Ακούστε και τίποτε καινούριο: Νέες Μουσικές - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ακούστε και τίποτε καινούριο: Νέες Μουσικές - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

The Jayhawks ‎– Little Victories (LP: XOXO – 10/7/2020)

Η δεύτερη δεκάδα δίσκων (11ος για την ακρίβεια) τού γκρουπ από τις δίδυμες πόλεις των ΗΠΑ, ξεκινάει με την νέα δεκαετία. Ποπ, ροκ μουσικές, φολκ και κάντρι μυρωδιές και πάλι στο νέο άλμπουμ που όσο και απίθανο ν’ ακούγεται μετρούν σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια παρουσίας. Ο Gary Louris μοιράζεται τη σύνθεση των τραγουδιών ενός άλμπουμ για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση χωρίς να απολύεται ο ήχος του γκρουπ.

Video Url

Drab City – Troubled Girl (LP: Good Songs For Bad People - 12/6/2020)

Από τη λονδρέζικη ανεξάρτητη εταιρία Bella Union του Simon Raymond (Cocteau Twins). Ονειρικό, μυστηριακό έως και εφιαλτικό σκηνικό, σαν ταινία του Λιντς ένα πράγμα, ποπ και ψυχεδέλεια, περπατούν χέρι – χέρι με την αγάπη για τη τζαζ και την κληρονομιά του ταξιδιάρικο χοπ. Ο πρώτος δίσκος του ντουέτου είναι μια εναλλακτική πρόταση που δύσκολα σε αφήνει αδιάφορο. Θα τη μισήσεις ή θα τη λατρέψεις, καθώς δεν έχει θέση εδώ η αδιάφορη στάση. Καλωσόρισες Βερολίνο με τα νέα σου παιδιά, τους Chris Dexter Greenspan και την Asia.

 

 

Thor & Friends - Mystery Train – “Lower” remix (Feat. Low and Jolie Holland) (Single – 5/6/2020)

Το μουσικό σχήμα του κύριου από το Austin του Τέξας που ακούει στο όνομα Thor Harris επιστρέφει. Ο πυρήνας του είναι ένα τρίο, με τις Peggy Ghorbani και Sarah “Goat” Gautier να συμπληρώνουν την ομάδα, ενώ ο πολυοργανίστας πεντηνταπεντάχρονος μουσικός έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία δύο δίσκων, τον τρίτο και τέταρτο με τίτλο 3 & 4, με διαφορετικές κολεκτίβες μουσικών, τον επερχόμενο Σεπτέμβριο. Το πρώτο δείγμα είναι ένα μινιμαλιστικό και εθιστικό συγχρόνως κομμάτι με το βιμπράφωνο, το ξυλόφωνο, το βιολί και τα σχεδόν θρησκευτικής κατάνυξης φωνητικά να δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που πιστεύω θα μπορούσε να γαργαλήσει το υπογάστριο του Brian Eno.

 

 

Blick Bassy – Mbog (Single – 1/4/2020)

Τον τύπο από το Καμερούν που ζει και δημιουργεί στη Γαλλία, δεν ξέρω πόσοι είχατε την ευκαιρία να τον απολαύσετε στον δίσκο του 2019, 1958, αφιερωμένο στον αντιαπικιοκρατικό αγωνιστή Ρούμπεν Ουμ Νιομπέ που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο της χρονιάς που δηλώνει ο τίτλος του. Πρόκειται για έναν εκπληκτικό κόνσεπτ δίσκο, που το Mbog, ξανά στη διάλεκτο Bassa, έρχεται να το συμπληρώσει ως bonus track. «Η δύναμη των ριζών μας θα μας γιατρέψει» λέει κάπου σπαρακτικά στο τραγούδι καθώς ένα μίγμα, κιθάρας, δηλωμένος οπαδός των μπλουζ του Δέλτα, και ηλεκτρικών παραμορφώσεων σιγοντάρει στο παρασκήνιο. Η μουσική είναι όντως μια παγκόσμια γλώσσα, πολλές φορές δε, χτυπάει τις χορδές χωρίς την ανάγκη να υπερθεματίζει ο στίχος αφού είναι αρκετό από μόνο του το συναίσθημα που αναβλύζει από τα ηχεία…

 

 

Lady Blackbird – Blackbird (Single – 27/5/2020)

Από το Λος Άντζελες έρχεται η Marley Munroe, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, εφοδιασμένη με μια άκρως εκφραστική φωνή. Ο αναμενόμενος δίσκος της θα έχει τον τίτλο Black Acid Soul ενώ οι επιρροές από την κληρονομιά των μεγάλων κυριών της τζαζ είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς (Ella, Sarah, Billie) μαζί με τα σόουλ περάσματά της. Εδώ έχει ενδιαφέρον και η επιλογή του τραγουδιού. Η στοιχειωμένη αυθεντική σύνθεση κυκλοφόρησε ως δεύτερη πλευρά σε σιγκλ του 1963 και ανήκει στην Nina Simone. Συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ, Nina With Strings του 1966 και τότε συνοδευόταν η ερμηνεύτρια μόνο από κρουστά και μπάσο, με το χτύπημα των χεριών να καθηλώνει τον ακροατή. Η διασκευή διαλέγει μια ελαφρώς πλουσιότερη ενορχήστρωση που όμως στήνεται πάνω στο ίδιο μοτίβο για να αναδείξει ξανά στίχους και ερμηνεία, μισό αιώνα σχεδόν μετά.

