Ντέμης Ρούσσος, Μιρέιγ Ματιέ, από τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Ντέμης  Ρούσσος, Μιρέιγ Ματιέ, από τον Γιώργο Παπαστεφάνου

Ντέμης Ρούσσος: (Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1946 στην Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος - Έφυγε από κοντά μας στις 25 Ιανουαρίου του 2015 στην Αθήνα).

Είχαν γεννηθεί και οι δύο το 1946. Στις 15 Ιουνίου ο Ντέμης Ρούσσος, στις 22 Ιουλίου η Μιρέιγ Ματιέ. Εκείνος στην Αλεξάνδρεια, στην Αβινιόν εκείνη. Ο Ντέμης άρχισε την καριέρα του το 1963, όταν μετά τους Forminx, άρχισαν και στην Ελλάδα τα γκρουπάκια να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Την ίδια εποχή στην Γαλλία που πενθούσε για τον πρόσφατο και πρόωρο θάνατο τής λατρεμένης Εντίτ Πιάφ, η Μιρέιγ Ματιέ έπαιρνε μέρος σε μουσικούς διαγωνισμούς, έχοντας σαν πρότυπο το θρυλικό σπουργίτι.

Η Γαλλία ήθελε να καλύψει οπωσδήποτε το κενό που άφησε η μεγάλη τραγουδίστρια. Εκτός από την Ζωρζέτ Λεμαίρ, είχε βάλει υποψηφιότητα τότε και η δική μας, η Φραντζέσκα Ιακωβίδου.

Τελικά, η Μιρέιγ Ματιέ κέρδισε τον τίτλο. Στην αρχή μιμήθηκε ακόμα και το «r» τής Εντίτ Πιάφ, σιγά-σιγά όμως βρήκε το προσωπικό της στυλ και με την καθοδήγηση και τη φροντίδα τού μάνατζερ και προστάτη-άγγελού της Τζόνι Σταρκ (1922-1989), η Μιρέιγ έκανε μια ζηλευτή καριέρα. Ταξίδεψε πολύ, συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών, πούλησε πάρα πολλούς δίσκους.

Έγινε δηλαδή όπως και ο Ντέμης, μια διεθνής βεντέτα. Και αν ο Ντέμης είχε να πολεμήσει στην ζωή του την απειλητική παχυσαρκία, που δεν κρυβόταν κάτω απ’ τα καφτάνια, η μικροκαμωμένη (1.52μ.) και δυσλεκτική «δεσποινίς τής Αβινιόν», που με το ζόρι έβγαλε ένα δημοτικό, είχε μεγάλο της εχθρό πάντα το τρακ. Ούσα μάλιστα φανατική καθολική, έκανε πάντα τον σταυρό της πριν ανέβει στη σκηνή. H Μιρέγ Ματιέ φιλοξενούμενη τού Ντέμη Ρούσσου σ' ένα σόου τής γαλλικής τηλεόρασης, μοιράζεται μαζί του το παραδοσιακό μεξικάνικο τραγούδι «Cucurrucucu paloma». Φυσικά τους συνοδεύουν Μαριάτσι.

Οπότε, ούτε γαλλικά, ούτε αγγλικά, ούτε ελληνικά, αλλά σπανιόλικα λόγια από την Μιρέιγ και τον Ντέμη. Ο γαλλικός διάλογος στην αρχή μάς θυμίζει την ευχέρεια τού Αιγυπτιώτη Ντέμη Ρούσσου (1946-2015) στις ξένες γλώσσες.