Η ιστορία κάνει κύκλους , οι εποχές και οι πρωταγωνιστές αλλάζουν , η ουσία όμως παραμένει ίδια...

Η ιστορία κάνει κύκλους , οι εποχές και οι πρωταγωνιστές αλλάζουν , η ουσία όμως παραμένει ίδια...

Από τον ALi Mathloum

Η ιστορία κάνει κύκλους , οι εποχές και οι πρωταγωνιστές αλλάζουν , η ουσία όμως παραμένει ίδια. Η εξαγωγή της μαύρης κουλτούρας ως το απόλυτο εμπορεύσιμο προϊόν. Για να συμβεί αυτό δύο φορές, χρειάστηκε με διαφορά 50 ετών να εμφανιστεί ένας λευκός ήρωας με μαύρη μπέρτα…

Viral μεταξύ των μουσικόφιλων στα social τείνει να γίνει αυτές τις μέρες ένα καταπληκτικό βίντεο που κυκλοφορεί από το YouTube κανάλι ”Data is Beautiful”. Το οποίο μέσα σε εννέα λεπτά παρουσιάζει σε κινούμενο γράφημα τα στατιστικά με τους 10 καλλιτέχνες με τις περισσότερες πωλήσεις ανά τρίμηνο από το 1969 μέχρι και σήμερα.
Μικρή εντύπωση κάνουν κάποιες σταθερές που όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα ή γενικά έχει την ακοή και την όραση σε φυσιολογικά επίπεδα τα γνώριζε ήδη. Το γεγονός ότι ονόματα όπως οι Bealtes, Elvis Presley, Pink Floyd, Queen, Michael Jackson, Madonna, Led Zeppelin, Madonna & Elton John μονοπώλησαν τις κορυφαίες θέσεις στις περιόδους ακμής τους. Όπως και ότι κάποιοι όπως οι τέσσερις πρώτοι και πολύ μετά το τέλος της καριέρας τους συνέχιζαν να βρίσκονται στα charts.

Δεν θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο να σπαταληθούν και άλλες γραμμές για αναφορά σε όλους αυτούς καθώς ήδη έχουν γραφτεί και ειπωθεί άπειρες μνείες και κείμενα.
Ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι είναι να διαβάζω σχόλια καθώς θεωρώ πως αντικατοπτρίζουν πολλά πράγματα και παίρνεις μια αίσθηση της λεγόμενη κοινής γνώμης και αντίληψης. Κοιτώντας λοιπόν τα σχόλια, οι περισσότεροι στέκονται στα ήδη γνωστά. Τα fan boys & girls των σκαθαριών και του Μάικλ Τζάκσον δίνουν και παίρνουν, κάνουν τις επελάσεις τους και είναι πολύ χαριτωμένο να τους βλέπεις να προσπαθούν να καταδείξουν τα αυτονόητα ή να νιώθουν περήφανοι λες και υποστηρίζουν κάποιο outsider…

Θα σταθώ λοιπόν σε αυτό που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση και βρήκα την ανάγκη να το καταθέσω καθώς συνάντησα ελάχιστες αναφορές. Ένιωσα πως πρέπει να συμβάλω στο να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα όσοι αρεσκόμαστε στην ενασχόληση με τα μουσικά δρώμενα.Είναι κάτι που βγάζει μάτι στο βίντεο αμφιβάλω όμως αν οι περισσότεροι το είδαν όλο και ενδιαφέρθηκαν για το τι γίνεται μετά τα 00s. Ομολογώ και εγώ κάπου μετά το 2015 δεν παρατήρησα ιδιαίτερα. Οι εποχές έχουν αλλάξει άρδην και ίσως πλέον οι πωλήσεις δεν έχουν την δυναμική και σημασία που είχαν κάποτε.Μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας όμως, ο κόσμος αγόραζε. Το CD κρατούσε γερά μέχρι που άρχισε να φθίνει σε δημοτικότητα κάπου ταυτόχρονα με τη έξαρση των social.

Ο λόγος λοιπόν για μια από τις σπουδαιότερες μουσικές μορφές του 21ου αιώνα, τον μεγαλύτερο σε πωλήσεις καλλιτέχνη της rap και στα δικά μου μάτια τον Εlvis της hip-hop και του αιώνας μας έως τώρα. Αναφέρομαι φυσικά Eminem.Το απόλυτο icon της περασμένης δεκαετίας και τον καλλιτέχνη που όπως βλέπουμε στο βίντεο , μονοπώλησε την πρώτη θέση για 7 συνεχόμενα ολόκληρα χρόνια.Το ξαναγράφω, για εφτά σερί χρόνια ήταν ο πρώτος σε πωλήσεις καλλιτέχνης, παγκοσμίως. H συμπαθής Rihanna κατάφερε να τον εκθρονίσει και μαντέψτε γιατί. Ναι καλά θυμηθήκατε, επειδή συνεργάστηκε μαζί του. Οπότε στην ουσία, οχτώ. Με τη διαφορά του από τον δεύτερο να παραμένει χαοτική για τα περισσότερα από αυτά. Σχεδόν μια δεκαετία στην κορυφή δεν το έχει καταφέρει άλλος.