 

 

Mozez – Looking At Me (Single – 29/6/2020)

Το τραγούδι θα συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Lights On. Βαθιά σόουλ λονδρέζικη φωνή και ένας συνδυασμός downtempo ηλεκτρονικής ποπ. Ο τζαμαϊκανής καταγωγής Osmond Wright έχει δανείσει "το ζεστό γκοσπελ επιρροών", λαρύγγι του στο παρελθόν σε δίσκους των Henry Binns και Sam Hardaker (το ντουέτο των Zero 7 δηλαδή), και των Nightmares On Wax.

 

 

Stone Foundation Feat. Paul Weller – Deeper Love (Single – 17/7/2020)

Η οκταμελής αγγλική μπάντα έχει ανακοινώσει νέο δίσκο για τον Σεπτέμβριο που θα έχει τίτλο, Is Love Enough? Μας δίνουν μια πρώτη γεύση με μια επανένωσή τους, https://www.apotis4stis5.com/news-f/24506-nees-kyklofories-maios-2017-2, με τον, «δεν μπορώ να κάνω δισκογραφικό στραβοπάτημα» Paul και στου οποίου το στούντιο, το Black Barn, ηχογραφήθηκε και το άλμπουμ.

 

 

Home Counties – Dad Bod (Single – 1/7/2020)

Το γκρουπ έρχεται από το Μπρίστολ. Το τραγούδι φαντάζομαι ότι εύκολα θα θυμίσει στους παλιότερους τους The Knack και το My Sharona πυροδοτώντας με την πρώτη ευκαιρία σε μουσικά πηγαδάκια μια παρελθοντολογία. Θα υπάρχει στο EP που κυκλοφορεί αρχές Σεπτέμβρη, με τίτλο Redevelopment, όπως δηλαδή και το ντεμπούτο σιγκλ τους που κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη. Τα πέντε μέλη του στριφογυρίζουν ηλικιακά γύρω από τα είκοσι, φλερτάρουν με την κληρονομιά του παγκ και δηλώνουν επηρεασμένοι από την παρέα του David Byrne, κάτι που το βρίσκω υπέροχο. Γνωρίστε τους Will Harrison (κιθάρα και φωνητικά), Conor Kearney (κιθάρα και φωνητικά), Barn Peiser Pepin (κρουστά, synth και φωνητικά), Sam Woodroffe (μπάσο) και Dan Hearn (ντραμς)

 

 

Sean Christopher – Indigo Blue (LP: Wander – 29/5/2020)

Ένας ακόμη καλλιτέχνης που ζει και αναπνέει καλλιτεχνικά στο Μπρίστολ. Κατάγεται από την Ολλανδία και το πρώτο που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η χαρακτηριστική του βραχνάδα. Ο δεύτερος δίσκος του μετράει λίγους μήνες ζωής και η αμεσότητα της κιθαριστικής / ακουστικής ποπ του ομολογώ ότι σε κερδίζει επίσης με άνεση. To πολύ καλό του άλμπουμ έρχεται δύο χρόνια μετά το εισαγωγικό Yonder από το οποίο μας σύστησε ολοκληρωμένα ως δημιουργό τον πολυοργανίστα, σκιαγραφώντας κατατοπιστικά το μουσικό του πλαίσιο. Στο νέο του παιδί ο ήχος του πατάει λοιπόν στο μονοπάτι που έδειξε ο προκάτοχός του προσθέτοντας και κάποιες νέες πινελιές, άκου το Glow με τις τζαζ επιρροές του για παράδειγμα. Για τώρα έχουμε το τρίτο και πιο πρόσφατο σιγκλ του που κυκλοφόρησε από το άλμπουμ, μετά τα Oheja και Our Home. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για την καλύτερη στιγμή της νέας μεγάλης διάρκειας κυκλοφορίας του.

 

 

Common Saints – Idol Eyes (Single – 26/6/2020)

Από τη θέση του παραγωγού μετάβαση για πρώτη φορά του λονδρέζου κάτω από το φως του προβολέα. Στην πρώτη γραμμή λοιπόν και με το πρώτο του EP να έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο Οκτώβριο, γινόμαστε κοινωνοί μιας ευδαιμονικής πρότασης. Βγαλμένο από τα υπέροχα για τη μαύρη μουσική ψυχεδελικά ‘70ς με νονό τον Isaac Hayes και τους Sly and the Family Stone, The Undisputed Truth και Temptations να συνυπογράφουν. Σκέτη Απόλαυση. Καθώς πατάω το replay κλέβω μια ατάκα του γαλανομάτη Frank από το 1994 και το special του CBS με τις ηχογραφήσεις του Duets II, όταν τελείωνε το ντουέτο με τον Willie Nelson στο A Foggy Day, «Αν δε σου αρέσει αυτό, δε σου αρέσει το παγωτό»…

 

 

Και όλα τα παραπάνω μαζεμένα εδώ: