Altamont, Δεκέμβρης 1969, εκεί πέθανε το όνειρο των Hippies πριν από μισό αιώνα

Altamont, Δεκέμβρης 1969, εκεί πέθανε το όνειρο των Hippies πριν από μισό αιώνα

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1969 στο Altamont, μία περιοχή κοντά στο Oakland της Καλιφόρνια μπήκε το τέλος στο 'καλοκαίρι της αγάπης' που είχε διάρκεια σχεδόν 3 χρόνια.

Ο θάνατος του θεατή που παρακολουθούσε την συναυλία των Rolling Stones έβαλε το τέλος σε μία από τις πιο ιδιόμορφες περιόδους του ροκ που άφησαν τα ίχνη τους, όχι μόνο στην μουσική, αλλά και την κοινωνία.

Η Δωρεάν Συναυλία στο Άλταμοντ (Altamont Speedway Free Festival) ήταν μία ροκ συναυλία της εποχής της αντικουλτούρας, που έλαβε χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Άλταμοντ της βόρειας Καλιφόρνιας, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 1969

Το γεγονός είναι γνωστό για τα βίαια επεισόδια, συμπεριλαμβανομένου του μαχαιρώματος του Μέρεντιθ Χάντερ και τριών ακόμα θανάτων: δύο που προκλήθηκαν από αυτοκίνητο που εγκατέλειψε τα θύματά του και ένας που πνίγηκε σε αρδευτικό κανάλι υπό την επιρροή LSD. Πολλά αυτοκίνητα κλάπηκαν και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν και υπήρξαν και εκτεταμένες ζημιές σε ιδιοκτησίες

Στη συναυλία συμμετείχαν (με σειρά εμφάνισης) οι: Santana, Jefferson Airplane, The Flying Burrito Brothers, Crosby, Stills, Nash & Young και τελευταίοι οι Rolling Stones. Επίσης, ήταν προγραμματισμένοι να παίξουν και οι Grateful Dead μετά τους Crosby, Stills, Nash & Young, αλλά αρνήθηκαν να παίξουν λίγο πριν την προγραμματισμένη εμφάνισή τους εξαιτίας της αυξανόμενης βίας στο συναυλιακό χώρο. "Έτσι έγιναν τα πράγματα στο Άλταμοντ -τόσο άσχημα που οι Grateful Dead, πρωταρχικοί διοργανωτές και εισηγητές του φεστιβάλ, δεν έπαιξαν καν", έγραψε το περιοδικό Rolling Stone σε μια αναλυτική αφήγηση του γεγονότος, προσθέτοντας ότι ήταν "η χειρότερη μέρα όλων των εποχών του rock and roll, η 6η Δεκεμβρίου, η μέρα που όλα πήγαν απολύτως στραβά"

Περίπου 300.000 άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία και μερικοί προσδοκούσαν ότι θα ήταν το "Γούντστοκ της Δύσης"[6]. Το φεστιβάλ Γούντστοκ έλαβε χώρα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στα μέσα Αυγούστου, λιγότερο από τέσσερις μήνες νωρίτερα.

Σκηνές από το γεγονός ενσωματώθηκαν στο ντοκιμαντέρ Gimme Shelter (1970).

Oσοι στείλουν οποιοδήποτε ποσό μέχρι 6 Δεκεμβρίου 2019, θα συμμετάσχουν σε κλήρωση, αν είναι πάνω από 4, ας μην είμαστε αισιόδοξοι, με δώρο 2 βινύλια περιορισμένης έκδοσης και 2 cd με το νέο άλμπουμ των Who που έχει το όνομα τους και κυκλοφορεί 8 Δεκεμβρίου και είναι καλό.