral με αποτέλεσμα την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο οι πωλήσεις της επιτυχίας του 1981 του Φιλ Κόλινς εκτινάχθηκαν κατά 1.100% σε σχέση με το προηγούμενο διήμερο.

Στο βίντεο, βλέπουμε τον Τιμ και τον Φρεντ να συντονίζονται στο αργό ρυθμικό ξεκίνημα του τραγουδιού και να απογειώνονται με την εμβληματική είσοδο των ντραμς στο δεύτερο μέρος.

Μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του τραγουδιού ανήλθαν σε 4.600, σε σύγκριση με λίγες εκατοντάδες μία εβδομάδα νωρίτερα.

Το πολλαπλά πλατινένιο σιγκλ από το πρώτο σόλο άλμπουμ του Φιλ Κόλινς, το «Face Value», έχει αποδειχθεί διαχρονικό.
Το ακούσαμε στην τηλεοπτική σειρά του 1984, «Miami Vice». Ξανά το 2008, στην ταινία του Τοντ Φίλιπς «The Hangover».

Το χρησιμοποίησαν σε βιντεοπαιχνίδι όπως το δημοφιλές «NBA 2K» το 2014 και το «Grand Theft Auto: Vice City Stories» το 2007.

Μύθοι και αλήθειες για το τραγούδι
Έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι αστικοί μύθοι γύρω από «In the air tonight» και για ποιο λόγο γράφτηκε.

Η βασική ιδέα είναι η εξής: Ο Φιλ Κόλινς έγραψε το τραγούδι μετά από μια εμπειρία που βίωσε.

Ένας άνθρωπος πνιγόταν και κάποιος που ήταν κοντά του, αν και μπορούσε να βοηθήσει, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Η ιστορία γοητεύει τη ροκ κοινότητα και γι αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές παραλλαγές. Μία εκδοχή είναι ότι ο Collins βρισκόταν σε μια βάρκα με έναν φίλο του, όταν ο φίλος του έπεσε στη θάλασσα.

Ο Κόλινς δεν μπορούσε να κολυμπήσει και άρχισε να φωνάζει σε έναν άλλο, που βρισκόταν στην αποβάθρα. Εκείνος όμως απλώς καθόταν και παρακολουθούσε, ενώ ο φίλος του Κόλινς πνιγόταν….

Μια δεύτερη λέει ότι ο Κόλινς είδε κάποιον να πνίγεται, έτρεξε να τον βοηθήσει, ενώ ένας άλλος που βρισκόταν κοντά στον άνθρωπο που κινδύνευε, στεκόταν και κοίταζε. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη.

Ο ίδιος ο Κόλινς έχει πει ότι ούτε εκείνος ξέρει σε τι αναφέρεται το τραγούδι. Δεν το έχει γράψει με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως οι περισσότεροι μουσικοί. Αντίθετα, έφτιαξε τις βασικές συγχορδίες και τη μουσική και στη συνέχεια άρχισε να τραγουδάει ότι του ερχόταν στο μυαλό εκείνη τη στιγμή.

Τελικά δεν ήταν πνιγμένος, αλλά απατημένος.

Εκείνη την εποχή , Collins βρισκόταν στη μέση ενός καταστροφικού διαζυγίου με την Andrea Bertorelli, με την οποία ήταν παντρεμένος επί 4 χρόνια και έχουν έναν γιο.

Όταν ο Collins επέστρεψε στο σπίτι από περιοδεία, ανακάλυψε ότι η γυναίκα του είχε δεσμό με τον ζωγράφο – διακοσμητή τους.

Το τραγούδι βγήκε από τον θυμό που ένιωθε για την όλη κατάσταση, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν ήταν ακριβώς για κάτι συγκεκριμένο… Ήταν απλά ένα τραγούδι για τον θυμό.

Ο ίδιος ο Φιλ Κόλινς σε συνέντευξή του έχει δηλώσει μιλώντας για το τραγούδι :
«Απλώς περνούσα την ώρα μου. Έπαιξα τα ακόρντα, μου άρεσαν, πήρα το μικρόφωνο και άρχισα να τραγουδάω.

Οι στίχοι είναι αυθόρμητοι. Αν και με τρομάζει λίγο, είμαι πολύ περήφανος για το γεγονός ότι τραγουδάω το 99% των στίχων αυθόρμητα. Δεν ξέρω γιατί μιλά το τραγούδι. Όταν το έγραφα, έπαιρνα διαζύγιο.

Και το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι πρόκειται για θυμό. Είναι η οργισμένη πλευρά, ή η πικρή πλευρά του χωρισμού. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο αστείο, είναι όταν ακούω αυτές τις ιστορίες, που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια, κυρίως στην Αμερική. Πολλοί έρχονται και μου λένε «είδες πραγματικά κάποιον να πνίγεται;», «όχι» τους απαντάω».

ΑΠΕ-ΜΠΕ