Mortimer: Μία πολύ όμορφη παράγραφος της ψυχεδελικής rock/folk rock σκηνής της Νέας Υόρκης...

Mortimer: Μία πολύ όμορφη παράγραφος της ψυχεδελικής rock/folk rock σκηνής της Νέας Υόρκης...

Αυτή ήταν μία πολύ όμορφη παράγραφος της ψυχεδελικής rock/folk rock σκηνής της Νέας Υόρκης. Εξαιρετική συνεκτική αρμονική pop αναμιγμένη με ψυχεδέλεια. Η μπάντα μας προερχόταν από τους The Teddy Boys, οι οποίοι ηχογράφησαν κάποια single για την MGM και την Cameo, το 1966 και 1967. Όπως επίσης με το όνομα Pinocchio & Puppets ηχογράφησαν ακόμα ένα single για την Mercury το 1967. Μία μπάντα με ακουστικές κιθάρες, που χτύπαγε διάφορα πράγματα ως κρουστά και φωνητικές αρμονίες. Λέγονταν Mortimer.

Where Dragons Guard the Doors (1968)

Mortimer (Philips PHS 600 267) 4/68

A 1265100 1427303742 8308.jpeg

Όταν το Μάιο του 1968 οι Guy M. Masson, Tony Van Benschoten και Tom L. Smith βρέθηκαν στο The Tonight Show είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικά τον Lennon και τον McCartney, οι οποίοι βρίσκονταν στην Νέα Υόρκη για την έναρξη της Apple Records και εμφανίζονταν στο σόου. Η μπάντα κατέληξε στο Λονδίνο μετά από πολλές συζητήσεις και διακανονισμούς όπου με την καθοδήγηση και επίβλεψη του Peter Asher έκαναν κάποια session για την Apple. Λίγο ήθελαν για να ενταχθούν στο ρόστερ της Apple, πράγμα που ποτέ δεν συνέβη όταν μπήκε στη μέση σκληρός και επιθετικός ο Allen Klein και τους σταμάτησε. Κατέληξαν να υπογράψουν στην B.B.& D. Productions, όπου έκαναν το μοναδικό ομώνυμο άλμπουμ τους, από το οποίο βγήκαν και δύο σινγκλάκια για την Philips, πριν το διαλύσουν.

Take Your Troubles (1968)

Με την υποστήριξη από τις κιθάρες τους, αυτό το νεαρό τρίο εμφανίστηκε με ένα αξιοσημείωτο rock άλμπουμ, γαρνιρισμένο με folk-rock. Το ντεμπούτο single τους "Dedicated Music Man" δεν είναι παρά ένα από τα 10 εξαιρετικά κομμάτια τους. Τα "Where Dragons Guard the Doors", "Waiting For Someone" και "Life's Sweet Music" είναι άλλα τρία. Ενώ το "Mortimer's Theme" είναι ένα υπέροχο ορχηστρικό κομμάτι με τρείς κιθάρες.

Mortimer's Theme (1968)

https://www.youtube.com/watch?v=uBiLokWipVs

Ένα ακουστικό τρίο από την Νέα Υόρκη που ειδικεύονταν στις ονειρικές μπαλάντες, οι καλύτερες από τις οποίες δείχνουν αξιόλογη φιλοδοξία και πολυπλοκότητα. Highlights είναι το αιθέριο "Where Dragons Guard the Doors" και το ταξιδιάρικο "Life's Sweet Music", αλλά τα περισσότερα από τα τραγούδια τους έχουν κάτι που τα καθιστά αξιόλογα, όπως κάποια ακουστικά κιθαριστικά τμήματα με Ανατολίτικη χροιά, φωνητικές συνθέσεις που σε παρασέρνουν ή αιχμαλωτιστική χορωδία.

Dedicated Music Man (1968)

https://www.youtube.com/watch?v=GLSjYJPVGuU

Μία σίγουρη ομοιότητα ελοχεύει καθ'όλη την διάρκεια του δίσκου και υπάρχει μία μέτρια επιρροή από Beatles (μοιάζουν να είναι και φαν των Hollies), αλλά το άλμπουμ έχει ένα ομιχλώδες vibe ολοδικό του και εκπλήσσομαι που η μπάντα αυτή δεν συνέχισε με μεγαλύτερη επιτυχία. Ίσως να ήταν λίγο αργά για να συναγωνιστούν τους The Association και λίγο νωρίς να συναγωνιστούν τους CSN. Όπως και νά'χει οι φαν και των δύο αυτών θα διασκεδάσουν δεόντως.

Waiting For Someone (1968)

Περισσότερο ακουστικοί και μελωδικοί σε αυτό το άλμπουμ, το οποίο επανεκδόθηκε μετά από 40 χρόνια με έξι μπόνους τρακς. Μία σημαντική προσθήκη σε οποιαδήποτε συλλογή folk και ψυχεδελικής rock, προσφορά ενός γκρουπ που είχε την δυναμική να γίνει τεράστιο και αγνοείται εγκληματικά από τους περισσότερους λάτρεις του γένους αυτού.

Life's Sweet Music (1968)

On Our Way Home (RPM RPMLP987) 2017

R 10091436 1491453339 2872.jpeg

Αυτό είναι το χαμένο άλμπουμ των Mortimer από τα session που έκαναν για την Apple. Εδώ μπορείτε να ακούσετε το "On Our Way Back Home" που έδωσε ο McCartney στην μπάντα μας και που τελικά εμφανίστηκε στο Let It Be, ως "Two of Us".

On Our Way Back Home (2017)

Ηχογραφημένο το 1969 έμεινε στο ράφι-παρά δύο χρόνια-πενήντα χρόνια. Πρόκειται για την περίπτωση που ο Klein εκτόπισε τον Asher από την Apple και με αυτό το γεγονός ότι υπήρχε σχετικό με αυτόν κατέληξε στα αζήτητα.

Laugh Children Laugh (2017)

Όσοι άκουσαν πάντως αυτό το πολύ ταλαντούχο γκρουπ, έχουν να πούν ότι μάλλον ήταν μία άτυχη στιγμή για την Apple καθώς μιλάμε για μία μπάντα που θα μπορούσε να έβαζε φωτιά στα charts αν είχε την ανάλογη υποστήριξη.

Ακολουθεί ένα 8λεπτο αφιέρωμα για όσους επιθυμούν να δουν και να ακούσουν. Εμφανίζεται και μας δίνει πληροφορίες ο Tony Van Benschoten των Mortimer.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com