To Ummagumma των Pink Floyd έγινε 54 ετών

To Ummagumma των Pink Floyd έγινε 50 ετών

Κυκλοφόρησε 7 Νοεμβρίου 1069 και ήταν διπλό, ο ένας δίσκος live και ο άλλος με στούντιο ηχογραφήσεις

Η ηχογράφηση του ζωντανά ηχογραφημένου μέρους του δίσκου πραγματοποιήθηκε στο "Mother's Club" του Μπέρμιγχαμ στις 27 Απριλίου και στις 2 Μαΐου 1969 στο "College of Commerce" του Μάντσεστερ.

Η στούντιο ηχογράφηση προήλθε από συνθέσεις του κάθε μέλους του συγκροτήματος ξεχωριστά, με τον Ρίτσαρντ Ράιτ να δημιουργεί το "Sysyphus" με ήχους από πλήκτρα και μέλοτρον, τον Ρότζερ Γουώτερς να προσφέρει το "Several Species of Small Furry Animals Gathered Together in a Cave and Grooving with a Pict" με εφέ φωνητικών και τυμπάνων σε διάφορες ταχύτητες, όπως και το "Grantchester Meadows" το οποίο αποτελούσε το εναρκτήριο κομμάτι των συναυλιών του συγκροτήματος.

Επίσης, ο Γκίλμορ προσέφερε το "The Narrow Way (Parts 1-3)" και ο Μέισον το "The Grand Vizier's Garden Party (Part 1: Entrance; Part 2: Entertainment; Part 3: Exit)". Το εξώφυλλο του δίσκου παρουσιάζει τα μέλη των Pink Floyd με μία κορνίζα να κρέμεται στον τοίχο δίπλα τους και να δείχνει ακριβώς την ίδια εικόνα, όντας παράδειγμα του "Droste effect". Η συγκεκριμένη δημιουργία πραγματοποιήθηκε από την "Hipgnosis".

Κυκλοφόρησε στις 25 Οκτωβρίου 1969 στην Ευρώπη και δύο εβδομάδες αργότερα στην Αμερική, ανεβαίνοντας στο # 5 των βρετανικών τσαρτ και το # 74 στο Billboard, όπου έγινε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ο οποίος κατάφερε να μπει στο Top-100 των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άλμπουμ έχει βραβευθεί ως πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ασημένιο στην πατρίδα του συγκροτήματος.

Οι κριτικές για το άλμπουμ ήταν θετικές κατά την εποχή της κυκλοφορίας του, αν και με το πέρασμα των χρόνων τα μέλη του συγκροτήματος δήλωσαν την δυσαρέσκεια τους για τον τρόπο ηχογράφησης του δίσκου και το τελικό αποτέλεσμα