Θα μου πείτε για τον ”ανταγωνισμό” τον πάλαι ποτέ σπουδαίων εποχών, θα το δεχτώ, δεν αφαιρεί όμως πολλά από το κατόρθωμα.Θλιβερό στα μάτια μου το γεγονός πως η νεκρολατρεία συνεχίζει να επικρατεί στους κύκλους των μουσικόφιλων και αγνοούν επιδεικτικά με περίσσεια αυταπάρνηση τις τάσεις των τελευταίων εποχών σαν να μην υπάρχουν. Κάποιοι από αυτούς θα έχουν ήδη βγάλει αφρούς τόλμησα (άκουσον άκουσον) να βάλω στην ίδια πρόταση τον Elvis με τον…ράπερ.

Το hip-hop βασίλευσε στα μέσα με τέλη της προηγουμένης δεκαετίας πολύ έντονα. Αλλά και σε αυτή που διανύουμε μαζί με την EDM βρίσκονται στο θρόνο της δημοτικότητας και των charts. Το rap είναι σήμερα ότι ήταν το rock πριν 50 χρόνια.

Πάμε 60 χρόνια πίσω για να προσπαθήσουμε να κάνουμε την αναλογία. Ο Elvis Presley καθιέρωσε το rock & roll σε δημοφιλία και στις συνειδήσεις του κόσμου ως το νέο μουσικό trend διότι ήταν αρεστός στην επικρατέστερη κοινωνική ομάδα η οποία καθόριζε κάθε εποχή τις τάσεις της αγοράς. Η Αμερική και η Αγγλία των 50’s είδαν να μπαίνουν στην εφηβεία ένα πληθυσμιακό νούμερο που μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταρριφθεί. Αυτή η γενιά εναντιώθηκε ολοκληρωτικά στις μουσικές προτιμήσεις των γονιών τους που θεωρούσαν τον Έλβις και τους Stones αργότερα ως κωλόπαιδα.Το rock & roll απευθυνόταν σε όλους αυτούς , οι νέοι ταυτίστηκαν με αυτή την μουσική και λόγω της δύναμης των αριθμών όρισαν την αγορά και την επανάσταση στις τάσεις. Έτσι συμβαίνει μέχρι και σήμερα, ο νέοι ορίζουν.

Κάποτε στην αντίπερα όχθη οι λευκοί κυρίως νέοι, πλέον συνολικά η νεολαία. Ως γνωστόν η blues σε όλες τι μορφές της είναι η βάση της rock & roll. Για χρόνια όμως καλλιτέχνες όπως ο Chuck Berry, o Little Richard και άλλοι, ενώ έπαιζαν και εφηύραν αυτό το είδος, παρέμεναν στην σκιά και δεν είχαν την απήχηση στην πλειοψηφία μέχρι να εμφανιστεί ο Εlvis και να κάνει το rock & roll τάση. Ο λευκός, όμορφος χορευτής με την γλυκιά φωνή και το πακέτο του σούπερ-σταρ που ασπάστηκε την μουσική των μαύρων, την φίλτραρε (για άλλους την έκλεψε) για να γίνει πιο αρεστή στους λευκούς και να τους την παρουσιάσει ως κάτι δικό τους, διότι πριν από αυτόν το rock ήταν ξεκάθαρα των μαύρων.

Fast-Forward στις αρχές των 00s όπου ξεπετάγεται από το πουθενά ένας λευκός ράπερ με όψη που θύμιζε παιδί που τρώει bullying στο σχολείο αλλά με skills που έβαζαν κάτω οποιονδήποτε στεκόταν απέναντι του. Βάλτε στην συνταγή και την εγγύηση για μουσικάρες και δυνατές παραγωγές που του έδινε από πίσω ο Dr Dre και η ιστορία ήταν έτοιμη να επαναληφθεί, άλλη μια φορά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, άλλος είδος, άλλες αναλογίες φυσικά αλλά με την ίδια ουσία.Αμφότεροι οι Elvis & Eminem, ενστερνίστηκαν μουσικές κουλτούρες με μαύρες καταβολές και τις παρουσίασαν στους λευκούς με μια πιο εύπεπτη για εκείνους μορφή. Ο Έλβις πήρε τα πρωτόγονα και ενστικτώδη μπλουζ και τα παρέδωσε πιο θελκτικά για τους μη μυημένους, πήρε το άγριο rock & roll του Chuck Berry και το έκανε πιο χορευτικό, πιο ποπ, πιο ερωτικό και πιο αρεστό στα λευκά κορίτσια.

Ο Eminem παρουσίασε ένα rap πιο συναισθηματικό, πιο μελωδικό και πιο εύστροφο κερδίζοντας έτσι την προσοχή όλου νεανικού του κόσμου που καταπιάστηκε και ταυτίστηκε με μανία με αυτόν τον τύπο και βρήκε στους στίχους κάποιον να μιλήσει για εκείνους. Κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια.Καθόλου τυχαίο όπως βλέπουμε στο βίντεο, πως ΜΕΤΑ τον Eminem υπήρχαν στιγμές και περίοδοι που βλέπεις στο top10 εφτά και οχτώ μαύρους καλλιτέχνες από τον χώρο της ευρύτερης hip-hop και R&B…

Το είδος βασιλεύει σήμερα επειδή πέρασε εκείνος και άνοιξε τις πόρτες των γκέτο προς όλο τον πλανήτη και αυτοί που πέρασαν το διάβα της και άρχισαν να εξερευνούν ήταν πολύ περισσότεροι τελικά απ’όσοι νομίζαμε τότε… Αυτό στα μουσικά το ονομάζουμε ως ”επίδραση”. Αυτή του Eminem και η συνολική κυριαρχία του στέκεται δίπλα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτές των ιερών τεράτων. Είτε μας αρέσει, είτε όχι…

Εδώ το εν λόγω βίντεο>>