Curtis Mayfield μοναδικό ταλέντο

Curtis Mayfield μοναδικό ταλέντο

Ο Curtis Mayfield είχε γεννηθεί 3/6/1942, πέθανε 26/12/99. Για πρώτη φορά τον ακούσαμε πριν από 60 χρόνια σ΄αυτό το υπέροχο τραγούδι τρέλαινε τους πιτσιρικάδες τότε Πετρίδη-Ζουγρή και τώρα τον θυμήθηκα ακούγοντας το Move On Up, οι Impressions ήταν καταπληκτικοί και επηρέασαν πολλούς.

Θεωρείται  ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς πίσω από την ψυχή και την πολιτικά συνειδητοποιημένη αφροαμερικανική μουσική .

Πρώτα πέτυχε την επιτυχία και την αναγνώριση με το συγκρότημα The Impressions που εντάχθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame κατά τη διάρκεια του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τη δεκαετία του 1960, και αργότερα εργάστηκε ως σόλο καλλιτέχνης.

Ο Mayfield ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε μια χορωδία γκόσπελ . Μετακομίζοντας στο North Side of Chicago, γνώρισε τον Jerry Butler το 1956 σε ηλικία 14 ετών και εντάχθηκε στο φωνητικό συγκρότημα The Impressions .

Ως τραγουδοποιός, έγινε γνωστός ως ένας από τους πρώτους που έφεραν πιο διαδεδομένα θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης στη μουσική σόουλ. Το 1965 έγραψε το " People Get Ready " for the Impressions , το οποίο κατατάχθηκε στο αρ. 24 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών . Το τραγούδι έλαβε πολλά άλλα βραβεία και συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame 500 Songs that Shaped Rock and Roll,καθώς και να εισαχθεί στο Grammy Hall of Fame το 1998.

Αφού άφησε τους Impressions το 1970 για να κάνει σόλο καριέρα, ο Mayfield κυκλοφόρησε πολλά άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του soundtrack για την ταινία blaxploitation Super Fly το 1972.

Video Url

 

Το soundtrack διακρίθηκε για τα κοινωνικά συνειδητοποιημένα του θέματα, που αντιμετώπιζαν κυρίως προβλήματα γύρω από τις μειονότητες της πόλης, όπως εγκληματικότητα, φτώχεια και κατάχρηση ναρκωτικών . Κατατάχθηκε στο αρ. 72 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών . 

Ο Mayfield έμεινε παράλυτος από το λαιμό και κάτω, όταν του έπεσε εξοπλισμός φωτισμού κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής παράστασης στο Wingate Field στο Flatbush, Brooklyn , Νέα Υόρκη, στις 13 Αυγούστου 1990. Παρόλα αυτά, συνέχισε την καριέρα του ως καλλιτέχνης ηχογράφησης, κυκλοφορώντας το τελευταίο άλμπουμ New World Order το 1996.

Κέρδισε ένα βραβείο Grammy Legend το 1994 και ένα Grammy Lifetime Achievement Award το 1995.

Έχει εισαχθεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame , ως μέλος των Impressions το 1991 , και ξανά το 1999 ως σόλο καλλιτέχνης.

Πέθανε από επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2, σε ηλικία 57 ετών στις 26 Δεκεμβρίου 1999.

 

Video Url

 

Video Url