Darius - Υπέροχη ψυχεδέλεια με soulful αιχμές από τον τέως Robert Joseph Ott

Darius - Υπέροχη ψυχεδέλεια με soulful αιχμές από τον τέως Robert Joseph Ott

Ο Robert Joseph Ott υπήρξε τραγουδοποιός / τραγουδιστής. Το 1969 έκανε έναν υπέροχο δίσκο με τίτλο Darius. Το υλικό του ήταν folk-rock και ψυχεδέλεια με ρομαντικές μελωδίες και soulful φωνητικά με ποιητικούς στίχους. Συλλεκτικό, όπως και το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργότερα με ακυκλοφόρητα τραγούδια της ίδιας εποχής, μπορεί εκτός από συλλέκτες να ακουστεί και από όσους αγαπούν την ψυχεδελική μουσική και θα ήθελαν να αποκτήσουν μία ακόμη ακουστική εμπειρία από ένα ταλαντούχο άνθρωπο που δεν έγραψε μουσική για τους πολλούς.

Shades of Blue (1969)

https://www.youtube.com/watch?v=Pj0UX-UZ8dE

Darius (Chartmaker 1102) 1969

R 4675133 1428220480 3998.jpeg

Υπέροχη ψυχεδέλεια με soulful αιχμές από τον τέως Robert J. Ott. Η backing band Jerry Scheff, Ben Benay και Toxey French, οι λεγόμενοι και Goldenrod (session παίκτες που είχαν φανερά παίξει για τον Elvis), "κεντάνε" πίσω του με τις ψυχεδελικές κιθάρες και τα σιτάρ, προσφέροντας ένα ψυχεδελικό ταξίδι που φωτίζει τον στόχο του Darius. Πολλά τα highlights-από που να ξεκινήσω;

Mist-Veiled Garden (1969)

https://www.youtube.com/watch?v=XOAk3dRAw8c

Το κομμάτι που ανοίγει "Shades of Blue" κλείνει με δραματικό στυλ με το πιό αγωνιώδες ουρλιαχτό που καταγράφηκε ποτέ σε βινύλλιο, το "Mist-Veiled Garden" περιέχει μία από τις καλύτερες ψυχεδελικές acid κιθάρες που γνωρίζω να έχουν ηχογραφηθεί και τα "Blow My Mind" και "Sweet Mama" δεν θα ήταν εκτός μίας μίξης των Cherrystones.

Blow My Mind (1969)

https://www.youtube.com/watch?v=0BJiDzQyjJE

Και τσεκάρετε αυτό το εξώφυλλο που ο Darius ποζάρει σαν αρχαίος θεός της Ελλάδας. Ευφυές, ζωντανό, ριζοσπαστικό και αστείο-όπως όλα τα καλύτερα ταξίδια που ξεκίνησαν από το Χόλιγουντ το 1968.

Hear What I Say (1969)

Ίσως αν δεν ψωνίσετε για τρεις-τέσσερις μήνες τίποτα να καταφέρετε να προμηθευτείτε μία ορίτζιναλ κόπια αυτού του δίσκου. Αν την βρείτε.

Darius II (World In Sound, rfr-012) 2002 [Germany]

R 3599794 1336880551 8371.jpeg

To 2002 η World in Sound κυκλοφόρησε κάποια ακυκλοφόρητα sessions του Darius από το 1967 έως το 1971.

Quiet Morning (2002)

Αυτός είναι πιό ψυχεδελικά προσανατολισμένος από το ορίτζιναλ άλμπουμ του.

No One Like You (2002)

Και σε αυτό το άλμπουμ πίσω του βρίσκονται οι θρυλικοί Goldenrod που ήταν και στο πρώτο του άλμπουμ. Ένα ακόμα ψυχεδελικό ταξίδι με 15 τρακς, μοναδικό και υπέρτατο.

44th Floor (2002)

https://www.youtube.com/watch?v=UEg_X6ZCjX0

Ας ακούσουμε και κάτι από τους πολύ καταρτισμένους αυτούς μουσικούς που έπαιζαν για τον Βασιλιά (Elvis), για τους The Association, αλλά και για τον Darius που είδαμε παραπάνω:
Κυκλοφόρησαν ένα μοναδικό πολύ όμορφο άλμπουμ, που πραγματικά είναι θησαυρός.

Karmic Dream Sequence (1969)

Goldenrod (Chartmaker CSG 1101) 1969

R 5493062 1495431826 8985.mpo

"Αν αυτό το γκρουπ έχει οποιονδήποτε μπούσουλα, αυτός θα πρέπει να είναι ο αυτοσχεδιασμός", λένε οι εσωτερικές σημειώσεις αυτού του μοναδικού LP αυτού του τρίο, που αποτελείται από τέσσερα μακρά ορχηστρικά θέματα. Κάθε τρίο που προσπαθεί τέτοιο πράγμα χρειάζεται προφανώς έναν εξαιρετικά ευφάνταστο κιθαρίστα για να κρατάει το ενδιαφέρον, αλλά με βάση τα στοιχεία αυτά, ο Ben Benay δεν ήταν ο Jimi Hendrix. Βεβαίως ήταν απίστευτα καλός όμως.

The Gator Society (1969)

Τα τραγούδια έχουν εκπληκτικούς τίτλους, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ψυχεδελικά (δεν υπάρχει fuzz κιθάρα ή wah-wah για παράδειγμα) και αν και ήταν εποχιακοί session παίκτες, το αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο.

Descent of the Cyclopeans (1969)

Γενικά όμως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άλμπουμ και μία υποσημείωση σε άλμπουμ όπως αυτά που έκανε ο Curt Boettcher κάπου στην ίδια εποχή με τον Mike Deasy, τους Millennium και άλλους. Ευφυέστατο!!

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/