Θοδωρής Φαχουρίδης και νέες μουσικές της χρονιάς που φεύγει

Θοδωρής Φαχουρίδης και νέες μουσικές της χρονιάς που φεύγει

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Tiwayo – The Gypsy Soul Of Tiwayo (18/1/2019)

Δεν μπορούσε να φύγει η χρονιά χωρίς μια πιο εκτενή παρουσίαση αυτής της καινούργιας φωνής που γνωρίσαμε το 2019. Ένα απόσπασμα και μια πρώτη επαφή σας είχα κάνει στο παρελθόν, https://www.apotis4stis5.com/news-f/37369-nea-mousika-akoysmata , αλλά κοιτάζοντας πίσω φαντάζει λίγο. Δεν είναι πρωτοποριακός αλλά συγκεντρώνει πάνω του πολλά από τα συστατικά που κάνουν τη μουσική μαγική. Το ταξίδι του πριν χρόνια στην Αμερική τον μεταμόρφωσε καλλιτεχνικά, με τη μπλουζ μαγεία του νότου να έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Είναι φανερό από την πρώτη κιόλας δισκογραφική στιγμή του ότι ο τέως καλλιτέχνης του δρόμου, το μετρό του Παρισιού το έχει ονομάσει το πρώτο του μουσικό σπίτι, έχει κάνει από το ρέγγε ξεκίνημά του, πολλά χιλιόμετρα κυριολεκτικά και μεταφορικά μέχρι να φτάσει στον ήχο του. Οι υποσχέσεις πρέπει να κρατιούνται οπότε ορίστε πέντε στιγμές από μια νέα ελπίδα που πρέπει να σημειώσω ότι οι ομοεθνείς του γάλλοι την αναγνώρισαν πρώτοι.

Winter Shades

A Place To Call My Own

Night Train

Too Young

Love Me Like You Say

Rachid Taha – Je Suis Africain (20/9/2019)

Η πικρή αλήθεια του πρόωρου χαμού του αλγερινής καταγωγής γάλλου πολίτη δεν μπορεί να πονάει περισσότερο όταν σου θυμίζει ο 16ος δίσκος του το μεγάλο του ταλέντο. Ένα χωνευτήρι κουλτούρων και μουσικών (παγκ, αφρικάνικοι ρυθμοί, mariachi, ροκ, doo-wop) μετουσιώνονται σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της χρονιάς, τουλάχιστον στ’ αυτιά μου. Ακούγοντας το ομότιτλο του δίσκου τραγούδι σκέφτομαι ότι χωράει πολλές από τις φιγούρες που έχουν επηρεάσει την τέχνη του. Ο δε συνειρμός όταν τραγουδάει στο Aïta για τον πρόσφυγα που δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πατρίδα του, οδηγεί στη δικιά του αναχώρηση, προκαλώντας σου θλίψη, παρά τον πρόσχαρο ρυθμό του, μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Η υστεροφημία του Rachid είναι εκκωφαντικά παρούσα.

Minouche

Wahdi (με Flèche Love)

Το highlight του δίσκου με τα ενδιαφέροντα φωνητικά της νεαρής αλγερινο-ελβετίδας.

Ansit

Andy waloo

Striptease

https://apotis4stis5.com/news-f/33719-59-rachid-taha

Snowy White feat. The White Flames – The Situation (19/4/2019)

Κατά τα λεγόμενα του ιδίου του βρετανού κιθαρίστα, ο 10ος δίσκος του με τους White Flames περιγράφει τα πάνω και κάτω που πέρασε το 2018. Οι αλλαγές στις διαθέσεις των τραγουδιών του 71χρονου κιθαρίστα το επιβεβαιώνουν με οικοδεσπότη τα μπλουζ φυσικά. Το αποτέλεσμα: Αθόρυβος, όπως του αρέσει άλλωστε, συνεχίζει να χτίζει εδώ και τέσσερις δεκαετίες μια αξιοζήλευτη καριέρα. Οι Roger Waters, Chris Rea και Peter Green είμαι σίγουρος ότι θα τον χαρακτηρίζουν και αυτοί ως σταθερή αξία…

This Feeling

Why Do I Still Have The Blues?

The Situation

Migration

I Can't Imagine